Eveniment-Social

Patrula de Reciclare, cursa catre 2 milioane

Publicat: 26 oct. 2015
1
„Noi am facut un million. Da si tu un telefon, nu arunca la tomberon!”. Cu acest apel, 15.600 de copiii si tineri voluntari incep sa mobilizeze romanii la colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) in cursa catre un nou record. Echipe din peste 730 de gradinite, scoli si licee din toata tara incep cea de-a V-a editie a programului Patrula de Reciclare cu telul de a ridica recordul ecologic al Patrulei la 2.000.000 kg de DEEE! Pana in prezent, profesorii si elevii din Patrula de Reciclare au informat si convins mii de oameni sa se debaraseze corect de aparatele electrice vechi sau stricate si au contribuit la colectarea a peste 1.300.000 de kg de astfel de deseuri in Romania.
„Colectarea ar trebui sa fie un gest normal, la fel ca spalatul pe dinti”, spunea o profesoara a Patrulei. Obiceiuri bune si responsabile fata de mediu se practica si acum, in Romania, in scolile, in familiile profesorilor si elevilor din Patrula, in institutiile si firmele care se declara cu mandrie „Suporteri ai Patrulei de Reciclare”. In toate aceste locuri, oamenii aduna cu grija becurile arse, bateriile uzate, aparatele electrice vechi sau stricate, mari sau mici.
„Nimic din toate acestea nu este aruncat la gunoi, cu nepasare. Cand se aduna o cantitate mai mare de deseuri, suna la TelVerde 0800.444.800 si gata! Au scapat de ele legal si responsabil, ba, in plus, iti si ajuta copiii sa castige un premiu in competitia nationala. Asta trebuie sa devina un obicei pentru orice roman. Acesta e obiectivul agentilor si dascalilor din Patrula. Atunci cand vor fi convins romanii sa trimita la reciclare 2.000.000 kg de deseuri electrice, vor sti ca sunt mai aproape de el”, spune Alexandra Arnautu, managerul de program.
„Inca de la prima editie, cea mai inalta asteptare a profesorilor si elevilor a fost continuitatea. Multi erau reticenti, dezamagiti de experienta unor alte initiative care se oprisera inainte sa obtina rezultate semnificative. Acum, dupa patru ani de program, cred ca Patrula de Reciclare devine o „traditie” in educatia de mediu in Romania”, spune Andreea Idriceanu, manager de comunicare al Asociatiei RoRec. Patrula de Reciclare le ofera copiilor un grad ridicat de implicare, ii provoaca si ii determina sa actioneze responsabil fata de mediul inconjurator. Schimbarea de mentalitate referitoare la reciclare nu se intampla dintr-o data. Este nevoie de timp, de repetitie, de perseverenta, de revenire in program, an dupa an.
Noua editie incepe sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Maria a Romaniei. Copiii din Bucuresti si din fiecare judet spera sa se bucure de sprijinul cat mai multor Suporteri. Judetele Sibiu, Arges si Harghita detin, deocamdata, trofeele nationale. In aceste judete, autoritatile, firmele si oamenii s-au dovedit receptivi si au predat la reciclare cantitati mari de deseuri electrice in beneficiul Patrulei locale. 
Adauga un comentariu