Titlurile zilei

Patronii din Iași care se tem de faliment din cauza pandemiei COVID-19. Antreprenor: „Va fi jale dacă se dau noi restricții”. Specialiștii anunță închiderea a cel puțin 100 de firme din domeniu

Publicat: 12 apr. 2021
Lascăr Alexandru, președinte al Patronatului angajatorilor din health and fitness, în sala de fitness, și poze din interiorul unei săli de fitness
Antreprenorii din Iași cu afaceri din domeniul health and fitness susțin că sunt la un pas de faliment din cauza pandemiei COVID-19. Aceștia au înregistrat pierderi financiare cuprinse între 40 și 70 la sută, în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Patronatele din domeniu susțin că s-au închis 100 de firme, iar alte 100 sunt la un pas de faliment

Patronii firmelor de fitness din Iași susțin că pierderile sunt cuprinse între 40 și 70 la sută, din cauza pandemiei COVID-19. Aceștia se tem că vor da faliment dacă vor fi impuse noi restricții. Clienții nu mai cumpără abonamente de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, iar patronatele din domeniul health and fitness susțin că până la sfârșitul anului se vor închide 100 de firme

Unul dintre domeniile afectate de pandemia COVID-19 este cel sportiv. Patronii firmelor de fitness din Iași, dar și din restul țării, susțin că situația este gravă în condițiile în care pierderile estimate sunt cuprinse între 40 și 70 la sută. Clienții nu mai vin la sală de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, iar multe dintre sălile din Iași sunt la un pas de a fi închise. Adrian Bursuc, antreprenor care deține două săli de fitness în Iași, spune că încasările au scăzut cu 50 la sută.

„Într-un an normal aveam 1.000 de abonamente pe sală, iar acum am în jur de 500 de abonamente. Va fi jale dacă se dau noi restricții și se închid sălile de fitness. Comparativ cu alte județe, cum sunt Sibiu, Brașov, București, la noi pierderile sunt mai mici ca acolo, unde 80 la sută din săli sunt închise. Însă, dacă vom continua așa cu încasările, nu va fi deloc bine. Sunt mai multe motive. În primul rând, Iașul e oraș studențesc, dar studenții nu au mai venit la sală. Cel puțin la cea din Tătărași, acolo e cea mai mare scădere.

După ce a apărut știrea că la incidență 4 la mie se închid sălile de fitness, oamenii nu mai vor să plătească abonamentele. Noi oricum le înghețăm dacă se închid sălile, adică dublez numărul de zile avute înainte să se închidă sălile. Eu sunt proprietar de săli, dar ce fac cei cu chirii? În Iași, trei sferturi din patroni au spațiile închiriate. O parte din ei sunt pe muchie de cuțit. Știu că la unele sali de fitness din centrul orașului sunt probleme de doi ani, pentru că au chirii foarte mari. Vă dați seama ce greu e pentru acești patroni?”, susține Adrian Bursuc, administrator Body Line.

Antreprenorii din Iași au înregistrat pierderi financiare cuprinse între 40 și 70 la sută, în anul 2020, comparativ cu 2019

Potrivit lui Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului angajatorilor din health and fitness, 100 de firme din domeniu s-au închis, iar mulți antreprenori sunt la un pas de a renunța la afaceri după ce au înregistrat pierderi cuprinse între 40 și 70 la sută, în anul 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

„Potrivit unor statistici realizate de o platformă online, 100 de săli de fitness s-au închis, adică 1 din 10 săli sunt închise. În baza noastră de date, la nivel de asociație, avem 1.050 de centre și acoperim jumătate din numărul de fitness din România. Scăderea pe piață a fost de peste 40 la sută, adică pierderi majore, și nu e doar lipsa încasărilor. Avem cheltuieli suplimentare, iar pierderile sunt proporționale cu decizia închiderii sălilor de fitness.

Dacă se închid 3 luni, avem 25 la sută pierderi. Leasing-urile, chiria trebuie plătite. Statul nu ne-a ajutat cu nimic. Când vorbim de centre de fitness, vorbim de spații mari. Noi avem 1.000 de metri pătrați pentru care plătim chirie, iar mulți proprietari care au făcut discount-uri la începutul pandemiei acum nu le mai fac. Una e să operezi 50 de metri pătrați la o cafenea și alta pentru mii de metri pătrați”, spune Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului angajatorilor din health and fitness.

Alexandru Lascăr: „Ca o bătaie de joc la adresa noastră, s-a introdus codul CAEN după ce s-a închis programul”

Acesta mai spune că, dacă pentru alte domenii de activitate au existat programe prin intermediul cărora au reușit să obțină ajutoare importante pentru a acoperi pierderile, domeniul health and fitness a fost lăsat pe din afară.

„În programele lansate pentru antreprenori nu sunt incluse CAEN-urile din zona sportivă. Noi avem și un business în HoReCa și știm problemele și ce măsuri s-au dat. Cei din sport au fost excluși complet. Ca o bătaie de joc la adresa noastră, s-a introdus codul CAEN după ce s-a închis programul. Domeniul sportiv privat este singurul sector lăsat pe din afară în România. În Spania, de exemplu, acum două săptămâni, autoritățile au decis, după ce au fost petiții, ca industria sportivă să fie deschisă, iar tot ce înseamnă afacere în sport să rămână activă.

Noi avem pierderi din operarea efectivă și dacă o să stăm închiși, cheltuielile o să se adune. Într-un an normal pierzi din profitabilitate, dar aici vorbim de pierderi nete. O să fie cel puțin încă 100 de centre închise, care vor da faliment. Păi de unde să scoți 10.000 de euro, pe lună, să plătești totul? Nu ai de unde”, mai spune Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului angajatorilor din health and fitness.

Un cuplu din Iași, ambii parteneri fiind antrenori de fitness, a plecat pentru un an de zile în Tenerife. Geanina și Daniel Doroftea transmit acum online antrenamentele de pe plajă. Iașul este pe locul 5, după București, Cluj, Timișoara, Constanța, pe piața de fitness din România, care a înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri, la nivel național, de 223 milioane de euro.

Comentarii
 • Foarte bine ca dati faliment. Postul si mai ales rugaciunea, mersul la Sfanta Buserica, asta trebuie incurajate, nu destrabalarea din salile astea. Prin toate salile astea nu am vazut nici o icoana. Doamne ajuta!

 • Jale a fost când sau închis combinatele siderurgice… fabrici.. din mai toate domeniile industriale… abatoare pt creștere și valorificare animale și păsări sau când țăranii nu au mai putut creste o vită sau porc datorita importurilor masive… Toți au fost ” îndrumati” spre recalificare. Așa că dom patron am auzit că e cerință mare în construcții… cum ne oferea Tăriceanu chiar și pt cei cu studii superioare.
  Apropo cică : La o universitate de prestigiu din Iasi studenții sunt. ” îndrumați” să își facă abonament la o anumită sala de sport… altfel au probleme cu examenele…. Mișto nu??

 • Lasă nene că s au închis ele combinatele cu mii de angajați și atunci n a fost jale? Te reprofilezi , te duci la munca în construcții la pus pavele și borduri sa vezi ce mușchi faci la betoane ..

 • Bai paisie, sictir in spume cu religia ta ordinara si cu icoanele tale idioate, oamenii cu ceva materie cenusie intre urechi cred in stiinta si lucruri palpabile, nu in tot felul de superstitii empirice de pe vremea inchizitiei. Ia mai bine si citeste ceva si/sau baga niste sport, lasa rugatul si pupatul cadavrelor ca nu iti foloseste la nimic.

 • Postul Pastelui trebuie sa aduca bune ganduri crestinului, nu ispite de a trage de fierarii precum cei ajunsi in iad. Ganduri pioase despre o tuica de pruna, curata, bizuita, nu posorcile cu steroizi baute la sala. Un rachiu de pere si gutui face buna trebuinta credinciosului si il indeparteaza de pacatul muncii in zadar.

 • Toti sedentarii si bolnavii s-au gandit sa comenteze pe aici, lasati lumea sa faca sport si muschi, de asta nu mai dormiti voi ca baga altii steroizi si arata bine… ce-l mai f8te linistea pe romanul spurcat si lenes de ce face unu si altu.

 • Igati luat interviu lui bursucel care e patronas de sală dar habar nu are nimic de sală. A cumpărat doar aparatele cele mai ieftine, e avantajat doar de poziția sălilor. Cele mai bune săli sunt Oana goldym, metalmorphose și weider. Restu sunt săli pentru câștigat bani

 • Ar fi pacat sa se închidă pentru că așa ne mențin în formă,ne tonifiem musculara…e una sa vezi pe net exercițiul și alta sa te ajute cineva să îl faci corect…și sala nu are legătură cu postul…poți face și sala și să ții și post.Cele mai bune rămân Oxygen și Oana goldym.

 • Alex Lascăr pune tata mâna și slăbește. Puteai sa le zici ăstora de la BZI sa caute o poza ceva mai reușită cu tine…dar nu știu unde ar fi găsit-o ca eu te știu gras dintotdeauna. Ai început sa te pricepi la toate, dar vezi ca nu e ca la bazar. HORECA stii, turism stii, nu m-ar mira sa te văd in curând in USR dacă nu deja cotizezi la partid.

 • Vivertine- aparatura fitness panatta italia fonduri
  Proprietari din afara domeniului, afaceristi.
  Spatiu in chirie. Stabilitate incerta
  foarte slab.( piscina buna)

  Oxigen-aparatura technogym Italia aparate putintele italia
  fonduri, activitate fitness pana la sfarsitul perioadei contractuale( vezi O. Tatarasi)
  Proprietar strain de domeniu, afacerist.
  Acceptabil.
  sala din interes.

  Bodyline- aparatura Matrix Italia, fonduri, imprumuturi, datorii, reclame pe tomberoane se gunoi.
  Proprietar afara din domeniu, afacerist,negustor
  sala facuta pentru profit.viitor incert!
  Slab

  ProGym- Florsystem, aparatura romaneasca
  Ma abtin caci sunt patriot

  Metalmorphose Gym- cea mai ordonata sala! Aparatura doar America,firme cu traditie,bare exclusiv Eleiko, multe, tone de discuri eleiko, piese rare!
  Proprietar fost sportiv de top cu trecut dubios.
  Spatiu in chirie- stabilitate discutabila
  Fantastic.

  Raf gyn- aparatura preponderent romaneasca daso cado arad
  Ma abtin din patriotism , oricum ceva Modest.
  Spatiu in Chirie- stabilitate discutabila.

  Oana Gold Gym-
  aparatura exclusiv S.U.A, ceva bare si discuri eleiko
  spatiu propriu.
  proprietari sportivi, fosti sportivi
  Spatiu propriu, fara rate la banci.stabilitate
  Top!

  Flex Gym-
  un gunoi ca si concept per total
  Cateva aparate foarte bune
  Proprietar cu tangenta la sport inca din perioada ceausista.
  Spatiu in chirie , viitor foarte incert.
  Slab

  Sala Cfr
  Retro, aparatura exclusiv sudaciuni antice, ruginituri, sala foarte aerosita, luminoasa.
  Pe post de trofeu maestrul Petru Ciorba.
  Proprietari Cfr, nici o tangenta cu sportul, nici un interes pentru tot ce se intampla in perimetru.

  Weider Gym
  Weider gym aparatura SUA, hammer steenght, pendulum, hoist, bare eleiko si cateva sute kg discuri eleiko.
  Sala pe fonduri europene
  Bun!

  Endorfine
  Aparatura America, hoist, atlantis, gantere eleiko, cateva bare eleiko
  Sala pe fonduri cu activitate pana la incetarea perioadei contractuale
  Dezordine dezolanta, personaje dubioase.
  Patron strain de domeniu
  Sala pentru profit.
  Acceptabil

  Armony
  Aparatura romaneasca daso cado antica
  In cadere libera.
  Spatiu propriu
  Proprietar din afara domeniului dar fost sportiv.
  Slabut.

  Worldclass
  Apararura italia- technogym
  Parcare inexistenta
  Piscina buna
  De evitat

  Bodyline tatarasi
  Aparatura dinainte era mai bune decat matrix preponderent acum.
  O sala din lemn care deverseaza urina in parc.
  Spatiu cumparat cu rate la banca, etaj construit fraudulos.
  De evitat.

  Young gym.
  Nu am fost, dar din poze tot italia- panatta
  Unghiri proaste ale aparatelor
  Deci…

  Mai era un jeg prin metalurgiei , cu aparatura romaneasca, am uitat cum ii spune!

  Deci mare lucru in materie de sali nu prea are Iasul, cu toate astea le doresc tuturor viata lunga.

 • Ion, era buna la vremea aia.
  Daca ai fi cuniscator ai fi inteles ca foloseai niste gym80 generatie veche si multe florsystem romanesti, discuri putine, nici o dublura la aparate,aparate putine
  Ordine si disciplina.

 • Inainte de 1989 nu erau asemenea sali facea si atunci lumea sport dar fara abonamente si antrenori personali, sa dispara asta nu e afacere cu citeva aparate iei banii fraierilor.

Adauga un comentariu