Titlurile zilei

Patru pacienți din Iași diagnosticați cu coronavirus, aflați în stare gravă, au primit plasmă hiperimună! Medicii așteaptă să vadă dacă tratamentul minune funcționează

Publicat: 02 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patru pacienți din Iași diagnosticați cu coronavirus aflați în stare gravă au primit plasmă hiperimună Medicii așteaptă să vadă dacă tratamentul minune funcționează
Semnal de alarmă tras de un manager de spital: „Majoritatea pacienţilor vindecaţi de coronavirus refuză să doneze plasmă!“

Patru pacienți aflați în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, diagnosticați cu coronavirus, au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună. La 3 dintre aceștia li s-au administrat dozele de plasmă vineri, iar la unul sâmbătă. Medicii spun că abia după alte câteva zile se vor putea pronunța asupra eficienței tratamentului. Cei 4 pacienți cărora li s-a administrat plasma hiperimună au vârstele cuprinse între 42 și 67 de ani și suferă și de alte afecțiuni ca: diabetul zaharat, boli cardiovasculare importante și obezitate.

Patru pacienți aflați în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, diagnosticați cu coronavirus, au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună.
Trei dintre pacienții din Iași diagnosticați cu coronavirus și internați în stare gravă la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Boli Infecțioase au beneficiat de câte două doze de plasmă, iar cel de-al patrulea de o singură doză. Decizia medicilor de a proceda astfel a fost motivată de starea acestora de sănătate. Dr. Florin Roșu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă, spune că nu se poate pronunța momentan asupra eficacității tratamentului cu plasmă și asta pentru că, de la organism la organism, rezultatul diferă. Așa cum spune acesta, studiile în ceea ce privește tratamentul cu plasmă hiperimună pentru pacienții în stare critică diagnosticați cu coronavius este încă în desfășurare la nivel mondial.

Nu orice pacient poate beneficia de tratamentul cu plasmă hiperimună

Vineri, 29 mai, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au ajuns primele 6 unități cu plasmă, iar sâmbătă, cea de-a șaptea. Medicii au început imediat testările pentru a depista care dintre pacienții din Iași  este eligibil pentru a beneficia de tratamentul cu plasmă hiperimună. Dintre cei 8 pacienți internați vineri la secția de ATI în stare gravă, doar 4 au fost eligibili.

„Nu orice pacient poate beneficia de tratamentul cu plasmă hiperimună. În momentul în care plasma ajunge în spital, se fac mai întâi determinările privind caracteristicile de eligibilitate pentru fiecare pacient. Pacientul care va primi plasma hiperimună trebuie să aibă aceeași grupă de sânge, același RH ca cel al donatorului. De exemplu, pacienții cu grupa de sânge A2 pozitiv, vor putea primi plasma doar de la pacienții vindecați de coronavirus cu grupa de sânge A2 pozitiv”, spune dr. Florin Roșu, medic primar ATI, Coordonator Compartiment Terapie Intensivă.

Familiile pacienților din Iași aflați în stare critică se așteaptă la o minune. Medicii roagă ieșenii vindecați de coronavirus să doneze plasma hiperimună

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și roagă pacienții vindecați de coronavirus să meargă la Centrul de Transfuzii din Iași pentru a dona plasma. Gestul lor ar putea salva viața unui pacient diagnosticat cu coronavirus și care se zbate între viață și moarte în secția de ATI. Atât medicii, cât și familiile acestor pacienți speră într-o minune.

„Am discutat cu familiile pacienților cărora li s-a administrat plasma. Atât noi, medicii, cât și familiile bolnavilor, sperăm ca acest tratament să dea roade. Rugăm toți pacienții vindecați de coronavirus să se prezinte la Centrul de Transfuzii din Iași pentru a dona plasma. Ne dorim să fie o varietate cât mai largă de pacienți, cu grupe diferite de sânge, pentru a ne asigura, astfel, că putem salva o varietate largă de pacienți, cu grupe sanguine diferite”, încheie dr. Florin Roșu.

Doar 7 pacienți din Iași s-au prezentat la Centrul de Transfuzii pentru donare și numai 5 au fost eligibili

Din data de 9 aprilie, de când s-a instalat aparatul de plasmafereză la Iași, doar 7 pacienți vindecați de coronavirus s-au prezentat pentru donarea de plasmă. Dintre cei 7, doar 5 au fost eligibili, ceilalți doi fiind respinși pentru că nu se încadrau în criteriile de eligibilitate. În decursul acestei săptămâni se așteaptă rezultatele la o plasmă donată vineri, 29 mai. Plasma a fost trimisă la București, la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, pentru verificare. Așa cum spune prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa Centrului de Transfuzii, ieșenii nu se înghesuie să doneze.

„Din păcate, am avut pacienți care s-au programat pentru recoltare, dar ulterior nu s-au mai prezentat la centru și nici nu au mai răspuns la telefon. Este în continuare nevoie de donatori. Îi așteptăm pe toți pacienții vindecați de coronavirus să se prezinte la Centrul de Transfuzii din Iași, să doneze. Procedeul de donare este simplu și durează aproximativ 45 de minute”, spune prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași.

Aparatul de plasmafereză recoltează plasma de la pacienți vindecați de coronavirus. Ieșenii sunt așteptați la Centrul de Transfuzii pentru donare

Aparatul de plasmafereză recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus. Ulterior, plasma este trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Dacă plasma recoltată se încadrează în parametrii necesari pentru a putea fi donată, aceasta este transferată la un pacient diagnosticat cu coronavirus aflat în stare gravă. La nivel mondial, procedura s-a dovedit a fi extrem de benefică în tratamentul pacienților cu coronavirus. Pacienții vindecați de coronavirus sunt așteptați la Centrul de Transfuzii din Iași pentru donare, la 14 zile de la externarea din spital. Aceștia trebuie să dețină, la prezentarea la Centrul de Transfuzii, biletul de externare din spital.

Foto arhivă

Adauga un comentariu