Local

Patronii unui cunoscut hotel din Iasi au gasit cea mai buna metoda de a pacali statul si Uniunea Europeana

Publicat: 07 dec. 2014
1

@ Acestia au dat o teapa de cateva milioane de lei, acumuland datorii uriase catre stat si UE @ Niciunul dintre creditori nu a recuperat datoriile dupa ce firma a fost lichidata @ Cea mai mare creanta pe care a avut-o societatea a fost la stat, fiind vorba de 1,5 milioane de lei @ Patronii au facut niste smecherii pentru a nu plati datoriile @ Din hotelul renumit din Iasi a mai ramas doar o cladire ce mai aminteste de vremurile bune

Unul dintre cele mai mari proiecte finantate cu fonduri europene prin SAPARD, care se dorea a fi un mare succes in Iasi, s-a dovedit a fi o mare teapa. Patronii hotelului din Bucium au reusit sa pacaleasca statul si ceilalti parteneri de afaceri incasand sume uriase care nu au mai fost recuperate si nici nu vor mai ajunge la creditori din cauza artificiilor financiare care s-au facut pentru ca cei doi patroni sa scape basma curata. Firma pe care au administrat-o pana anul trecut sotii Coman, cand a fost lichidata, este Fortus Construct SRL. Acestia au obtinut banii europeni pentru construirea pensiunii Cardinale Resort in urma cu cativa ani. In prezent, cei care trec prin Bucium pot vedea doar cladirea inchisa de cativa ani, care se degradeaza pe zi ce trece. Proprietarii risca sa petreaca cativa ani dupa gratii si vor trebui sa returneze toate datoriile.

Datorii de milioane de lei

Pensiunea a fost construita in anul 2006, cu ajutorul unei finantari europene. Iulian Manole Coman si Ioana Coman, asociatii firmei Fortus Construct SRL din Iasi si proprietarii pensiunii Cardinale, au obtinut bani de la Uniunea Europeana desi firma era in insolventa. Acestia au primit peste 300.000 de lei, bani ce au fost folositi la constructia pensiunii din Bucium. Faptul ca firma era in insolventa nu i-a impiedicat sa primeasca fondurile nerambursabile. Pensiunea de 5 stele a fost transformata intr-un hotel cu aceeasi denumire, Cardinale Resort.

Citeste si: Smenuri grosolane la o pensiune de fite din Iasi – FOTO

Afacerea a functionat pana in anul 2013, cand firma a intrat in faliment si ulterior in lichidare, dupa ce a acumulat datorii de 2,5 milioane de lei, cea mai mare creanta fiind la Finante, de aproximativ 1,5 milioane de lei. Statul si toti partenerii de afaceri care nu au reusit sa îsi încaseze banii datorati de cei doi au fost tepuiti, pentru ca niciunul dintre creditori nu a primit nimic în urma lichidarii firmei. La scurt timp, pensiunea a fost transferata pe firma Empire Cardinale, desi tranzactia era una ilegala, insa si aceasta societate a intrat direct in faliment, cu datorii de peste 8 milioane de lei si active insuficiente pentru a acoperi datoriile uriase. Astfel, toti cei 35 de creditori au ramas fara niciun ban. Uniunea Europeana a pierdut 300.000 de lei.

Patronii hotelului au pacalit Uniunea Europeana

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, actuala Agentie pentru Finantarea Investitiilor Rurale a pierdut si ea în acest faliment 317.800,36 lei. Banii au fost dati ca finantare, prin intermediul Programului SAPARD, Masura 3.4 – „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative“, pentru construirea pensiunii Cardinale. Cum firma a intrat în insolventa si ulterior in faliment, institutia s-a înscris la masa credala, sa îsi recupereze banii. Acest lucru s-ar fi intamplat prin valorificare la licitatie a pensiunii. Insa patronii firmei au fost mai smecheri si au transferat pensiunea, cu tot cu masini si bunuri, pe firma Empire Cardinale SRL, care ulterior a intrat in faliment. Un alt motiv pentru care niciunul din cei 35 de creditori nu a recuperat datoriile este ca banii obtinuti din valorificarea bunurilor firmei nu erau decat 3.445 de lei, suma care nu a ajuns nici pentru cheltuielile procedurale. Astfel, plata onorariului lichidatorului judiciar era de 1,456,91 lei fara TVA, cheltuielile aferente procedurii falimentului de 1,533 lei, iar din fondurile obtinute din valorificarea bunurilor mobile ale debitoarei, lichidatorul judiciar incasa 2 la suta. Astfel, in contul de lichidare nu mai ramanea nicio rezerva.

Adauga un comentariu