Actualitate

Păstrarea ordinii în casă. 3 metode eficiente de curăţenie

Publicat: 01 nov. 2019

Păstrarea ordinii în casă. Cu toții ne dorim curățenie și ordine în casă, însă uneori e mai greu decât pare. Iată cum poți face asta.

Casa trebuie să fie mereu curată, dacă vrei să te simţi cu adevărat bine, după o zi obositoare de muncă. Ce te faci, însă, când ai scăpat lucrurile de sub control, iar căminul tău pare o aglomerare de obiecte inutile. Păi… cauţi o metodă să le reorganizezi.

Păstrarea ordinii în casă

În cele ce urmează vă prezentăm 3 metode eficiente care te vor ajuta să păstrezi curațenia in casă.

1. Metoda japoneză

Marie Kondo a patentat aceasta metodă foarte uşor de aplicat. Principul ei de bază: rămâi organizat, indiferent dacă stai în casa ta sau în a altuia (chirie).

– Nu începe să faci ordine până nu arunci toate obiectele inutile. Acest ritual ar fi bine să aibă loc cel puţin o dată la 2 luni.

– Evaluează totul şi vezi ce-ţi oferă confort. Cu siguranţă nu ai nevoie de lucrurile care se afla în fundul şifonierului. Acele lucruri pot declanşa doar amintiri. Aşa că nu le păstra pe ideea poate le mai port. Asta n-o să se întâmple, cel mai probabil, iar spaţiul din dulapul tău va fi limitat.

– Aruncă lucrurile vechi cu valoare sentimentală. Amintirile tale nu vor dispărea odată cu aceste obiecte total inutile.

– Sortează lucrurile pe categorii.

– Nu umple la refuz sertarul. Trebuie să vezi toate lucrurile pentru a-ţi da seama mereu ce trebuie păstrat şi ce nu. De exemplu, în cazul unui şifonier, pune lucrurile pe verticală.

2. Păstrarea ordinii în casă. Metoda îmbrăţişării

Leo Babauta crede că e bine să te gândeşti întâi la motivul pentru care vrei să cumperi un lucru. S-ar putea să ai un sentiment de siguranţă, de aprobare sau de confort. Gândește-te la ceea ce ai cu adevărat nevoie şi la ceea ce crezi că ai nevoie.

– Curăţenia e mai eficientă, spune Leo, dacă te ocupi de lucrurile mici, mărunte. Exemplu? Dacă ai scăpat suc, cafea pe parchet, şterge imediat urmele şi doar zonal. Nu te apuca să faci curăţenie pe toată suprafaţa parchetului.

– Curăță numai zonele pe care le poţi cuprinde cu braţele, fără să umbli în jurul întregii camere. Dacă te muţi dintr-o zonă în alta, poţi termina curăţenia de 2 ori mai repede decât de obicei.

– Ai decis de ce lucruri ai nevoie? Pregăteşte 3 cutii pe care le vei eticheta astfel: 1. păstrează; 2. poate e nevoie; 3. aruncă. Cutia cu numărul 2 va sta maximum 6 luni pe raftul tau. Apoi, trebuie să arunci ce nu foloseşti.

3. Metoda Messies anonymous

Păstrarea ordinii în casă. Această metodă a a fost implementată în 1982 de către Sandra Felton, o femeie din SUA care şi-a pierdut disertaţia în propria casă. Obosită să se tot învinovăţească, Sandra a hotărât să îşi facă propriile reguli.

– E uşor de făcut curăţenie, dacă o întreţii. Dacă e ordine şi fiecare obiect are locul său în casă, nimic nu va fi mai uşor decât curăţenia.

– Învaţă-i pe cei mici să trateze curăţenia ca pe o joacă. Oferă-le recompense, după ce fac un lucru pozitiv în acest sens.

– Foloseşte 3 cutii etichetate după cum urmează: 1. aruncă, 2. de dat sau de vândut şi 3. de depozitat. În cea din urmă, ar trebui să existe numai lucruri necesare.

– Dacă o treabă durează mai puţin de 30 secunde (de exemplu, spălarea unei farfurii), fă-o pe loc.

– Din când în când, priveşte-ţi casa ca şi cum nu ar fi a ta. Aşa îţi vei da seama mai uşor ce trebuie îmbunătățit la ea.loading...

Adauga un comentariu