News Flash:

Patrimoniul SC Cotnari SA va ramane intact

9 Martie 2006
1109 Vizualizari | 0 Comentarii
•Corpul de control al ministrului Administratiei si Internelor a finalizat ancheta cu privire la modul in care au fost aplicate legile fondului funciar in cazul SC Cotnari SA •Sesizarea a fost depusa de Alecu Chitaru in numele celor 182 de persoane care revendica terenurile administrate de SC Cotnari SA •Taranii pot primi teren in alta comuna

Corpul de control al ministrului Administratiei si Internelor a finalizat ancheta efectuata la Iasi ce privea modul in care prefectura ieseana aplica legile fondului funciar in cazul terenurilor administrate de societatea comerciala Cotnari SA. Ancheta a fost demarata la sesizarea lui Alecu Chitaru, personaj controversat si exotic care pretinde ca reprezinta interesele mai multor persoane, ce revendica unele terenuri exploatate de firma producatoare de vin Cotnari SA. Aplicarea legilor proprietatii in comunele Cotnari si Bals, precum si lacunele din legislatie fac ca, in continuare, situatia sa ramana nerezolvata pentru taranii care revendica respectivele terenuri. In joc sunt 147 hectare de teren plantate cu vita de vie, revendicate de 182 persoane, toate reprezentate de Alecu Chitaru. Terenul vizat de agitatul Chitaru se afla pe parcela cunoscuta sub numele de Rotila. Insa cele 182 persoane ce revendica teren pe aceasta parcela au detinut de fapt pamant pe parcela Bejeneasa, din comuna Bals. Conform legislatiei din 1991, puteau fi retrocedate numai terenurile din administrarea fostelor Cooperative Agricole de Productie - CAP. Astfel, mai multe persoane din comuna Cotnari au primit terenuri pe parcela Bejeneasa, unde proprietari de drept erau locuitorii comunei Bals, stransi in prezent in jurul lui Chitaru. De aceea, locuitorii din comuna Bals se simt indreptatiti sa le fie retrocedate terenurile amplasate pe terenurile administrate de firma Cotnari SA pe parcela Rotila. Exista insa informatii conform carora Alecu Chitaru agita spiritele in randul locuitorilor din Bals din cu totul alte motive, la mijloc fiind interesele unei firme producatoare de vin, concurenta societatii comerciale Cotnari SA. Detinand vita de vie in comuna, orice firma poate sustine ca este producatoare a vinului de Cotnari, marca recunoscuta la nivel national, si astfel sa obtina licenta de productie si distributie in acest sens.

Istoria litigiilor

In anul 2000, Comisia judeteana de fond funciar a emis o hotarare prin care s-a incercat, prin incalcarea legii, eliberarea parcelei Rotila in vederea punerii in posesie a persoanelor ce revendicau terenul. Astfel, conform Hotararii numarul 66 din 2000, firma Cotnari SA facea un schimb de terenuri de pe urma caruia ere de fapt prejudiciata. Producatorul de vinuri elibera parcela Rotila in vederea retrocedarii, dar nu primea in schimb absolut nimic. "SC Cotnari SA trebuie sa primeasca 82 de hectare dintr-un schimb anterior neonorat si 20 de hectare pe care trebuie sa le recupereze ulterior", se arata in documentele intocmite in vederea realizarii schimbului respectiv. Numai ca juristii si-au dat seama ca documentele respective au fost intocmite prin incalcarea legii. In primul rand, SC Cotnari SA nu putea realiza schimbul deoarece nu era proprietara terenului si a incheiat contract de concesiune cu Agentia Domeniilor Statului pentru suprafata pe care o are in exploatare. Intre timp, ca urmare a acestui schimb fictiv mai multi tarani au primit titluri de proprietate pe parcela Rotila, care au fost anulate insa la timp de fostul prefect Corneliu Rusu Banu. Acum taranii, prin Alecu Chitaru, vor sa obtina terenul, dar nu vor sa fie despagubiti de producatorul de vin, singura varianta acceptata potrivit legislatiei in vigoare. Mai exact, Alecu Chitaru vrea terenul, cu tot cu vie, fara sa fie achitata investitia, adica cheltuielile efectuate cu plantatiile de vie.
Constantin MAZILU
Tudor LEAHU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1316 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012874 (s)