Eveniment-Social

Patru operatii de transplant in aceste zile, la Iasi. Doi dintre pacienti au trecut cu bine de interventie

Publicat: 17 feb. 2016
1

Medicii chirurgi de la Clinica de oftalmologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi au programat patru operatii de transplant. Doi dintre pacienti au fost deja operati, iar post operator evolutia starii de sanatate a acestora este buna. Pana la sfarsitul saptamanii, vor fi efectuate si celelalte doua interventii chirurgicale de transplant. In clinica de oftalmologie de la unitatea medicala se efectueaza interventii de transplant de cornee de mai mult timp. Pacientii operati zilele trecute erau inscrisi pe o lista de asteptare de cateva luni de zile. Femeia in varsta de 54 ani, din judetul Botosani, suferea de o afectiune severa la ambii ochi, de ani de zile. Pacienta abia daca mai reusea sa zareasca cate ceva. Celalalt pacient, de 68 ani, din judetul Bacau, era in pragul orbirii, transplantul de cornee fiind singura salvare a acestuia.

„Interventiile de translant de cornee au fost realizate la doi pacienti de pe lista de asteptare. In cazul pacientei, erau afectate ambele cornee, cu vedere de 10 la suta. Post operator, evolutia este buna. Maine (astazi-n.r.) si vineri, medicii spera sa faca si celelalte doua interventii de transplant de cornee. Pacientii care vor fi pregatiti pentru operatie sunt tot de pe lista de asteptare”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la spitalul mentionat.

Medicii oftalmologi sustin ca, transplatul de cornee este una dintre cele mai moderne si mai eficiente metode de redare a vederii. In timpul interventiei, medicul inlocuieste corneea afectata de un traumatism sau o boala, cu un alt tip de tesut provenit de la un donator. Un avantaj major fata de transplantul altor organe este acela ca, elementul transplantabil, corneea, se poate recolta de la cadavru, in primele 10 ore de la deces.

Adauga un comentariu