Evenimente culturale

Patriarhul Romaniei a sfintit Troita si muzeul dedicate membrilor miscarii spirituale „Rugul Aprins” de la Manastirea Antim

Publicat: 12 iun. 2017
3

Patriarhul Romaniei a sfintit duminica, 11 iunie 2017, dupa Sfanta Liturghie, troita si muzeul de la manastirea bucuresteana Antim, dedicate membrilor miscarii spirituale Rugul Aprins. Alaturi de Parintele Patriarh s-a aflat si Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploiesteanul, scrie basilica.ro.

In cuvantul sau, Patrirahul Romaniei a subliniat ca in urma acestui eveniment deosebit trebuie sa cinstim mai atent si mai intens memoria acestor marturisitori si aparatori ai ortodoxiei. Multi dintre ei au trecut prin inchisorile comuniste si unii chiar au murit in inchisoare. Altii au iesit din inchisoare si au marturisit credinta,asa  cum au fost Parintele Sofian Boghiu, Parintele Dumitru Staniloae si altii. „Trebuie sa ne aducem aminte de cei care in vremuri grele s-au rugat, au suferit mult si au transmis cu demnitate credinta ortodoxa, spre slava lui Dumnezeu, spre binele si intarirea Bisericii noastre”, a spus Patriarhul Romaniei.

Vezi si Se infiinteaza Muzeul transporturilor aradene

Troita este asezata langa biserica asezamantului monahal, iar muzeul a fost organizat in clopotnita manastirii, acolo unde a fost chilia Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor, initiatorul miscarii, potrivit Radio Trinitas.

Vezi si Momente emotionante la muzeul din Bihor dedicat victimelor comunismului. Un fost detinut si-a recapatat locul in istorie

Incepand din anul 1945, in obstea manastirii Antim s-a infiripat  miscarea isihasta numita „Rugul Aprins”, pe unde au trecut multe personalitati de seama ale vietii duhovnicesti din tara noastra, al carei initiator si animator a fost gazetarul si scriitorul Alexandru Teodorescu, cu numele literar Sandu Tudor. Activitatea care l-a atras, insa, in mod deosebit, oferindu-i prilejul de a-si pune in valoare darul sau de organizator tenace si inventiv, a fost inchegarea miscarii spirituale denumite Rugul Aprins, dupa cum se spune chiar pe site-ul manastirii Antim.
 
Rugul Aprins relua, in gandirea ortodoxa romaneasca, un concept dezvoltat mai ales in mistica rusa, pornind de la episodul veterotestamentar al rugului care ardea si nu se mistuia, pe care l-a vazut Moise pe Muntele Horeb (Iesirea, 3, 1-3). Vedenia preinchipuia, dupa interpretarea data de Sfintii Parinti, pe Maica Domnului, caci, asa cum acest rug nu se mistuia de arderea focului, tot asa Fecioara Maria, faptura fiind, n-a fost mistuita atunci cand Duhul Sfant S-a pogorat peste ea, odata cu intruparea Fiului lui Dumnezeu.
 
Printre cei care au constituit nucleul acestui grup s-au numarat: parintii Benedict Ghius, Sofian Boghiu, Petroniu Tanase, Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu, Felix Dubneac, impreuna cu intelectualii mireni Sandu Tudor, Alexandru Mironescu, Anton Dumitriu, Vasile Voiculescu, Paul Sterian, Constantin Joja, Barbu Slatineanu si Gheorghe Dabija, se cunosteau inca dinainte de razboi si au inceput a se intalni la Antim din 1945. Sub obladuirea staretului Vasile Vasilache, ei se reuneau in fiecare joi seara, in chilia staretiei, in jurul lui Sandu Tudor si arhimandritului Benedict Ghius, si discutau teme de literatura si spiritualitate.

De fiecare data, presedintia sedintei era oferita aceluia care venea sa-si prezinte creatia sa inedita. In felul acesta si-au citit manuscrisele scriitorul Ion Marin Sadoveanu, medicul poet Vasile Voiculescu, profesorul Anton Dimitriu, profesorul Alexandru Mironescu, scriitorul Paul Sterian, filosoful Mircea Vulcanescu, ziaristul Sandu Tudor, care inaltau ascultatorii pe baricadele luptelor duhovnicesti ale spiritului.

Adauga un comentariu