Actualitate

Patronul ISPAL rupe tacerea! Subterfugiile practicate de proprietarul TEBA INDUSTRY Iasi pentru a forta evacuarea spatiului inchiriat

Publicat: 25 sept. 2018
1

Obiectul de activitate al firmei Ispal este axat, in principal, pe productia semifabricatelor de mobilier, amenajari, structuri din lemn si altele. In decursul anilor, firma a ajuns prima optiune in preferintele clientilor care doresc, in primul rand, calitate, si diversitate in amenajari personalizate. Realizarile au fost posibile prin mari investitii in tehnologie, spatii de productie, marketing si personal specializat.

Realizarea acestor obiective a impus si necesitatea unui spatiu mai mare, drept pentru care, din 2012, ISPAL a devenit cel mai mare chirias al TEBA IASI INDUSTRY. Starea vizibil deplorabila a cladirii inchiriate, cu avansata uzura fizica si morala in ani de (ne)functionare, precum si devalizarea spatiului prin dezafectarea utilajelor si a instalatiilor existente, care au fost vandute la fier vechi, nu au constituit, inital, un motiv de ingrijorare pentru ISPAL. Fara a lua prea mult in seama potentialele riscuri si bazandu-ma pe buna-credinta in colaborare, cu optimism, mi le-am asumat. Pe parcursul derularii contractului, insa, au inceput sa apara vicii ascunse ce au depasit mult estimarile facute la semnarea contractului, si anume:

– Lipsa alimentarii cu apa a instalatiei de stingere a incendiului, care era deja vizibil degradata in momentul inchirierii. Din aceasta cauza, imi era imposibil sa obtin autorizatie ISU si, implicit, sa-mi asigur bunurile, motiv pentru care am facut nenumarate demersuri la proprietar sa-si respecte obligatiile prevazute in legislatie, insa m-am ales doar cu promisiuni, amenzi si riscuri ce puteau duce la pierderea tuturor bunurilor mele;

– Caile de acces exterioare si interioare erau degradate sau inexistente;

– In urma ploilor, am descoperit ca nici izolatia acoperisului nu este corespunzatoare, necesitand reparatii sustinute si, implicit, costuri;

– Cu o pardoseala prin care existau si mari canale de ventilatie, dovedindu-se improprie sustinerii utilajelor de productie si transport, am fost nevoit sa o refac si sa astup canalele cu sute de metri cubi de piatra si beton.

Obligatiile investitionale conform legii, apartineau PROPRIETARULUI si NU CHIRIASULUI, dar mizandu-se pe faptul ca-mi doresc functionarea cat mai repede, nu voi avea incotro si le voi face EU.

Pe langa VICIILE ASCUNSE au fost necesare AMENAJARI cunoscute si asumate la semanarea contractului. In aceasta situatie, depasind cu mult estimarile am fost nevoit sa mobilizez fonduri materiale si banesti substantiale. Folositnd bani cu alte destinatii a ramas sa gasim alte solutii de compromis privind  fondul de marfa, cheltuielile curente, inclusiv plata chiriei in termenii contractuali, imposibil de respectat „la zi” de majoritatea chiriasilor de pe platforma TEBA, determinati, la randul lor, sa investeasca ca sa poata functiona. Astfel stand lucrurile, neavand de ales, proprietarul, la acea vreme a acceptat plata la termen cu bilete la ordin. Acum, cand miza este alta, acest FAPT a devenit MOTIVUL PRINCIPAL invocat de PROPRIETAR privind hotararea sa, UNILATERALA, de a rezilia contractul INAINTE DE TERMEN.

IN REALITATE, MOTIVUL REZILIERII a fost VANZAREA IMOBILULUI in vederea DEMOLARII catre firma PK EBONY  Bucuresti. Conform antecontractului de vanzare, pretul tranzactiei este de cca. 27 mil. Euro, cu un avans de peste un milion de euro cu destinatia despagubirii chiriasilor. Practic, fiind multi bani in joc, proprietarii TEBA s-au gandit, probabil, ca isi pot insusi si acesti bani, RECURGAND la diverse motive, stratageme si diversiuni pentru a nu mai plati rezilierea inainte de termen.  Mai mult, pentru a forta evacuarea spatiului,TEBA a urmarit incidenta bancara si executarea prin introducerea si neplata Biletelor la Ordin date in GARANTIE. 

Acestea, dar si altele, m-au determinat sa initiez actiuni judecatoresti, intrucat, asist, ca simplu cetatean si om de afaceri ce platesc taxe si impozite locale si centrale, la o subminare a economiei locale si nationale, intrucat „investitorii” au cumparat o fabrica cu derizoria suma de 450.000 de dolari, au disponiblizat angajatii, au vandut utilaje si tot ce inseamna fier, s-au folosit de nevoia de spatii a firmelor, conditionand amenajarea de catre chiriasi a acestora pentru a functiona, iar acum, profitand de facilitatile zonei, doresc sa vanda cu cca. 60 de ori mai multi bani. Nu judec negocierea, in fond este o afacere, dar cand aceasta are la baza o privatizare (-) in care nu s-a respectat obiectul ce si din titluiatura reiese (TEBA INDUSTRY), iar, cand si dreptul de proprietate asupra terenului este sub semnul intrebarii, cred ca asistam la o mare nedreptate prin uz de fals, inselatorie si alte „smecherii de investitori” (!)   

Cu aceasta ocazie, ma adresez si Primariei Iasi, aducandu-le la cunostinta ca din marea Zona Industriala a Iasului au mai ramas doar cateva firme care mai fac productie.  Daca se dovedeste ca titlul de proprietate asupra terenului s-a emis fraudulos, dreptul de proprietate poate reveni Primariei. Cred ca edilul nostru constientizeaza importanta acestui aspect pentru comunitatea locala.

Consider ca cele expuse mai sus, conjugate si cu alte multe aspecte dovedesc REA-CREDINTA CU PREMEDITARE, iar consecintele pot fi incadrate si in forma penala.

Am incredere ca adevarul este doar unul si ca justitia il va descifra.

Cu optimism si speranta,
Ovidiu Plescan – administrator si proprietar Ispal Iasi 

Comentarii
Adauga un comentariu