Economic Local

Patronii din Iași înscriși în Programul Rabla Plus primesc vouchere în valoare de 300.000 de lei

Publicat: 03 mai 2022
Mașină electrică ce se încarcă într-o stație
Ieșenii vor achiziționa mașini noi cu voucherele primite în Programul Rabla Plus

Patronii din Iași care au depus dosarele în Programul Rabla Plus vor primi de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) tichete în valoare de 300.000 de lei. Ieșenii au achiziționat 1.200 de mașini cu voucherele primite în programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Persoanele juridice care s-au înscris în Programul Rabla Plus (Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic), în anul 2021, ale căror dosare au fost aprobate de AFM, primesc vouchere în valoare de 300.000 de lei. Astfel, patronul Anghel N. Kreolla, care deține un cabinet de oftalmologie din Iași, va achiziționa o mașină nouă cu tichetul în valoare de 32.000 de lei. De asemenea, SC Amozen SRL Iași va primi tichete în valoare de 51.000 de lei. SC Total Tech SRL și Antares International SRL sunt eligibile pentru vouchere în valoare de 52.500 de lei fiecare.

Compania de detergenți Cobyul SRL va achiziționa mașini noi cu tichetele în valoare de 57.000 de lei. Vouchere în valoare de 57.000 de lei fiecare primesc Bellauto Diacris SRL, Extravert Expert SRL, SC Cartierul Carol SRL. În ceea ce privește persoanele fizice înscrise în Programul Rabla Clasic în anul 2021, au fost acordate vouchere pentru achiziția a 1.200 de mașini noi, pur electrice sau hibrid plug-in-uri.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 s-au lansat cu o serie de modificări

La programele lansate în anul 2022, în luna februarie și aprilie, au apărut o serie de modificări. Astfel, există posibilitatea de a preda două vehicule vechi în loc de unul, așa cum era până acum, precum și acordarea unui bonus suplimentar de vechime în valoare de 1.500 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Astfel, pentru achiziționarea unei mașini prin Rabla Clasic, cei care participă la program vor putea lua o primă de casare de 6.000 de lei, la care se adaugă un bonus de vechime de 1.500 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Cu o singură mașină casată se acordă, astfel, 7.500 de lei pentru achiziționarea unui vehicul nou cu motor convențional.

În cazul casării a două mașini, suma acordată de stat poate ajunge la 12.000 de lei, care, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), include 9.000 de lei primă de casare și două ecobonusuri de câte 1.500 de lei pentru vechime. Pentru a putea fi casat, un vehicul trebuie, din 2022, să aibă o vechime de cel puțin șase ani de la data fabricației sau a primei înmatriculări în România.

Patronii din Iași eligibili în Programul Rabla Plus pot folosi voucherele în maxim 6 luni

Ieșenii care vor să folosească tichetele acordate în cadrul Programul Rabla Plus o pot face în termen de șase luni, perioadă în care solicitantul trebuie să-și cumpere autoturismul. Începând cu anul 2021 dosarele de finanțare transmise de persoanele juridice în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus conțin mai puține documente, iar, pentru facilitarea însușirii prevederilor ghidurilor de finanțare, criteriile de eligibilitate și componența documentațiilor sunt reglementate în ghidul solicitantului. Modificările făcute în cele două programe ușurează procesul de depunere a documentelor pentru ca potențialii beneficiari să poată obține mai repede voucherele solicitate.

Un alt program derulat de AFM care a avut succes în Iași în anul precedent este Rabla pentru electrocasnice. În anul 2021, în cele trei etape de depunere a dosarelor, au fost acordate peste 1.000 de vouchere. Patronii din Iași care au fost dealeri în cadrul acesui program au vândut mai multe electronice și electrocasnice în anul 2021, comparativ cu anul precedent.
Adauga un comentariu