Actualitate

Pasiunea ascunsa a unei profesoare din Iasi. In Vinerea Mare ofera cea mai impresionanta lectie – FOTO,VIDEO

Publicat: 17 apr. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Pasiunea unei profesoare din Iasi are radacini nebanuite @ Din mainile iesencei ies adevarate opere de arta @ In curtea acestor ieseni se regasesc traditiile bucovinene si seninatatea unor oameni simpli care reusesc sa spuna povesti impresionante intr-un mod inedit

Departe de agitatia orasului, in curtea unei familii se poate regasi o copie fidela a Bucovinei. Un colt de rai in care timpul a ramas in loc, in Saptamana Patimilor. Sotii Uhrenciuc s-au nascut unul pentru altul, iar din mainile lor ies adevarate minuni. Ani intregi au trait pe ritmul bucovinean, in localitatea Paltin. Ieseanca si-a convins sotul sa se intoarca la casa parinteasca din comuna Mosna si impreuna au descoperit cum se pot depana povesti nescrise, in forme si culori.

Valentina Uhrenciuc se mandreste ca la aproape 58 de ani are energia unui tanar si sufletul unui copil. Ieseanca este cea mai indragita profesoara din localitate si oricand are ocazia incearca sa impartaseasca secretele incondeierii. Operele de arta care ies din mainile ei sunt apreciate de italieni si danezi. In Joia Neagra a inceput din zorii zilei acelasi ritual pe care il face de ani de zile. In atelierul improvizat, ieseanca si-a pregatit ustensilele si la foc domol a pus ceara la topit. Totul se face cu liniste, post si credinta in suflet.

Traditii bucovinene pastrate cu sfintenie

Incondeiatul oualor incepe sa prinda contur, iar chisitele cu varfuri ascutite dau forma si culoare. „De mica am inceput sa fac cusaturi pe panza, sutase, macrameuri si goblen. In casa parinteasca, Saptamana Patimilor era o stare de spirit, dar in Bucovina am descoperit frumusetea traditiilor si dulceata oamenilor simpli. Am primit repartitie in Paltin, pe un post de profesoara de Limba Romana. Acolo mi-am cunoscut sotul, care de la inceput mi-a fost si cel mai aspru critic. Verisoara lui mi-a impartasit din tehnicile incondeiatului. Am invatat sa spun povesti inchegate, sa transmit o stare de spirit. Totul este calculat si masurat milimetric. Dupa ce golesc oul de continut, sotul meu se ocupa de toate masuratorile si traseaza liniile principale cu creionul. Am incondeiat oua de pichire, dar si de strut. Pentru un ou de strut am lucrat aproximativ o saptamana. M-a contactat cineva din Germania si mi-a oferit 200 de euro pe un ou de strut incondeiat. Tin foarte mult la motivele traditionale si ma inspir din costumele populare ale mamei, vechi de peste 100 de ani. Intotdeauna am incondeiat ouale in Joia Neagra. Vinerea Mare tinem post negru de la rasarit pana la asfintit. Se spune ca in aceasta zi nici macar soarele nu apare pe cer sau nu straluceste atat de puternic. Mancarea o pregatesc impreuna cu sotul fara sa gustam, iar casa trebuie aerisita si primenita”, povesteste Valentina Uhrenciuc, in timp ce picteaza cu multa migala.

Pe fiecare ou sta scrisa o poveste

Incondeierea incepe abia dupa un proces bine pus la punct. Ouale trebuie spalate, degresate, iar printr-un orificiu facut in cea mai fragila parte se scurge albusul si galbenusul cu ajutorul unui ac de seringa. Oul este spalat si in interior pentru a rezista dupa incondeiere. Valentina foloseste o ceara speciala din Brasov si cerute cu ulei, mai precis creioane cerate colorate. In ceara topita, care se tine permanent pe foc potrivit se dizolva cerutele. Cu acele chisitelor, de dimensiuni diferite, se traseaza linii fine si modele geometrice. Sunt puse la uscat, cerate si in cele din urma lacuite pentru a prinde luciu. Orice greseala inseamna reluarea intregii munci de la capat.

„Ultimul ou de strut pe care am inceput sa-l incondeiez spune o adevarata poveste. O poveste de suflet… in care am folosit forme geometrice, motive traditionale si religioase. Va predomina rosu si verde. Verdele simbolizeaza natura care se trezeste la viata, pomii infloriti, iar rosu simbolizeaza dorinta de viata.  Impletiturile marcheaza binele si raul, iar Trinitatea este transpusa prin trei cruci. Nu trebuie sa-mi tremure mainile si daca gresesc putin incerc sa corectez cu o lama”, a mai spus Valentina. Sotul iesencei nu este strain de aceasta arta. O luna sta plecat in Ucraina, iar o saptamana se intoarce la casa batraneasca din Mosna. Filaret Uhrenciuc lucreaza la interiorul unei biserici din Ucraina. Sotia sa este prezenta la targurile mesterilor populari si onoreaza orice comanda venita din tara sau de peste granite. Seara, dupa Denie, cei doi se opresc din orice munca, iar clopotul bisericii din sat este cel care asterne linistea peste intreaga localitate.

Adauga un comentariu