Titlurile zilei

Patronul Ferocris, blocuri cu 5 etaje în zona aglomerată din cartierul Păcurari! Afaceristul Cristian Andronescu deține unul dintre cele mai vechi magazine din Iași. Dezvoltatorul cere deja 1,2 milioane de euro – FOTO

Publicat: 15 ian. 2022
Terenul de pe șoseaua Păcurari, vederea din satelit și magazinul Ferocris
Afaceristul Cristian Andronescu, patronul Ferocris, vrea să încaseze o sumă frumoasă cu terenul de pe șoseaua Păcurari

Cristian Andronescu, patronul societății Ferocris, vrea să construiască 4 blocuri de locuințe colective în zona Păcurari, la ieșirea din oraș, afectată zilnic de traficul rutier aglomerat. Între timp, afaceristul încearcă piața. Vrea 1,2 milioane de euro pe teren

Cartierul Păcurari din municipiul Iași este aglomerat de proiecte imobiliare. Cristian Andronescu, patronul Ferocris, unul dintre cele mai vechi magazine de materiale de construcții din oraș, așteaptă cu sufletul la gură eliberarea unei autorizații de construire. Recent, a obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru edificarea mai multor blocuri de locuințe colective pe șoseaua Păcurari, nr. 128A, unde deține o suprafață de 3.884 de metri pătrați.

Conform planului Urbanistic Zonal (PUZ), investitorul poate construi un număr de patru imobile de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+5E. Amplasamentul este situat la ieșirea din municipiu, în imediata vecinătate a spațiilor de producție ce aparțin companiei Totalgaz Industrie, deținută de afaceristul Ioan Pârău. Procentul de ocupare a terenului este de 45 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 2,5. Pe Șoseaua Păcurari, nr.114, vrea să investească și Gabriel Adam, patronul General Tex. Este vorba despre un bloc de locuințe colective cu 8 etaje.

Cristian Andronescu se chinuie de mai mulți ani

La un moment dat, Cristian Andronescu era interesat să obțină un PUZ ca mai apoi să vândă terenul. Un model similar l-a urmat în zona CUG, unde a tranzacționat o suprafață importantă de teren, cu posibilitatea construirii unor blocuri de locuințe colective cu regim mare de înălțime. Afaceristul era condiționat și de o serie de credite bancare ce trebuiau acoperite. Contactat telefonic, Cristian Andronescu a precizat că așteaptă să obțină autorizația de construire.

”Acum nu am altceva de făcut decât să aștept. Așteptăm să fie emisă autorizația. A fost aprobat în Consiliul Local. Cred că mai durează. Până la autorizație nu am alte detalii”, a declarat patronul Ferocris.

Între timp, problemele cu băncile s-au atenuat. Conform ultimelor date financiare ale societății Ferocris SRL, în 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei, profit de 278.771 de lei, datorii de 1,3 milioane de lei, cu un număr de 7 angajați.

Terenul lui Cristian Andronescu este scos la vânzare

În timp ce afaceristul Cristian Andronescu lasă impresia că va investi personal în construirea blocurilor, terenul este scos la vânzare prin intermediul unei agenții imobiliare. Pe teren se află două clădiri nelocuite de mai bine de 15 ani, propuse pentru demolare. Oferta agenției este de 300 euro/metru pătrat, ceea ce înseamnă un total de 1.165.200 de euro. În cazul în care autorizația va fi obținută, prețul terenului va crește semnificativ. Însă, deocamdată, există un blocaj la nivelul Primăriei Iași în ceea ce privește autorizarea proiectelor imobiliare. Nu departe de amplasamentul Ferocris SRL a anunțat investiții și omul de afaceri Nicolas Nicula, proprietarul Basarabia Grup, distribuitor de covoare, carpete și traverse.

Terenul de peste 5.000 de metri pătrați este situat la intersecția fundac Păcureț – șoseaua Păcurari – strada Movilă Păcureț. Altă suprafață, de aproape 1.000 de metri pătrați, a fost concesionată de la Primăria Iași. Proiectul a fost inițiat în urmă cu mai mulți ani, dar nu a primit avizele necesare. Conform PUZ, ar urma să fie construite două clădiri, cu 3 și 7 etaje. Parcările ar urma să fie amenajate pe proprietatea deținută. Însă, anul trecut, proiectul a fost respins în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți și constituită la nivelul Primăriei Iași.
Comentarii
Adauga un comentariu