Local

Patronul fabricii de ambalaje Exonia va înființa „Sacoșa cu speranță”! Decizie surprinzătoare a judecătorilor: i-au respins cererea!

Publicat: 03 sept. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Patronul fabricii de ambalaje Exonia va înființa Sacoșa cu speranță Decizie surprinzătoare a judecătorilor i-au respins cererea
Tiberiu Paul Stoian are de gând să înființeze o asociație caritabilă, intitulată „Sacoșa cu speranță”

Tiberiu Paul Stoian, unul dintre cei mai cunoscuți milionari și afaceriști ieșeni, are de gând să înființeze o asociație caritabilă, intitulată „Sacoșa cu speranță”. Deși acordarea personalității juridice de către Judecătoria Iași constituie de multe ori o formalitate, cererea în vederea obținerii aprobării statului de entitate juridică a fost respinsă. Patronul celei mai cunoscute fabrici de ambalaje din Iași a explicat că a fost vorba despre greșeli în prezentarea planului proiectului, dar că erorile vor fi corectate, iar „Sacoșa cu speranță” va prinde viață în viitorul apropiat

Cererea de acordare a personalității juridice a fost respinsă de Judecătoria Iași pe motiv că obiectele asumate nu coincideau cu scopul asociației. Cererile de acest tip sunt rareori respinse, fapt care a contribuit și mai mult la necesitatea transmiterii unui punct de vedere al cunoscutului afacerist.

Asociația „Sacoșa cu speranță” va avea ca scop susținerea copiilor care fac performanță, dar care au posibilități materiale limitate, provenind din familii defavorizate. Entitatea caritabilă va colabora cu mari brand-uri din zona de retail și va deveni un simbol.

Cererea de acordare a personalității juridice, respinsă

Tiberiu Paul Stoian este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din Iași, afacerile sale din lumea ambalajelor deținând monopol.

Recent, afaceristului i-a fost respinsă o cerere ce viza acordarea personalității juridice pentru o organizație caritabilă pe motiv că obiectivele asumate, respectiv enumerate, nu aveau legătură cu scopul.

„Instanța constată că Asociația în cuprinsul art. 6 alin. (2) din Statut reglementează o plajă foarte largă de activități și servicii pe care intenționează să le desfășoare și care nu se circumscriu obiectivelor asumate și scopului Asociației. Astfel, aceasta dorește cu titlu «să lupte împotriva corupției», «să organizeze activități ecologice», «activități de fabricare a mobilei», «activități de contabilitate și audit financiar», «consultanță în domeniul fiscal», dar și «activități de învățământ», «activități de asistență spitalicească», «alte activități de servicii». Astfel, Asociația ar ajunge să fie autorizată să desfășoare activități care nu ar avea nicio legătură cu scopul asumat”, au precizat magistrații de la Judecătoria Iași.

Astfel, instanța a constatat că Asociația „Sacoșa cu speranță” nu are un scop concis, fapt care a condus spre anularea cererii.

„În consecință, instanța constată că Asociația nu are un scop concis și determinat, iar unele dintre obiectivele acesteia nu au legătură și nici nu sunt în relație directă cu scopul asumat”, au adăugat magistrații.

„Sacoșa cu speranță” va prinde viață

În dosarul de la Judecătoria Iași sunt enumerate mai multe activități care făceau obiectul asociației, dar nu aveau legătură cu scopul. Tiberiu Paul Stoian a vorbit despre această situație nu foarte des întâlnită, lămurind faptul că a fost vorba doar despre erori.

„Asociația își dorește să desfășoare activități dintre cele mai diverse, de la «activități cu scop social, cultural, educațional și spiritual», până la «protecția mediului», «apărarea drepturilor omului» și chiar «protecția drepturilor consumatorilor, promovarea calității bunurilor și serviciilor», care nu se circumscriu scopului declarat și asumat de petentă, respectiv umanitar, constând organizarea, dezvoltarea și furnizarea de servicii educaționale și culturale pentru persoane fără posibilități financiare, dar cu talent artistic, educațional și sportiv, în vederea atingerii performanței”, au precizat magistrații de la Judecătoria Iași.

Prin Asociația „Sacoșa cu speranță” antreprenorul dorește să ofere șanse reale tinerilor cu potențial, dar cu probleme financiare. Tot profitul obținut din vânzarea sacoșelor speciale ce vor fi scoase pe piață va fi donat.

„Din punctul meu de vedere, are dreptate judecătorul care ne-a respins cererea. Au fost făcute niște greșeli care urmează să fie corectate în cea mai scurtă perioadă. Casa de avocatură cu care lucram nu are experiență pe zona de ONG. Au fost copiate niște date de la alte asociații. La SRL codurile CAEN pe care le înregistrezi nu înseamnă că le folosești pe toate. O vom înregistra din nou. Asociația «Sacoșa cu speranță» va fi înființată ca entitate caritabilă, prin intermediul căreia Fabrica Exonia va derula un program de asistență financiară a ONG-urilor care derulează programe în sprijinul copiilor care fac performanță dar au posibilități materiale limitate. Vom avea parteneri în cadrul acestui program, mari brand-uri de jucători naționali din zona de retail. Deocamdată, lucrăm la Mapa de Prezentare a acestui program care va fi susținut la nivel național și de un număr semnificativ de parteneri media. Noi am susținut un ONG care se ocupa de copii și am ajuns la concluzia că putem face mult mai mult. Toată lumea care va cumpăra o sacoșă de 50 de bani va simți că a contribuit cu ceva, noi ne donăm profitul. Aparent, pare ceva nesemnificativ, dar când vinzi vreo trei milioane de sacoșe este altceva”, a declarat Tiberiu Paul Stoian.

Comentarii
Adauga un comentariu