Economic Local

Patronii din Iași pot obține și în anul 2021 ajutorul de șomaj tehnic. AJOFM a plătit în anul precedent ajutoare financiare în valoare de 130 de milioane de lei pentru angajații trimiși acasă

Publicat: 15 ian. 2021
Gabriela Vasilache, director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în studioul BZI LIVE
Gabriela Vasilache, director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, susține că patronii din Iași primesc în continuare ajutor de șomaj tehnic pentru angajații cărora le-a fost suspendată activitatea, fiind unul dintre programele solicitate în anul 2020 de către angajatorii din Iași

Patronii din Iași care întâmpină dificultăți financiare din cauza pandemiei pot solicita ajutorul de șomaj tehnic și în acest an. Cei care vor să obțină banii de la stat pot descărca și transmite prin intermediul platformei aici.gov.ro documentele necesare. În anul 2020 a fost plătită drept șomaj tehnic suma de 130 de milioane de lei pentru 13.773 de firme cu 93.256 de angajați, care au primit o dată sau de mai multe ori banii de la stat

Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, șomajul tehnic se acordă în anul 2021 în aceleași condiții ca și în anul precedent. Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii.

„În continuare se acordă șomajul tehnic. Avem solicitări din partea angajatorilor pentru acești salariații trimiși în șomaj tehnic. De la începutul demarării acestui program, angajatorii au fost ajutați să mențină angajații în firme, iar faptul că au primit banii de la stat i-a ajutat. Acest lucru se vede în rata șomajului, care este puțin peste 3 la sută, deci nu este mare, pentru județul Iași”, a declarat Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iași.

Ajutorul de șomaj tehnic poate fi obținut și în acest an de patronii din Iași care întâmpină dificultăți financiare din cauza pandemiei

AJOFM Iași a plătit angajatorilor care au solicitat șomaj tehnic suma de 130 de milioane de lei. Patronii din Iași cu afaceri în diverse domenii de activitate au primit între 913 lei de persoană și 5.000 de lei, diferența de la 2.350 de lei până la 5.000 de lei fiind asigurată de angajator. Angajatorii din Iași care au cerut indemnizația de sprijin pentru perioada în care nu au avut activitate sunt din domeniile HoReCa, comerț, auto, industrie sau construcții. De asemenea, patronii din Iași pot obține alte ajutoare financiare prin intermediul AJOFM dacă angajează persoane concediate în perioada stării de urgență sau a stării de alertă. Astfel, aceștia pot obține sume importante pentru reangajarea unor astfel de persoane, dar și dacă reangajează personalul trimis în șomaj tehnic.

Angajatorii din Iași pot obține noi ajutoare financiare de la AJOFM Iași dacă angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 50 de ani

Patronii din Iași care angajează tineri români sau persoanele care au peste 50 de ani, disponibilizate în perioada stării de urgență sau de alertă, primesc noi subvenții. Suma acordată de stat pentru a ajuta angajatorii din Iași este de 50 la sută din salariul brut al angajatului, până la 2.500 de lei. Patronii trebuie să încadreze în muncă tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani și persoanele cu vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență din motive neimputabile lor.

Obiectivul acestui ajutor financiar este protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare angajatorilor, iar durata măsurii este de 12 luni, mecanismul de plată fiind prin decontare. De asemenea, sprijinul de 41,5 la sută din salariul de bază brut, pe o perioadă de 3 luni, a fost obținut de patronii care au reangajat persoanele trimise în șomaj tehnic.

Ieșenii au la dispoziție 398 de locuri de muncă vacante în următoarea perioadă

În următoarea perioadă, AJOFM Iași organizează cursuri de formare profesională pentru meseriile de bucătar, ospătar, coafeză, electrician, contabil, inspector resurse umane, agricultori, sudor, femeie de serviciu. Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție 102 locuri de muncă vacante în domeniul servicii, alte 26 de posturi în domeniul confecții și 46 în industrie. Cele mai multe posturi vacante sunt în domeniul construcții, unde patronii oferă 198 de joburi atât pentru persoanele cu studii medii, cât și pentru cele cu studii superioare. Noi locuri de muncă vacante sunt disponibile celor care vor să se angajeze ca asistenți. În acest domeniu, al sănătății și asistenței sociale, sunt disponibile 25 de posturi vacante. În anul 2020, peste 2.000 de ieșeni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei COVID-19, cele mai afectate domenii fiind HoReCa, industrie, confecții și transporturi.

Comentarii
  • Nu am nimic impotriva sa fie sustinuti salariatii direct productivi,dar cand se spune ca si in anul 2021 se va continua,fara sa se intrezaresca o revenire la o activitate normala,asta nu e bine.Inseamna ca se fac niste”pomene” degeaba.Oare ce suma o fi la nivel national?

  • da , multi angajatori au beneficiat de aceste ajutoare…si nu salariatii pentru ca ei nu au primit banii , viramentele sau efectuat in conturile societatilor. dar vad ca nu se spune absolut nimic despre cat de mult aveau dreptul acesti angajatori sa primeasca acest ajutor….cati dintr ei au majorat si cu 50% salariile pe perioada somajului tehnic si dupa ce s-a incheiat perioada leau scazut inapoi??? cati dintre salariati au fost chemati la munca si au prestat efectiv munca desi firma i-a declarat in somaj tehnic ??? cati dintre angajatori au beneficiat de acest ajutor ilegal ptr salariatii care avea contracte de munca active la mai multe firme si fiecare la firma a solicitat bani pentru ei??? cati dintre angajatori au redus timpul de lucru de la 8 ore la 4 doar pe hartie si au solicitat sprijinul financiar desi salariatii au lucrat norma intreaga??? cati angajatori au solicitat sprijinul financiar de telemunca si acum nu pot prezenta acte justificate pentru banii incasati???
    bine unele intrebari probabil ar trebui adresate altor institutii (ITM de ex)
    dar stiind bine romanii….din cele 130 de milioane platite….vreo 50% poate ar fi debite acum , nu?
    si astfel acum guvernul nu are bani de pensii (dar are sa plateasca frecatorii de menta din prefectura)
    etc

Adauga un comentariu