International

Patru guvernatori ruși au demisionat din cauza sancțiunilor

Publicat: 10 mai 2022
Kremlin si steagul Rusiei
Moscova înlătură guvernanții slabi din cauza sancțiunilor occidentale

Astăzi, 10 mai, au demisionat patru guvernatori regionali ruși, în timp ce țara se pregătește pentru impactul pe care îl vor avea sancțiunile economice.

Aceștia sunt șefii regiunilor Saratov, Tomsk, Kirov și Mari El și și-au anunțat plecările imediate din funcție, în timp ce șeful regiunii Ryazan a transmis că nu va candida pentru un viitor mandat. Alegerile sunt programate să se desfășoare în toate cele cinci regiuni în luna septembrie.

Cum funcționează guvernatorii regionali

În ciuda faptului că acești guvernatori regionali din Rusia sunt aleși, ei sunt subordonați din punct de vedere politic Kremlinului. Câțiva dintre guvernanții aflați în funcție reprezintă regiuni în care blocul de guvernământ Rusia Unită a înregistrat cote slabe de vot la alegerile parlamentare de anul trecut.

Guvernatorii nepopulari sunt în mod regulat revocați din funcție, deseori prezentându-și demisiile în grupuri în lunile de primăvară.

Moscova înlătură guvernanții slabi din cauza sancțiunilor occidentale

Ilya Grashchenkov, șeful Centrului pentru Dezvoltarea Politicii Regionale din Moscova, a declarat că Moscova înlătură guvernanții slabi pe fondul înrăutățirii perspectivelor economice pentru țară, determinate de sancțiunile occidentale.

„Este nevoie de o restructurare a economiei, în special în acele regiuni în care influența economică occidentală a fost semnificativă. Acești guvernatori trebuie înlocuiți cu alternative mai tinere”, a spus Grashchenkov, potrivit Reuters.

Economia Rusiei va scădea cu 8,8% în 2022

Se preconizează o scădere de 8,8% a economiei Rusiei în anul curent, după cum a anunțat Ministerul rus al Economiei. Cel mai pesimist scenariu spune că scăderea PIB-ului Rusiei ar putea atinge până la 12,4% în acest an.

Uniunea Europeană a anunțat miercuri cel de al șaselea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol, într-un mod ordonat, în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Noile măsuri împotriva Rusiei, anunțate în sesiunea plenară de la Strasbourg, vizează patru tipuri de sancțiuni.
Adauga un comentariu