Actualitate

Patronii de firme scapa razand dupa ce au tras in piept bugetul de stat. Finantele iesene se consoleaza doar cu rapoarte stufoase. Prejudiciul nu este recuperat

Publicat: 09 mart. 2018
1

@ Tot mai multe firme sunt acuzate de evaziune fiscala @ Unele dosare ajung la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, altele sunt in curs de procesare @ O femeie din Scobinti a oferit locuri de munca unui numar de 26 angajati, dar a intrat in faliment @ Insa a ramas cu o datorie de peste 500 mii lei @ "Noi nu faceam produse finite, lucram in regim Lohn. Ni se dadea material, ata, lucram si dadeam mai departe. Lucram cu o firma din Bacau. Consider ca organul fiscal si-a facut datoria", a declarat administratorul firmei @ O firma evazionista a fost identificata si in comuna ieseana Madarjac

Inspectorii fiscali din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi realizeaza o serie de controale in randul persoanelor juridice care fac evaziune fiscala, rezultatele fiind de cele mai multe ori dezamagitoare. Asta, pentru ca este stabilit doar prejudiciul, iar cand vine vorba de recuperarea debitelor nu sunt identificate bunuri care pot fi executate.

Totodata, afaceristii prinsi pe picior gresit deschid ulterior alte firme prin interpusi si repeta aceeasi schema. Ultima solutie e in mana procurorilor, care stabilesc gradul de vinovatie a patronilor vizati.

Teapa in judet

Recent, finantistii au finalizat raportul de inspectie fiscala ce viza activitatea societatii Pomicola Madarjac SRL, care a adus un prejudiciu bugetului de stat de 1 milion de lei, adica 217 mii euro, metoda preferata fiind cea de evaziune fiscala. Suma rezulta din neplata TVA si a impozitului pe venit.

Conform datelor financiare, ultimele relatii contractuale le-a avut in anul 2013, cand cifra de afaceri a fost de 2,5 milioane lei, profit de 32.463 lei, datorii cu 517.872 lei, fara niciun angajat declarat. In firma apar ca actionari Ion Constantin Andrei si Narcis David Rusu. Societatea aparea cu sediul social in comuna Madarjac, obiectul de activitate fiind "comert cu ridicata nespecializat".

Reprezentantii Primariei Madarjac au precizat ca, in evidente, aceasta firma nu mai este mentionata. De fapt, Pomicola Madarjac este noua denumirea a fostei Rom – Line Express SRL. Nu exista un numar valabil la care pot fi contactati reprezentantii societatii.

Citeste si : Exclusiv! Te crucesti daca vezi ce a facut o celebra notarita din Iasi. S-a trezit cu Fiscul pe cap, din cauza distractiilor nocturne

S-au facut si sesizari penale

Tot in ultima perioada, Finantele au transmis sesizari penale pentru inca doua societati ce au activat in municipiul Iasi. Prima vizata este Cosi Men Trans SRL, societatea care a adus un prejudiciu de 600.000 lei, greu de recuperat, conform finantistilor. Societatea este administrata de un anume Paul Diaconu, iar domeniul de activitate declarat este de "transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare".

In 2016, cifra de afaceri a fost de 859.044 lei, pierderi de 35.750 lei si datorii de 352.926 lei, fara angajati. Inspectia fiscala a vizat si Societatea Vali Company SRL ce are ca obiect de activitate "fabricarea incaltamintei", cu sediul in Scobinti. Prejudiciul este de peste 500 mii lei.

"Colaboram, cooperam, eu am baza in legea de azi. Am lucrat cu o firma din Bacau. Activitatea este suspendata, este in faliment. Dosarul este la un domn Sebastian. Noi nu faceam produse finite, lucram in regim Lohn. Ni se dadea material, ata si dadeam mai departe. Lucram cu o firma din Bacau. Consider ca organul fiscal si-a facut datoria", a declarat Anuta Hutanu, administratorul societatii. In 2014, societatea activa in Targu Frumos si declara un numar de 26 de angajati. Cel mai bine a mers in 2012 cand cifra de afaceri a fost de 520 mii lei. In ultimii ani, societatea a mers numai pe pierderi.

Citeste si : Scandal cat casa! Sef de la Finante Iasi, acuzat de abuzuri sexuale in fata subalternelor si ca primeste spagi in biroul personal

Control dupa control

In doar primele sase luni ale anului trecut, inspectorii de la DGRFP au adunat un numar de 1062 de actiuni de control, din care inopinate au fost in numar de 499. Din acestea, generale au fost 16.

"Selectia contribuabililor pentru inspectii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informatiilor detinute în bazele de date ale administratiilor financiare, care au avut în vedere aspecte cum sunt: TVA negativ fara optiune de rambursare, societati care au depasit plafonul legal de 65 de mii de euro si nu au fost înregistrate ca platitoare de TVA, societati care utilizeaza forta de munca fara forme legale, societati care desfasoara tranzactii cu contribuabili inactivi, societati care înregistreaza diferente la achizitii intracomunitare, cifra de afaceri mare, debite restante fata de bugetul general consolidat, depunerea cu întarziere a declaratiilor fiscale, pierderi înregistrate în ultimii cinci ani fiscali, societati neverificate în ultimii cinci ani sau domenii de activitate ce prezinta risc", se arata in raportul DGRFP.

Citeste si : EXCLUSIV! Au casapit bugetul de stat! Patron de presa, a tras un tun prin evaziune fiscala. Procurorii ieseni ancheteaza cazul – FOTO

Comentarii
  • La finante palaria e prea mare pentru unii care conduc vremelnic in aceste zile. Indivizi aciuati politic care se cred competenti profesional si care ar sta sefi daca s-ar putea si fara a fi remunerati cu vreun leu abordeaza stiluri de manageri depasiti de timpuri. Cand sistemul va da lideri adevarati si totul va fi pe corectitudine si institutia va avea rezultate. E simplu. Pana atunci asistam la aceleasi brambureli cosmetizate.

  • Cand ajungi mare sef si ai impresia ca te-ai nascut sa fii sef si visezi non stop ca functiile de conducere au fost create doar pentru tine si cand orice persoana care ar putea sa fie mai buna decat tine si ar putea sa iti ia locul sau sa te surclaseze sau sa te concureze iti devine dusman deja ai o problema la psihic si nu ai ce cauta in asemenea pozitii cheie pentru ca uite asa se vad si rezultatele. Or veni pana la urma si timpurile cand se va termina ca modul asta incorect de a se numi sefii.

  • Niste idioti astia la finante care fac inspectii dupa ureche si calculeaza inmultind sumele inclusiv cu anul nasterii copiilor si nepotilor numa` sa iasa sume cu multe zerouri.Deja a inceput lumea sa le faca plangeri penale sa vada si ei cum e. Una -doua cer in instanta atragerea raspunderii administratorului si pierd procesele. Pt asta de ce nu patesc nimic?

  • Wavin Romania, una dintre cele mai mari companii din industria productiei de tevi, a declansat procedurile de executare silita a Directiei Regionale de Finante Iasi. Compania a obtinut sentinte judecatoresti care-i permit sa execute Fiscul pentru suma de 5 miliarde lei vechi. Fiscul a ajuns in aceasta situatie din cauza abuzurilor unor sefi platiti regeste sa apere averea statului.

    • Sincer, Marean si Mircea….stima, jos palaria. Dar seficul catolic C…anu trebuie sa ajunga numai decit la Bucuresti, la Intergritate!

  • Ceea ce vreau sa spun, sa trag un semnal de alarma…indepartati ciuma Grigoriu de la conducerea finantelor…atentie la neatentie: Naum Doina!!!

  • Nu mereu e asa ca in titulovy. Ofrodel al nost’ nu a tras in piept, ci in teasta. A nimerit taman bine, foc de simplu si extraordinar de precis conform naratiunii. Rezultat? Patroana cea de-a doua e biine mersi, Postachel a ramas singur iar Bunelu a produs un nepot, miniMe. A….si-o bere si niscai degustari.

Adauga un comentariu