Stiri si curiozitati

Patriarhia Constantinopolului recunoaste Biserica Ortodoxa independenta in Ucraina. Reactie dura a Bisericii Ruse

Publicat: 12 oct. 2018

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserica Ortodoxa independenta in Ucraina, la finalul unui Sfant Sinod de doua zile la Istanbul, decizie ce va starni in mod sigur iritarea Moscovei, informeaza AFP.

Intr-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anuntat ca "isi reinnoieste decizia deja luata si conform careia Patriarhia ecumenica va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei".

Sfantul Sinod a decis, de asemenea, sa-l "restabileasca in functia sa ierarhica" pe Patriarhul Filaret Denisenko, dupa ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat impotriva excomunicarii sale de catre Biserica Ortodoxa Rusa.

Dupa independenta Ucrainei, in 1991, si prabusirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a infiintat o Biserica Ortodoxa Ucraineana, autoproclamandu-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de catre Moscova.

In timpul sinodului, care a inceput miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimisi in Ucraina in septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor si contactele pe care le-au avut la fata locului, a precizat Patriarhia. Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretata drept un preambul la recunoasterea de catre Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente.

Biserica Ortodoxa Rusa a avertizat miercuri ca ar putea avea loc revolte in Ucraina daca va fi creata o Patriarhie ucraineana independenta fata de Moscova.

Biserica afiliata Patriarhiei de la Moscova este cea mai importanta comunitate religioasa din Ucraina in ceea ce priveste numarul de parohii, insa un numar tot mai mare de ucraineni se identifica drept enoriasi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relatiile dintre aceste doua Biserici au fost exacerbate odata cu declansarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de catre Rusia, in martie 2014, urmata de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat pana acum cu peste 10.000 de morti.

Presedintele Porosenko saluta decizia

Presedintele ucrainean Petro Porosenko si-a exprimat joi satisfactia pentru decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a recunoaste o Biserica Ortodoxa independenta in Ucraina, salutand sfarsitul "iluziilor imperiale si al fanteziilor soviniste", ale Moscovei, transmite AFP.

"Decizia de a acorda autocefalie Ucrainei a fost luata (…) Am obtinut astazi autocefalia", a declarat Porosenko in cadrul unei transmisiuni in direct la televiziunea ucraineana.

"Decizia Constantinopolului inseamna sfarsitul definitiv al iluziilor imperiale si al fanteziilor soviniste ale Moscovei", a adaugat Porosenko, salutand "un nou act de independenta" al Ucrainei.

"Este vorba despre o victorie a binelui asupra raului, a luminii asupra tenebrelor", a mai spus el.

Biserica Rusa va rupe relatiile cu Constantinopolul

Biserica Ortodoxa Rusa va trebui sa rupa relatiile cu Constantinopolul, dupa ce Sinodul intrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat joi Alexandr Volkov, purtator al patriarhului rus Chiril. Declaratiile lui Volkov sunt citate de agentia Interfax, preluata de Reuters, si de Ria Novosti, preulata de AFP.

"Patriarhia Constantinopolului a luat astazi o decizie catastrofala. In primul rand pentru sine si in general pentru intreaga ortodoxie", a apreciat Volkov.

Sinodul a anulat totodata excomunicarea patriarhului ucrainean Filaret, pe care a decis sa il "restabileasca in functia sa ierarhica".

Filaret este ierarhul care a infiintat o Biserica Ortodoxa Ucraineana in 1991, dupa ce Ucraina a devenit stat independent. El s-a proclamat patriarh al acestei biserici si ca urmare a fost excomunicat de Patriarhia Rusa.loading...

Adauga un comentariu