National

PDL cere USL sa retraga proiectul de lege privind accesul in universitati al celor fara Bacalaureat

Publicat: 10 oct. 2011
1
Conducerea democrat-liberala transmite USL solicitarea de a retrage din parcursul legislativ proiectul de lege initiat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, prin care cei care nu au trecut examenul de Bacalaureat sa poata accede la studii universitare, potrivit Realitatea Tv.
„Biroul Permanent National al PDL solicita USL sa retraga initiativa legislativa ‘Student fara Bacalaureat’ intrucat acest proiect legislativ intareste mediocritatea si inhiba performanta in sistemul romanesc de invatamant. Daca vrem diplome recunoscute la nivel european si international, trebuie sa promovam performanta si nu nonvaloarea in scoala romaneasca”, a anuntat deputatul PDL Razvan Mustea, dupa sedinta de luni a conducerii PDL. 
Mustea a argumentat cererea prin faptul ca cei care nu au promovat examenul au la dispozitie alternative la studiile universitare. „Elevii care nu au promovat BAC-ul anul acesta nu trebuie amagiti, nu trebuie mintiti in ceea ce priveste valoarea lor. Ei au la dispozitie scoli postliceale, iar o mare parte dintre ei beneficiaza de certificate de competenta profesionala care permit incadrarea in munca pentru anumite meserii”, a mai spus deputatul democrat-liberal.
Si premierul Emil Boc le-a cerut, duminica trecuta, lui Crin Antonescu si Victor Ponta sa retraga din Parlament initiativa legislativa a PSD prin care tinerii care nu au luat Bacalaureatul se pot inscrie la facultate in an pregatitor.
Parlamentari ai PSD, printre care si fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat sa urmeze un an pregatitor, finantat partial de stat, intr-o universitate. Conform initiatorilor, elevii care nu au luat Bacalaureatul, dar au media de absolvire peste sapte ar putea sa studieze un an pregatitor la universitati. Pe parcursul acestuia, statul este obligat sa-i sustina financiar pe cei aflati intr-o astfel de situatie, „cel putin la nivelul ajutorului de somaj”, prevede proiectul. Anul pregatitor va fi organizat de universitati in asa fel incat sa tina cont de programa de licenta a facultatii in cauza, dar si de cea de Bacalaureat. Daca intre timp iau Bacalaureatul, elevii care au urmat un asemenea „an pregatitor”  vor putea sa si-l echivaleze „total sau partial” anului intai universitar si sa continuie studiile la facultatea respectiva.
Adauga un comentariu