News Flash:

Paste de austeritate

15 Aprilie 2009
923 Vizualizari | 0 Comentarii
Paste de austeritate
• Iesenii au ajuns doar sa viseze la traditionala friptura de miel, drob, oua rosii, cozonaci si pasca, toate stropite cu un vin bun • Cei mai multi ieseni pleaca spre casa, atat din piete, cat si din supermarketuri, cu mainile goale, sperand ca a doua zi sa le aduca mai mult noroc • Preturile sunt cu mult peste buzunarul ieseanului cu venituri medii

Peste cateva zile, mesele iesenilor ar trebui sa se umple cu traditionala friptura de miel, cu drob, oua rosii, cozonaci si pasca, toate stropite cu un vin bun. Cel putin la asta au ajuns sa viseze cei mai multi ieseni, in conditiile in care numarul celor care nu au nici un venit care sa le asigure stabilitate, nu mai au nici un viitor si nu mai ce pune pe masa de Pasti a crescut ingrijorator. La fel de ingrijorator au crescut totusi si preturile care tin cont de criza, micii afaceristi simtinand ca in aceasta perioada isi mai pot acoperi pierderile, in conditiile in care Pastele forteaza mana celor mai multi, care simt nevoia de a sarbatori la limita subzistentei. Cei mai multi ieseni pleaca spre casa, atat din piete, cat si din supermarketuri, cu mainile goale, sperand ca a doua zi sa le aduca mai mult noroc. Daca anul trecut, la aceasta vreme, iesenii deja incepeau sa testeze piata si faceau cozi la casele de marcat din marile centre comerciale, acum bate vantul. Ce e drept, pretul unei mese traditionale a ajuns sa coste mai mult decat isi pot permite mai bine de jumatate dintre salariati, alaturi de pensionari si somerii care ingroasa din ce in ce mai mult randurile celor care nu au un loc de munca. Minimul pe care iesenii trebuie sa il scoata de buzunar de Pasti trece lejer de 500 lei. Astfel, un miel de 10 kilograme costa macar 180 lei, pentru cei care il achizitioneaza din piata. Pentru iesenii care nu ajung pana in locurile special amenajate si prefera supermarketurile preturile sunt mai piperate, trecand lejer de 25 lei pentru o pulpa de miel. Ouale rosii costa si ele pe masura, reducand bugetul macar cu 15 lei. Traditionalul cozonac scoate din buzunar in jur de 25 lei, la fel ca si pasca, nelipsita de pe masa nici unui iesean. De mentionat ca alaturi de acestea, trebuie luate in calcul aperitivele, bauturile si nu numai.

Bucovina in loc de Europa

Cei care doresc sa scape de forfota sarbatorilor si sa evite aglomeratia de pe ultima suta de metri din supermarketuri si piete pot opta pentru o excursie in tara sau in strainatate. Numai ca spre deosebire de anul trecut, numarul celor care opteaza pentru aceasta varianta a scazut considerabil, iar cei care pleaca prefera meleagurile romanesti. Daca anul trecut iesenii se laudau ca au facut Pastele in marile orase ale Europei, acum cei care pleaca prefera pensiunile din Bucovina sau din Maramures, renumite pentru modul in care serbeaza Sarbatorile Pascale. Iesenii care fug de oras trebuie sa scoata din buzunar nu mai putin de 300 lei pe persoana, pentru un sejur ce include masa de Pasti. Preturile cresc pe masura ce cresc si pretentiile. Astfel, pentru un concediu de sarbatori la Viena, pretul variaza in jurul a 300 Euro, pentru 3 zile la un hotel de 5 stele sau 500 Euro la Roma, la un hotel de 3 stele.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2765 (s) | 22 queries | Mysql time :0.167422 (s)