Economic Local

Patronii din Iași sunt disperați, pentru că nu au forță de muncă. „De jumătate de an am anunț și nu vine nimeni”

Publicat: 25 iul. 2022
_____ Vizualizări 12 Comentarii
Patronii din Iași sunt disperați pentru că nu au forță de muncă. De jumătate de an am anunț și nu vine nimeni
Patronii din Iași au postat anunțuri de angajare de câteva luni

Sute de anunțuri de angajare au fost postate de patronii din Iași la AJOFM sau pe platformele de recrutare, însă aceștia nu găsesc angajați. Domeniile unde se fac angajări masive sunt HoReCa, construcții sau servicii

Patronii din Iași, din domenii precum HoReCa, construcții sau servicii, caută angajați de câteva luni, însă nimeni nu vine să se angajeze. Aceștia spun că primul lucru pe care îl întreabă când sună să afle informații este ce salariu vor primi și apoi programul de muncă. Unul dintre patronii din Iași care are o firmă de catering și caută ajutor de bucătar spune că primește telefoane de la potențialii angajați, însă nu vin să lucreze.

„Au sunat să întrebe, erau interesați de post. Au întrebat de salariu, program, contract de muncă. I-am chemat la interviu, dar abia au venit 2 din 10 oameni care au sunat. Iar cei care au venit la interviu nu aveau experiență, dar pretențiile erau foarte mari. Nu mai stăteau în probe. Eu am de vreo 3 luni postate anunțuri de angajare pe toate site-urile, dar nu am găsit pe nimeni. Eu lucrez acum în bucătărie”, spune Radu, patronul My Food Solution.

Domeniul HoReCa este unul dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Patronii de hoteluri și restaurante au demarat recrutările de anul trecut.

Patronii din Iași nu găsesc angajați

Un alt patron din Iași care caută vânzătoare spune că are anunț de angajare de jumătate de an.

„A venit o singură fată și a stat 2 zile. Nu i-a plăcut. Nu știu ce era așa greu. Eu am un chioșc alimentar și nu e mare lucru de făcut acolo. Așezi marfa, pui prețuri, bați la casă. De jumătate de an am anunț de angajare, dar nu vine nimeni. Am nevoie de angajată, pentru că soția intră în concediu de creștere a copilului. Până acum, ea se ocupa de chioșc. Probabil, o să îl închid o perioadă, dacă nu găsesc pe nimeni”, spune Ionel Costea, patron din Iași.

Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), în această perioadă, sunt disponibile 955 de locuri de muncă vacante. Astfel, în domeniul serviciilor sunt 285 de posturi, în confecții sunt 55 de posturi și în construcții sunt disponibile 455 de locuri de muncă. Patronii de hoteluri și restaurante au nevoie de 117 angajați. În industrie sunt 159 de locuri de muncă vacante.

Ieșenii au oferte de muncă în străinătate, în domeniul agricol

Ieșenii care vor să se angajeze în străinătate au la dispoziție mai multe posturi în domeniul agricol. Cele mai multe oferte de muncă sunt în Belgia, Olanda și Finlanda. Astfel, o firmă din Belgia angajează 40 de persoane să lucreze sezonier în domeniul horticol, în seră. Angajații primesc 7 euro brut pe oră. Tot în Belgia, se caută 50 de angajați sezonieri la cules de căpșuni și alți 20 pentru cultivarea florilor.

Alți 45 de lucrători sezonieri pot să se angajeze în serele cu legume, iar pentru culesul fructelor de pădure e nevoie de 25 de angajați. Aceștia câștigă 10 euro brut pe oră. Tot în domeniul agricol se caută 50 culegători de fructe în Olanda, plătiți cu 10,45 de euro brut pe oră. În Finlanda, se caută sudori plătiți cu 15 euro brut pe oră. În Polonia, sunt posturi în domeniul construcțiilor plătite cu 1.300 de euro. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea unui ieșean care s-a întors în țară după 22 de ani de muncă muncă în Canada.

Patronii din Iași care fac angajări în această perioadă se ocupă și de instruirea angajaților.

Comentarii
  • Auzi la ei, patron…. dau salarii de rahat si vor sa-i sune lumea sa se angajeze. Bine ca s-a mai desteptat romanu. Ne-am saturat de minim pe economie + maruntis platit la negru!

  • Schema este simpla, ce nu pricepeti? Mariti salariile, oferiti conditii decente de munca si veti avea aflux de personal

  • e plina romania de jmecheri!patroni la apelul bocancilor,….sa lucreze niste copii pentru te miri ce pe luna…ei sa-si umple buzunarele si slugile sa se cocoseze.
    stati linistiti s-a desteptat prostimea nu mai merge….

  • 8-10-12 ore de L-S doar Duminica liber, si nici aia de multe ori. uitati-va in comert. dau liber doar prima zi de Craciun si prima zi de Anul Nou. sclavageala pe 1856 lei salar de L-S 356 de zile pe an

  • d’acum! iei salarii de 5-10.000 lei pe luna si tie iti da 1800 lei. s-o s*** si au si 4×4 si vile si apartamente in chirie si pe tine te plateste ca un sclavagete si de L-D. mai mult castiga aia care sta la colt la covrigigaria Krantz in Podu Ros si cerseste decat eu care ma scol la 4 ma imbrac ma pragtesac imi pun de mancare ma duc sa iau tramvai.autobuz din statie ma ingramadesc sardina dus/intors si iau 1800 lei pe luna si iti mai ia si comisoane lunare sau la extragere bani de la ATM banca curului de mai ramai cu 1750 lei in mana.

  • Sclvetilor nu mai comentati ca tot slugi veti muri cu mentalitatea voastra, stati acasa si faceti foamea si visati sa fiti patroni

  • E o practica bine inradacinata ca patronii sa te minta in fata, sa-ti promita marea cu sarea dupa care sa te tepuiasca razand, cat despre taxele platite, insulte, ore suplimentare neplatte sau ultimul salariu nici nu se mai punea problema. cand am plecat in afara m-am simtit tratat omeneste, nici mort nu mamai intorc la teparii romani care habar nu au pe ce planeta sunt.

  • Suje-o, Jony, patronu’ lupei. Să te vedem pe tine, patronu’ lupei, 12 ore în caniculă într-un chioşc încins la roşu, şi în ziua de salar „ţi-i dau mîine, că n-am scos din bancă”, „mi s-a blocat cardul” etc. Auzi la el, cică n-avea mare lucru de făcut, ce ? Pune marfa, pune prețu’, bate-n casă, şi-n rest, ce ? Doarme ! Mai vin şi cu bani de-acasă s-o plătesc.

  • Jony,sa-ti fwt familia in gura,patronu pwlii,ai copii?? Sa ti-i fwt,sa le trag multa mwie si lu zdreanta aia de nevasta-ta !!!

  • Salarii de jeg, neplata contribuțiilor sociale, atitudine de grof, comportament de animal și limbaj de văcar!
    Astea sunt caracteristicile unui „patron” în România!
    D-asta pleacă românii afară!
    ORUNDE ÎN LUMEA ASTA, ESTE MAI BINE „AFARĂ” CA-N ROMÂNIA!

  • Am muncit ca mecanic 27 de ani în Iași pe rupte și n-am pus un șfanț deoparte pentru zile negre și nu-s bețiv sau fumător!
    Întreținere, hrană, cheltuieli navetă, facturi și ce mai rămânea de pe o zi p-alta.
    I-am îngrășat pe „patronii” la care-am lucrat.
    I-am lăsat baltă pe porcii de patroni din România, am plecat în Germania, unde sunt de 2 ani, n-am știut bob de germană, nu cunoașteam pe nimeni și habar n-aveam de viața și cultura de aici. Mi-am găsit de muncă printr-o firmă de plasare care mi-a asigurat și cazarea, lucrez într-un depozit, m-am calificat la locul de muncă ca stivuitorist și am acum 49.000 de euro în bancă, bani pe care nu-i strângeam în România nici dacă munceam o viață de om!
    Nu vă irosiți viața inutil, așa cum am făcut eu , timp de 27 de ani, slugărind „patroni” de carton pentru 2 lei salariu.
    Germania are nevoie de oameni care doresc să muncească, în toate domeniile iar românii sunt foarte bine văzuți și acceptați pentru că sunt HARNICI!
    Aveți doar o singură viață!

Adauga un comentariu