National

Patru nume din DOSARUL MICROSOFT apar si in DOSARUL EADS

Publicat: 06 nov. 2014
1

Cel putin patru nume din dosarul Microsoft apar si in dosarul EADS. Despre ele a vorbit inclusiv presedintele Traian Basescu.

Cele patru nume din dosarul Microsoft care apar si in dosarul EADS sunt: Claudiu Florica, Irina Socol, Dorin Cocos si Dumitru Nicolae.

Claudiu Florica este cel care in dosarul EADS a pus la cale si a coordonat intreg mecanismul de dare si luare de mita, la fel si ca in dosarul Microsoft.

Citeste si Reactia lui VASILE BLAGA la aparitia informatiei ca ar fi implicat in DOSARUL EADS

Claudiu Florica este cel care i-a denuntat si pe Dorin Cocos, Dumitru Nicole zis Niro, Gheorghe Stefan Pinalti si Gabriel Sandu, in dosarul Microsoft. Procurori anticoruptie arata, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a celor patru, ca acestia au fost denuntati de fostul sef al Fujitsu Siemens in Romania, Claudiu Florica, in 25 august 2014.

Afaceristii Dorin Cocos si Dumitru Nicolae au intermediat mita in ambele dosare. In dosarul Microsoft, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani.

Irina Socol apare si in dosarul EADS dupa ce potrivit unei declaratii date de un martor denuntator in fata procurorilor Vasile Blaga l-a eliminat din schema pe Claudiu Florica si astfel Irina Socol, cea care detine compania Siveco, a preluat si rolul fostului director de la Fujitsu Siemens.

Presedintele Traian Basescu declara in urma cu o luna ca „in cazul EADS sunt noua firme si persoane individuale care se regasesc si in Microsoft, si nu dintre persoanele carora li se ridica statui in dosarul Microsoft”. De asemenea, seful statului a afirmat ca dosarul EADS nu va ‘lovi’ doar intr-o anumita tabara politica, ci ‘in toate partidele’.

Totodata, presedintele in functia a afirmat ca si-ar dori ca dosarul EADS ‘sa iasa’ cat mai repede, insa va aparea doar atunci cand procurorii vor termina ancheta.

DOSARUL EADS
Numele lui Vasile Blaga apare in dosarul EADS, potrivit informatiilor prezentate in exclusivitate de Romania TV. Liderul PDL este acuzat ca a luat 80.000 de euro mita in cel mai mare dosar de coruptie din Romania, iar banii ar fi fost folositi pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu. Dezvaluirea a fost facuta in fata procurorilor de catre un martor in acest dosar.

„In august 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Vasile Blaga si i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru sustinerea PD in campania electorala (…) solicitandu-i sprijinul in cazul in care PD va castiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florica, respectiv SISF si Microsoft si introducerea firmei FSC in contractul SEI, de unde Claudiu Florica fusese inlaturat”, a sustinut martorul in fata procurorilor DNA.

Acelasi martor a mai relatat ca Vasile Blaga s-a inteles asupra mitei in mod direct cu Siveco Romania.

„Claudiu Florica sustinea ca a fost exclus de catre Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare si luare de mita, dar ca acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a inteles asupra mitei in mod direct cu Siveco Romania, prin Irina Socol si Gabriel Sadoveanu si EADS prin Alexandru Georgescu fara sa il mai includa pe Claudiu Florica in aceste negocieri.” (sursa: declaratie martor in fata procurorilor DNA)

Vasile Blaga a respins acuzatiile. „In 2004 eu nu eram ministru de Interne. In 2005 am fost, iar eu am fost cel care a renegociat contractul. Deci nu aveam cum sa ma intalnesc eu cu acest domn Claudiu Florica sa negociez, pentru ca nu stiam cine ajungea ministru in 2005. Contractul este intre EADS si MAI. Nu e cu nicio firma. Nu exista nicio posibilitate ca cineva, nu eu, oricine, din MAI, sa favorizeze vreun subcontractor. Nu avea nicio treaba contractul EADS cu licentele Microsoft. Contractul s-a negociat cu EADS de o comisie din MAI. Nu exista nicio discutie intre MAI si vreun subcontractor. E o minciuna sfruntata, nu-l cunosc pe acest om, Claudiu Florica. Nu l-am vazut in viata mea”, a declarat Vasile Blaga, la Romania TV.

Citeste si Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul

De asemenea, Blaga a precizat intr-un comunicat de presa ca „in ce priveste firma SIVECO, nu am avut nicio intalnire cu vreun reprezentant al acestei firme in vederea vreunei colaborari in contractul EADS sau orice alt contract”.

DOSARUL MICROSOFT
Potrivit unui comunicat al DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.

Prin HG 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

„La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau un numar de 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 – 2008 in baza prevederilor Contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei”, se arata in document.

Sursa citata precizeaza ca, in primavara anului 2009, a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

„In cursul procedurii de achizitie, pentru a sigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocos a pretins de la o persoana implicata in cauza foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, Gheorghe Stefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocos – 9.000.000 euro. Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG, in consecinta, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu aceasta asociere de firme prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare”, se mai arata in comunicat.

DNA mentioneaza ca, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocos, Stefan si Sandu, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

„La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate, D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Stefan (4.000.000 euro) si Dorin Cocos (9.000.000 euro)”, mai sustin procurorii DNA.

Referitor la faptele retinute in sarcina lui Nicolae Dumitru, DNA arata ca premisele incheierii contractului-cadru se refera la faptul ca in 2003, in contextul in care distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei a fost identificata ca fiind o posibila afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului, prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.

Citeste si Basescu: Toate partidele vor fi afectate de dosarul EADS

„Astfel, in aceasta afacere a fost cooptat si Nicolae Dumitru, care trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Serban Mihailescu, Dan Nica) pentru a obtine incheierea contractului. Pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (intre 47 si 60% raportat la pretul de lista)”, au constatat procurorii.

DNA a retinut ca discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate.

„Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu – ministru coordonator al SGG, Dan Nica – ministru al Comunicatiilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group, pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, mai precizeaza DNA.

Citeste mai multe pe rtv.net

Adauga un comentariu