Religie

Paste 2018 – Superstitii si traditii din Romania

Publicat: 04 apr. 2018

Ce superstitii si traditii de Paste sunt in Romania? Iata cateva dintre ele:

Traditii si obiceiuri de Paste din Muntenia. Superstitii de Invierea Domnului in Muntenia

La slujba de Inviere, oamenii vin cu un cos in care au pasca, oua rosii, cozonac, dar si cate un cocos alb, pentru cei care au murit fara lumanare. Conform traditiei, atunci cand primul cocos va canta, este semn ca Hristos a Inviat. Gospodarul al carui cocos va canta primul va fi cel mai norocos, caci casa lui va fi plina de belsug tot anul. Obiceiul spune ca, la final, cocosii vor fi daruiti oamenilor saraci.

In mai multe localitati din Muntenia, credinciosii isi amintesc de cei decedati si se spune ca in aceasta zi, sufletele mortilor se intorc la casele lor, fapt pentru care seara se aprind lumanarile. Se spune ca e bine sa te speli pe fata cu apa neinceputa dintr-o cana noua, in care ai pus un ou rosu, unul alb, un banut de argint si un fir de iarba verde, semne ale sanatatii, prosperitatii si sporului in toate.
Dupa ce se intorc de la slujba din noaptea de Inviere, muntenii pastreaza aprinsa lumanarea cu care au luat Lumina de la biserica. Tot aici, desi raspandit in aproape toata tara, exista obiceiul de a purta haine noi pentru schimbarea trupului si sufletului.

Traditii si obiceiuri de Paste din Ardeal. Superstitii de Invierea Domnului in Transilvania

PRINSUL VERILOR SI VERUTELOR
Acest obicei are loc in Sambata Sfantului Teodor, prezent mai ales in Marginimea Sibiului. Acest obicei ii ridica pe copii la gradul de veri si verisoare toata viata, dupa ce vin cu farfurioare cu grau dulce rostind anumite versuri specifice primaverii si sarbatorilor Pascale.

MIRONOSITELE
Sceneta cu mironositele care plangeau la mormantul Domnului are loc an de an in multe comunitati din Ardeal. Aceasta scena este pusa in joc in Noaptea de Inviere, dupa savarsirea Sfintei Liturghii. Obiceiul este unul nemuritor mai ales pentru satul Rod din regiunea Saliste (Sibiu).

CASA LUI IISUS HRISTOS
Dupa ce niste pastori au ajuns in secolul XIX la Ierusalim, la mormantul Domnului, acestia au fost impresionati de mormantul Fiului lui Dumnezeu din Tara Sfanta si au adus din Israel cateva ramuri care aveau sa devina podoabele cu care se reconstruia simbolic casa Domnului. Casa Domnului se construia in trecut in vinerea Mare de Pasti, in biserica, iar la mormant se inchinau toti crestinii care paseau pragul bisericilor.

JUNII BRASOVULUI COLINDA LUMEA DE PASTI
Junii din Scheii Brasovului sunt impartiti pe 6 grupe: Tineri, Batrani, Albiori, Rosiori, Dorobanti, Curcani si Brasovecheni. Fiecare grupare asista la Slujba de Inviere, dupa care canta „Hristos a inviat” si pornesc la ”colindat” dupa oua rosii, stropind fetele si femeile din fiecare casa cu parfum.

ARUNCAREA CU BUZDUGANUL SI CAPITANUL ILIE BIRT
Aceiasi juni continua respectarea datinilor de Paste si in martea din saptamana luminata. Junii se intalnesc in fata bisericii si la Troita lui Ilie Birt unde canta „Hristos a inviat” de trei ori. Aici se joaca hora si se arunca cu buzduganul, dupa care pornesc spre Casa Prundului la o veche troita unde canta din nou, de trei ori, „Hristos a inviat!”.

Traditii si obiceiuri de Paste din Oltenia. Superstitii de Invierea Domnului in Oltenia

Potrivit traditiei de secole, oltencele nu au voie sa doarma deloc in Joia Mare, deoarece vor avea probleme cu somnul tot anul. De asemenea, daca spala haine sau gatesc tot felul de preparate grele pentru masa de Paste, acestea pot fi blestemate de Joimarita, un personaj mitic care sperie Pastele.

In mai multe localitati din Muntenia si Oltenia, credinciosii isi amintesc de cei decedati si se spune ca in aceasta zi, sufletele mortilor se intorc la casele lor, fapt pentru care seara se aprind lumanarile. Barbatii din Oltenia se ocupa de ouale de Paste, si nu femeile, ca in alte regiuni din Romania. Ouale frumos incondeiate sunt daruite de fini nasilor la masa de Paste, iar feciorii le daruiesc oua rosii fetelor. In ziua de Paste, dupa ce au venit de la biserica, muntenii si oltenii de la sate nu intra in casa pana nu culeg iarba proaspata si deasa din gradina, pe care o pun in fata casei pe terasa sau pe scari. In Oltenia se pregateste pe langa drobul de miel sau traditionala pasca si ciorba de bureti, o ciorba clasica si unica doar in aceasta regiune a tarii.

Traditii si obiceiuri de Paste din Dobrogea. Superstitii de Invierea Domnului in Dobrogea

Toti crestinii dobrogeni merg la biserica in Noaptea Invierii, de unde iau lumina sfanta. La ora 12 noaptea fix, se stinge lumina artificiala din biserici si ard doar lumanarile, potrivit traditiei. Lumina sfanta este dusa apoi in fiecare casa si pusa alaturi de prescura inmuiata in vin (primul aliment care se consuma de Paste).

Credinciosii respecta un ritual care are loc doar in prima zi de Paste, si anume se spala pe fata facandu-si semnul Sfintei Cruci de trei ori, dupa care gusta pasca inmuiata in vin si ciocnesc oua zicand: „Hristos a inviat!”, iar cealalta persoana trebuie sa raspunda cu „Adevarat a Inviat!”.
Paparuda este un obicei specific Dobrogei si consta in stropirea cu apa a unui grup de tinere nemaritate de catre un alai de feciori. Baietii sunt mascati cand pun in aplicare aceasta operatiune, iar femeile se infasoara in ghirlande de fag, brusture sau boz si canta fiecare casa invocand ploaia. In a treia zi de Paste, se face o papusa de lut care este apoi ingropata in pamant, in camp. Caloianul reprezinta fertilitatea, iar taranii dobrogeni considera ca ingroparea si dezgroparea apoi a papusii ajuta la o recolta mai buna peste an.

Traditii si Obiceiuri de Paste din Crisana. Superstitii de Invierea Domnului in Crisana

In comunele din zona Vaii Crisului Alb, in Joia Mare toti locuitorii din sate se aduna in curtile bisericilor. Femeile si fetele se imbraca in straie de sarbatoare si vin si vopsesc si incondeiaza oua. Masa de Paste nu poate incepe pana ce bucatele nu au fost tamaiate, iar mesenii gusta anafura si o lingurita de vin sfintitloading...

Adauga un comentariu