Destinatii montane

Pasul Oituz, Muntii Nemira

Publicat: 23 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pasul Oituz Muntii Nemira
Pasul Oituz

Pasul Oituz. Pasul Oituz este o trecătoare care face legătura între Munţii Nemira – la nord şi Munţii Bretcului (subunitate a Carpaţilor de Curbura) la sud, la altitudinea de 866m. Acest pas este situat pe drumul naţional 11 în grupa centrală a Carpaţilor Orientali.

Mai exact, aceasta trecătoare asigura legătură între valea Oituzului (Judeţul Bacău) şi Depresiunea Brasovului (Judeţul Covasna). Oraşele legate de acest drum sunt Oneşti şi Târgu Secuiesc.

La Breţcu se găseşte cea mai apropiată staţie de cale ferată, pe linia secundară 404 Sfântu Gheorghe – Covasna – Breţcu.

În apropiere se găsesc – spre sud respectiv sud–est pasurile Musat şi Soveja, iar spre nord pasurile Carpineni şi Uz, iar spre nord–vest Caşin.

Una dintre cele mai importante porţi ale Transilvaniei

Dintotdeauna pasul a constituit una dintre cele mai importante porţi ale Transilvaniei. Cercetările arheologice dovedesc utilizarea trecătorii cel puţin din neolitic. Pe aici a trecut cel mai scurt drum între Dacia transcarpatica şi gurile Dunării, folosirea frecvenţă a acestui drum fiind indicată de existenţa castrului roman Angustia de la Breţcu. Deasemeni, invaziile populaţiilor migratoare au găsit pe aici o poartă lesnicioasa, astfel că în 1241-1242 pe aici a trecut un corp de oaste mongolă după ce a distrus Episcopia Cumaniei.

Pasul Oituzului a reprezentat în perioada medievală cea mai importantă trecătoare dintre regiunile de la est de Carpaţi şi Transilvania. Acesta a servit atât că drum comercial ce a unit Brasovul şi Tara Bârsei cu gurile Dunării (portul Chilia) – repectiv cu Suceava, cât şi că o cale de emigrare, în cazul prezenţei unor condiţii istorice aspre şi injuste. În anul 1467 pe aici a trecut armata lui Matei Corvin spre Moldova, iar în 1576 István Báthori trece tot pe aici în drumul său pentru a deveni rege al Poloniei. Mihai Viteazul a trecut aici la 1600 pentru a se angaja în lupta cu Ieremia Movilă.

În timpul Primului Război Mondial în acest loc s-au dat unele dintre cele mai cunoscute bătălii.

Cei care au construit trecătoarea sunt austro-ungarii, în anul 1847.

Pasul Oituz. Atracţii turistice în apropiere

În gura pasului pe vârful Muntelui Răchitiş (maghiara Rakottyás), sunt ruinele cetăţii Rákoczy. Aceasta a fost construită în secolul XV şi a fost menită atât să vegheze drumul de acces spre valea Râului Negru cât şi să fie un punct de colectare a vămii.
Pe Dealul Coşna din satul Oituz se găseşte Monumentul eroilor cavalerişti din Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat în 1924 în amintirea luptelor purtate aici, Vasile Ionescu-Varo fiind sculptorul care a realizat lucrarea.

De asemenea în comună Breţcu găsim monumentul ridicat în 1899 în amintirea împărătesei Elisabeta a Austriei (Sisi). La nord-est de satul Breţcu se afla Castrul roman Angustia.

Adauga un comentariu