Local

Patru tineri au jefuit o familie de batrani paralizati

Publicat: 23 ian. 2000

•Ei au fost prinsi si trimisi in judecata

Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi i-a trimis in judecata pe Vasile Udila (zis „Raj”, 18 ani) Costel Avadanei (zis „Remu”, 18 ani), Georgeta Doroftei (20 de ani) si Ciprian Daniel Doroftei (16 ani), toti din Tirgu Frumos. Primii trei sunt acuzati de talharie iar ultimul – de furt calificat in dauna avutului privat. Dintre acestia, numai Georgeta Doroftei a fost lasata in stare de libertate pe timpul cercetarilor, ceilalti fiind arestati. In noaptea de 20/21 decembrie 1999, cei patru au sustras din locuinta sotilor Ecaterina si Ioan Popita mai multe bunuri si bani, producand un prejudiciu in valoare totala de cinci milioane de lei. Georgeta si Ciprian Daniel Doroftei sunt frati.

Vasile Udila este concubinul Georgetei Doroftei, care, pe deasupra, mai era si insarcinata in luna a IV-a. Cei vizati, Ecaterina si Ioan Popita, sunt in varsta de 79, respectiv 82 de ani si au cateva probleme grave de sanatate. Ei sufera de paralizia membrelor inferioare si de amnezie. Fiul lor, George Popita, a apelat anterior, de mai multe ori, la serviciile Georgetei Doroftei si ale fratelui ei, pentru a-i ajuta pe batranii bolnavi. Pe 20 decembrie, cei doi au rugat-o pe Georgeta sa mearga sa achite ea contravaloarea energiei electrice.

Cu aceasta ocazie, ea a constatat ca batranii aveau in casa o suma destul de mare de bani, intr-o carte. Dupa ce s-a intors acasa, i-a povestit fratelui ei cele vazute si i-a propus acestuia sa mearga impreuna cu ea la casa celor doi, de unde sa sustraga banii si alte cateva bunuri. Cei doi frati au plecat pe la ora 21 la Vasile Udila, pe care intentionau sa-l coopteze in „trupa de soc” si pe care l-au gasit in compania lui Costel Avadanei.

Ca atare, s-au decis sa mearga cu totii. La miezul noptii, „inarmati” cu o surubelnita, au pornit spre casa batranilor. Avadanei a escaladat un geam si, patrunzand in casa, a sustras cartea cu pricina, o telecomanda de televizor si un ceas de mana. Pe drum, au constatat ca banii nu mai erau in carte, asa ca s-au intors sa fure macar alte bunuri, in lipsa banilor. Au sustras un televizor alb/negru si 15 kilograme de zahar.

Initial, s-au declarat multumiti de „prada”. Apoi insa li s-a nazarit sa se intoarca iarasi, pentru a sustrage si televizorul color. Cand au ajuns iarasi in fata casei, au constatat ca Ioan Popita se trezise si-si numara banii, pe care i-a ascuns apoi sub fata de masa, dupa care s-a retras in cealalta camera. A intrat iarasi Avadanei si, in timp ce se indrepta spre masa unde fusesera ascunsi banii, in camera a patruns si Ecaterina Popita.

Intrusul a reactionat imediat: a lovit batrana in cap, cu un toiag. Victima s-a prabusit pe loc, fara cunostinta. Apoi, in liniste, Avadanei a luat cei 280.000 de lei de sub fata de masa, a insfacat televizorul si a parasit in graba casa. Cei patru au vandut a doua zi, in bazarul din Suceava, televizorul color, contra sumei de 700.000 de lei, cheltuind apoi banii. In final, ei au fost prinsi si deferiti justitiei.

Prejudiciul provocat, in valoare totala de cinci milioane de lei, a fost partial recuperat. Batranii s-au constituit parte civila in procesul penal, solicitand valoarea nerecuperata – 3,7 milioane de lei. In urma loviturii primite, Ecaterina Popita a necesitat, pentru vindecare, ingrijiri medicale pe o durata de 14-15 zile. Cu exceptia fetei, ceilalti trei autori au fost arestati si-si asteapta judecata in Penitenciarul Iasi.loading...

Adauga un comentariu