News Flash:

Patronii nu vor sa angajeze persoane cu dizabilitati

17 Noiembrie 2007
1015 Vizualizari | 1 Comentarii
• Persoanele cu dizabilitati se lovesc zilnic de prejudecatile patronilor care nu le ofera nici o sansa pentru a-si demonstra capacitatile de munca • De la inceputul anului pana in prezent, doar 43 de ieseni cu dizabilitati au fost angajati, iar in jur de 20 se bucura de subventionarea locului de munca


Ieri, in cadrul Campaniei de informare a opiniei publice cu privire la serviciile de consiliere si mediere pentru persoanele cu dizabilitati, organizata la Centrul de Formare Profesionala Iasi, angajatorii si persoanele cu dizabilitati au avut ocazia sa-si spuna pasurile cu privire la aceasta problema sociala. Campania, finantata de Banca Mondiala, se inscrie in evenimentele derulate sub semnul Anului European al Egalitatii de Sanse pentru Toti si vizeaza o mai mare sensibilizare a cetatenilor cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati la un tratament egal si la o viata fara discriminari. La discutii au participat reprezentantii institutiilor publice, private, ai societatii civile si ai persoanelor cu dizabilitati.

"Scopul acestui eveniment este insertia persoanelor cu dizabilitati pe piata fortei de munca, dar si sensibilizarea angajatorilor cu privire la drepturile pe care le au aceste persoane", a declarat Elena Toarba, purtator de cuvant al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Iasi. Datele statistice prezentate au relevat faptul ca persoanele cu dizabilitati reprezinta inca o categorie asupra careia angajatorii privesc cu retinere. Astfel de persoane se lovesc zilnic de prejudecatile patronilor care nu le ofera nici o sansa pentru a-si demonstra capacitatile de munca. Lipsa unei comunicari eficiente intre angajatori, persoanele cu dizabilitati angajate si consilierii in domeniu, precum si dezinteresul patronilor in a recruta personal din aceasta categorie sociala sunt principalele obstacole de care persoanele cu dizabilitati se lovesc atunci cand isi cauta un loc de munca. Din anul 2006, angajatorii sunt obligati prin lege sa angajeze si persoane cu dizabilitati. Astfel, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4 la suta din numarul total de angajati. De la inceputul anului pana in prezent, in jur de 43 de ieseni cu dizabilitati au fost angajati, iar peste 20 se bucura de subventionarea locului de munca. Din anul 2005, cand a fost infiintat Centrul de Informare si Consiliere a persoanelor cu dizabilitati din cadrul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi, peste 160 de persoane au fost incadrate in munca, dintr-un numar total de 284 care au cerut consiliere. Una dintre problemele importante cu care se confrunta Centrul de Informare si Consiliere si, implicit, persoanele cu dizabilitati, este lipsa de personal, avand in vedere ca in prezent activeaza doar un consilier in domeniu si doi voluntari.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Cristina  | #23227
Ca sa nu ne scoata cei din stanga ca ne imbogatim din munca celor necajiti,bolnavi, ne fac fascisti,d`aia.
Si in al doilea rand, ne fugaresc ,tot ei ..nu sustin nici un brand ,
nu este o solidaritate a patronilor ,de la magazine, distributie in a
lua produse la vanzare; am rugat un patron de la o firma de distributie
sa ne ia la vanzare produsele,sunt someri de la unele fabrici etc.
Da vina pe agenti etc. si uite asa...de asta
Sunt patroni care -i inteleg si pe cei cu un ritm lent, insa mai departe..
se ofera ,chiar mai mult decat minimul pe economie ...Directia de
Somaj, nu se implica absolut ,deloc.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 25 queries | Mysql time :0.013893 (s)