Local

Patronii firmei de construcții Casrep, țeapă la bugetul de stat! Într-un an, au încasat peste 10 milioane de euro. Sunt obligați să returneze banii

Publicat: 05 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patronii firmei de construcții Casrep țeapă la bugetul de stat Într-un an au încasat peste 10 milioane de euro. Sunt obligați să returneze banii
Firma de construcții Casrep este suspectată de practici de evaziune fiscală

Firma de constucții Casrep a fentat bugetul de stat prin neplata TVA și a impozitului pe profit. Controalele au scos la iveală un prejudiciu de aproape 150.000 de euro. Societatea este cunoscută pentru relațiile contractuale cu ApaVital, dar și cu primăriile din județul Iași

Probleme pentru firma de construcții Casrep, cu sediul în comuna Miroslava, județul Iași. În ciuda cifrelor financiare bune, organele de control au identificat o serie de probleme privind deducerea fără drept a mai multor sume, din TVA și impozit pe profit. La o primă verificare, pejudiciul ajunge la nivelul sumei de aproximativ 150.000 de euro. Din informațiile deținute de „BZI”, societatea a înregistrat aceste obligații după ce s-au efectuat deplasări în zone turistice, în ultimii 4 ani. Acum, patronii societății trebuie să returneze banii. În caz contrar, dosarul va fi trimis procurorilor ieșeni, care vor stabili dacă a fost comisă infracțiunea de evaziune fiscală.

Conform datelor financiare ale societății, în 2019, Casrep SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 58,1 milioane lei, profit de 8,9 milioane lei, datorii de 7,7 milioane lei, cu un număr de 165 de angajați. Firma de construcții este deținută de trei asociați: Paul Lucian Craus (40 la sută), Ivoneta Craus (30 la sută) și Constantin Felea (30 la sută). Apelați telefonic, reprezentanții Casrep au precizat că pot fi contactați în cursul zilei de astăzi, 5.04.2021, pentru a oferi un punct de vedere.

Casrep SRL a încheiat zeci de contracte cu instituțiile statului

Firma de construcții este renumită pentru contractele încheiate cu ApaVital, compania de apă-canal a Consiliului Județean Iași. De la finalul anului 2020 până în prezent, Casrep a semnat 4 contracte cu ApaVital, în valoare de peste 20 de milioane de lei, aproximativ 4 milioane de euro. Constructorul trebuia să reabiliteze stația de pompare Ion Creangă, din cartierul Tătărași, înlocuirea unei rețele de apă din orașul Hârlău, înlocuirea rețelei de distribuție apă din comuna Țibănești. Se mai adaugă și al patrulea contract ce viza zona Hârlău. Nu în ultimul rând, Casrep a câștigat și licitația organizată de Compania Națională de Investiții, pentru construirea unei baze sportive în comuna Țibănești. Valoarea finală a contractului este de aproape 1 milion de euro. Conform proiectului, terenul disponibil pentru noul complex sportiv are o suprafață de 13.202 metri pătrați.

„Clădirea cu vestiare are dimensiunile în plan de aproximativ 10.60 m x 36.50 m. La interior se găsesc vestiare pentru fete, vestiare pentru băieți, grupuri sanitare, cabinet medical, vestiare arbitri, birou, magazine, camera tehnică și un hol care asigură accesul în camerele menționate. De asemenea, clădirea mai adăpostește și grupuri sanitare pentru femei, bărbați și persoane cu dizabilități care se accesează din exterior, fluxurile persoanelor vizitatoare cu persoanele deservite de vestiare neintersectându-se. La etajul clădirii se găsește o zonă de protocol, grupuri sanitare pentru bărbați și femei, o zonă de depozitare și o zonă din care se vor servi băuturi”, se arată în descrierea investiției.

Patronii firmelor de construcții au plătit taxele și impozitele pe perioada pandemiei

În anul 2020, marcat de pandemia de COVID-19, Finanțele ieșene au înregistrat încasări mult mai mari față de anul precedent. Persoanele juridice, dar și cele fizice au contribuit la bugetul de stat, suma înregisrată fiind mai mare față de cea declarată în anul anterior. Așadar, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro. În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei. La nivel de regiune, alcătuită din administrațiile Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei, în 2020, față de 15 miliarde în 2019.

De precizat că activitatea de inspecție fiscală, în 2020, a avut de suferit. Angajații specializați pe inspecții au trebuit să se ocupe doar de rambursarea TVA solicitată de agenții economici. Astfel, anul trecut, din activitatea de inspecție fiscală au fost identificate venituri suplimentare de 113.136.586 lei (la nivelul AJFP Iași), față de 175.681.277 lei, venituri identificate în 2019. La nivel regional, diferențele sunt mult mai mari. În 2020, sumele suplimentare însemnau 266.607.374 lei, față de 362.206.817 lei (2019).

Adauga un comentariu