Titlurile zilei

Pasiunea ascunsă a unuia dintre cei mai cunoscuți pompieri ieșeni! Interviu fără perdea, în prima zi de pensie – GALERIE FOTO

Publicat: 06 oct. 2022
Pasiunea ascunsă a unuia dintre cei mai cunoscuți pompieri ieșeni Interviu fără perdea în prima zi de pensie - GALERIE FOTO
Mihai Talpău, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pompieri ieșeni

Mihai Talpău, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pompieri ieșeni, a ieșit la pensie în urmă cu câteva ore, fiind surprins plăcut de colegii care i-au făcut botezul de final de carieră, chiar cu ajutorul autospecialelor de intervenție! Acum, proaspăt ieșit din funcție, bărbatul a vorbit despre pasiunile sale ascunse, despre ce va face mai departe, având în vedere faptul că va avea mult timp liber

Pe lângă tot ceea ce a însemnat viața de pompier, Mihai Talpău mai are două mari pasiuni cărora le va oferi mai multă atenție de acum încolo: fotografia nud și raliul.

Plutonierul în vârstă de 47 de ani a urmat chiar și cursurile Universității de Arte „George Enescu” pentru a-și dezvolta abilitățile de fotograf, ulterior fiind atras de această zonă a fotografiei care pune în evidență corpul uman. Cu ajutorul soției, dar și al unor tinere modele, Mihai Talpău a reușit să realizeze de-a lungul timpului adevărate capodopere.

Unul dintre cei mai cunoscuți pompieri ieșeni a ieșit la pensie

Ieșeanul Mihai Talpău a ieșit la pensie, după o carieră de 27 de ani în cadrul pompierilor militari. Acesta a povestit cum a început totul și cum a decurs prima intervenție din carieră.

„După o carieră de 27 ani în cadrul pompierilor militari, prima zi de pensie este un pic confuză, lucrez la adaptarea noului program. Dar, fiind un om activ, în fiecare zi merg la sală, după care mai am alte preocupări, cum ar fi fotografia, asta mă ajută să îmi găsesc utilitatea și să mă reîncadrez în rutina zilnică.

Din 1995, când am întrat prima data în unitatea de pompieri din Iași, după satisfacerea stadiului militar, am reușit să mă angajez ca militar profesionist. În 2009 am trecut în corpul subofițerilor, ca servant, după care conducător auto și comandant de echipaj. Apoi, în 2013, am îmbrăcat combinezonul roșu și m-am încadrat, în marea parte a timpului, pe ambulanțele Tim și Epa.

Prima intervenție a fost în 1996, undeva în luna iulie, eram recrut, încă nu depusesem jurământul. A sunat alarma, debusolați fiind, eu și un coleg am sărit în mașina de pompieri, nefiind încadrați. A fost un incendiu de furaje în localitatea Erbiceni. După sosirea la unitate, a urmat pedeapsa… Să spălăm toate mașinile.

Aia a fost prima intervenție, m-a durut, dar m-a ajutat în carieră, m-a format”, a declarat Mihai Talpău.

Pasiunea ascunsă a plutonierului

Dincolo de lupta cu focul, bărbatul a avut grijă să acorde atenție și altor mari pasiuni de-ale sale, pictura nud și raliul.

Ajuns la pensie, acesta a dezvăluit cum se simte și ce urmează să facă mai departe, luând în calcul cele două mari iubiri ale sale.

„Nu poți face asta imediat, este greu să te dezlipești de colectiv, de program, de stilul de viață pe care l-ai avut atâția ani. O să acord timp fotografiei. Sunt și copilot în raliuri, am o plajă mare de activități care mă pun la încercare și multă mișcare.

Tot timpul mi-a plăcut să lucrez cu lumina și corpul uman. De prin 2007, ca amator, îmi plăcea să surprind imagini din viața de pompier și nu numai. Această pasiune a crescut cu timpul. La început, am avut-o ca model pe soția mea, dar era prea greu, după care am aprofundat tehnica și am intrat în branșa fotografilor de nud și în cercul modelelor care practică acest tip de fotografie. Păcat că este văzută ca una vulgară în România.

Este altceva, fotograful și modelul vin cu câte o poveste și o transpun în imagine.

Chiar în această lună voi susține un workshop de fotografie intitulat «Nud în culorile toamnei»”, a adăugat Mihai Talpău în legătură cu pasiunea ascunsă.

Precizăm că pe lângă fotografia nud, Mihai Talpău realizează și unele artistice de alt gen, colegii săi pompieri fiind surprinși de acesta în diverse ipostaze.
Comentarii
  • Pensionar la 47 ani ,numai in Romania se poate!Traiasca specialii sa ia pensie cat mai mare si timp indelungat.Oamenii de rand sa iasa la pensie la 65 ani cu pensie cat mai mica.Buni conducatori politici avem sa ne traiasca!

  • Cuvantul care il defineste perfect si care mai si rimeaza cu numele lui, este LINGAU. A pupat toti sefii in dos si si-a dat colegii pe tobogan, ca sa-i fie lui bine. Era sofer si se ferea de tot ce insemna lucrul greu. Acum se poate poza nud in oglinda din baie si îsi poate freca linistit furtunasul, intr-un dute-vino satisfacator si perpetuu. Bine ca ai plecat, Plosnitoiule.

  • Va puteti imagina cat de mult i-a placut cu adevarat munca si cat de “dedicat” a fost meseriei, dupa faptul ca s-a pensionat la 47 de ani. Cat despre faptul ca una dintre pasiunile lui ascunse, dupa cum chiar el ne spune, este sa-si fotografieze sotia si pe alte modele in fundul gol, s-ar putea interpreta si ca fiind un act pornit dintr-o obsesie maladiva. Du-te invartindu-te “brav militar”.

Adauga un comentariu