Local

Patru noi focare Covid-19, în județul Iași: 3 angajați ApaVital și 23 salariați de la Self Trust, testați pozitiv cu noul coronavirus

Publicat: 16 oct. 2020
au fost depistați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 alți 3 angajați de la ApaVital
Sediul ApaVital Iași

Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis vineri, 16 octombrie 2020, că au apărut patru noi focare Covid-19 în Județul Iași. Dintre cele patru focare, cel mai important fiind în cadrul unei societăți comericale ieșene, unde au fost depistați cu Coronavirus nu mai puțin de 23 de salariați. S-a demarat o anchetă epidemiologică în toate cele patru cazuri.

Patru focare de Covid-19, la Iași. Ce măsuri s-au luat

Primul focar și cel mai important raportat vineri, 16 octombrie 2020, este cel al unei societăți comerciale unde s-au depistat 23 de salariați. Direcția de Sănătate Publică Iași susține că pacienții au fost evaluați de unde cadru medical specialist și plasați în izolare la domiciliu. De asemenea, s-a realizat dezinfecția spațiilor și se desfășoară în aceste momente o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu exactitate care au fost contacții direcți.

Obiectul de activitate al firmei SC Self Trust SRL. ste fabricarea echipamentelor de ridicat şi manipulat. La finalul anului 2019 avea 70 de salariaţi, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe. Compania are sediul declarat în Bucium.

„SOCIETATE COMERCIALA DIN IAȘI – 23 salariați

Măsuri:

Pacienții au fost evaluați de un medic infecționist și izolați la domiciliu. S-a efectuat dezinfecția în secție cu firmă autorizată. Ancheta este în desfășurare pentru stabilirea tuturor contacților direcți și apropiați”, potrivit DSP Iași.

Al doilea focar a fost depistat în Centrul Rezidențial Sf. Nicolae din Pașcani, acolo unde 3 beneficiari și 3 salariați au fost diagnosticați cu noul coronavirus. Potrivit DSP Iași s-a luat aceleași măsuri ca în cazul primului focar.

„CENTRUL REZIDENTIAL SF. NICOLAE PAȘCANI – 6 (3 beneficiari și 3 salariați)

           Măsuri:

           Beneficiarii au fost evaluați de medicul infecționist și izolați  în centru. Personalul confirmat a fost izolat la domiciliu. S-a efectuat dezinfecția întregului centru. Ancheta este în desfășurare pentru stabilirea tuturor contacților direcți și apropiați.”, potrivit sursei citate.

Al treilea focar a fost depistat la compania ApaVital din Iași, acolo unde alți 3 salariați au fost confirmați cu virusul Covid-19. În urmă cu o săptămână au mai fost depistați alți 19 angajați cu virusul ce a lovit întreg mapamondul.

„S.C. APAVITAL S.A. Iași – SECTOR OPERAȚIONAL IAȘI NORD – 3 salariați

Măsuri:

Salariații pozitivi au fost evaluați de un medic infecționist și izolați la domiciliu. S-au stabilit contacții direcți ai cazurilor. S-a efectuat dezinfecția spațiilor comune.”, potrivit sursei menționate.

Ultimul focar, dar nu cel din urmă a fost găsit la o altă societate comercială din Iași, unde trei salariați au fost testați pozitiv cu noul coronavirus.

„SOCIETATE COMERCIALA DIN IAȘI – 3 salariați

Măsuri:

Pozitivii au fost evaluați medical și izolați la domiciliu. Ancheta este în desfășurare pentru identificarea contacților direcți în unitate”, a conchis DSP Iași.

Nelu Tătaru, despre focarele existente

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, aflat într-o vizită la Iași pentru a inaugura deschiderea spitalului mobil suport Covid-19 de la Lețcani, a declarat că Ministerul are în vedere incidența cazurilor la mia de locuitori în funcţie de transmiterea comunitară. Astfel, în ceea ce privește situația focarelor existente pe teritoriul județului Iași și nu numai, acestea sunt ţinute sub control, iar din aceste considerente se iau în calcul doar transmisiile comunitare:

„Acele focare pe care le analizăm şi sunt în unităţile medicale, sunt ţinute sub control, noi luăm transmiterea liberă în comunitate pentru a nu îngrădi autorităţile care respectă regulile. Dincolo de măsurile luate la nivel naţional, rămân măsurile care se adaptează local.”, a menţionat ministrul.

Comentarii
  • Eu cred ca incepe sa fie o mare porcarie cu aceste cifre. Ieri Harabagiu (viceprimarul si mana dreapta al lui Chirica) a iesit din primarie pe usa din spate (iesirea unde este si parcarea primariei). Era bine mersi, chiar nu era abatut absolut deloc. Parca trebuia sa fie in carantina, nu ? Oficial, azi i se termina carantina si lui Chirica. Al naibii coincidente si al naibii cifre de infectati. Usor usor, opinia are sa se sature pana in gat de cifrele astea ..

Adauga un comentariu