Info Turism

Patru zile de ploi torentiale, dupa incendiile devastatoare din California. Riscul major la care sunt expusi oamenii

Publicat: 20 nov. 2018
9

Supravietuitorii incendiilor devastatoare din California se pregatesc sa faca fata unor noi probleme. Meteorologii anunta incepand de marti 4 zile de ploi torentiale. Vor fi deopotriva binecuvantare si blestem.

Precipitatiile vor ajuta la stingerea flacarilor, acumularea de apa, pe pantele si dealurile cu vegetatia mistuita, poate provoca alunecari de teren foarte periculoase.

Ploile prognozate vin prea tarziu pentru cele 12 mii de case facute scrum in nordul Californiei. In schimb pot face si mai mizerabila viata sinistratilor, care traiesc in corturi, in conditii deplorabile.

″Incerc sa raman puternica de dragul copiilor. E o situatie foarte dificila. Speram sa ne gasim un nou camin. Ne bucuram ca suntem teferi, copiii sunt sanatosi, cainii sunt sanatosi”.

Si ea ramasa fara casa in urma incendiului, o femeie s-a gandit totusi la semenii mai necajiti decat ea: “As fi putut fi eu in locul lor, sa traiesc aici in parcare, ca ei. Din fericire, aveam o mica suma economisita si deocamdata stau cu toata familia intr-un motel”.

Situatia acestor oameni nu se va imbunatati prea curand. Procedurile prin care pot accesa ajutor de la stat ori pot primi bani de la companiile de asigurari sunt foarte greoaie.

Eventuale alunecari de teren reprezinta un risc major si pentru pompierii aflati inca pe teren.

Focul a distrus vegetatia care tinea terenul “legat”. O ploaie nesemnificativa e suficienta ca sa disloce masinile arse ori chiar vehicule de pompieri.

Orice gest de omenie si eroism are o valoare nepretuita in aceasta revarsare de suferinta.

De pilda, povestea unui sofer de autobuz scolar, care a condus 5 ore prin foc pentru a duce la adapost 22 de elevi si doua profesoare. Erau flacari pe ambele parti ale drumului.

Kevin si-a dat jos tricoul si l-a sfasiat in bucati, pentru a improviza niste masti astfel incat copiii sa poata respira cat de cat.

Imagini obtinute din satelit ilustreaza coplesitor amploarea dezastrului lasat in urma de flacari in orasul Paradise. De cand a izbucnit, pe 8 noiembrie, asa-numitul Camp Fire a parjolit zonele locuite pe o suprafata echivalenta cu cea a metropolei Chicago.

Adauga un comentariu