National

Patriarhul Daniel: „Bogatia nu este rea in sine, dar modul folosirii ei poate fi rau sau bun”

Publicat: 21 nov. 2018
1

Bogatia nu este rea in sine, pentru ca ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rau sau bun”, a spus Patriarhul Daniel in slujba tinuta in prima duminica din Postul Nasterii Domnului.

In Sfanta Scriptura, „bogatia si saracia nu sunt un scop in sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de indepartare de Dumnezeu si de semeni”, a spus Preafericirea Sa in Paraclisul Sfantul Grigorie Luminatorul din Resedinta Patriarhala.

Patriarhul a atras atentia ca atitudinea spirituala a bogatului din textul evanghelic citit, fata de un dar material neasteptat primit din marinimia lui Dumnezeu, devine o atitudine patimasa din cauza lacomiei pentru bunurile materiale. „El nici nu multumeste lui Dumnezeu, nici nu miluieste pe saraci, ci se gandeste doar la sine, se asigura material, dar se insingureaza spiritual”.

Citeste si: Mare sarbatoare astazi! Intrarea Maicii Domnului in Biserica! Este prima mare sarbatoare din Postul Craciunului

„Sufletul bogatului nemultumitor sau nerecunoscator si nemilostiv a devenit intru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a manca, de a bea si de a se veseli, in totala uitare de Dumnezeu si de semeni”, a explicat Parintele Patriarh.

Patriarhul Romaniei a prezentat si o alta forma de imbogatire, decat cea cu averi materiale trecatoare, care ii permite omului sa se apropie de Dumnezeu si anume, „imbogatirea sufletului cu daruri spirituale ale Duhului Sfant, cultivate ca virtuti sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea, curatia”.

„Aceste bogatii sau comori spirituale se aduna in sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizica a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfintilor in viata vesnica din Imparatia Cerurilor”, potrivit Preafericirii Sale.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a evidentiat ca pe de o parte „sunt o multime de oameni bogati material, dar extrem de saraci din punct de vedere spiritual”.

Pe de alta parte, „sunt oameni saraci material, dar foarte bogati din punct de vedere spiritual. Au multa lumina adunata prin multa rugaciune, smerenie, participarea la sfintele slujbe, impartasirea cu sfintele taine si prin cuvantul bun si fapta buna”, a mai spus capul BOR.

Adauga un comentariu