Secretele istoriei

Pe 4 februarie ’67 incepea constructia primei autostrazi din Romania!

Publicat: 04 feb. 2015
3

Pe 4 februarie 1967 incepe constructia primilor 96 de kilometri de autostrada din Romania. Daca e sa facem o paralela, SUA aveau deja 66.000 de kilometri.

Ceausescu trasa si el un plan de constructii de autostrazi pe urmatorii 20 de ani, care insuma 3.200 de kilometri. Se avea in vedere o Romanie strabatuta in toate directiile de “panglici de asfalt” cu nume frumoase (Ardeal, Mures, Fagaras, Moldova etc.), dar, din pacate, planul respectiv nu a fost pus in aplicare.

Vezi si
Obiecte din comunism, care ne-au marcat copilaria – FOTO

Costurile mari l-au facut pe Ceausescu sa renunte!

Pentru realizarea soselei s-au folosit 445.000 de tone de asfalt, iar lucrarile au durat sase ani. A trecut de-atunci aproape o jumatate de secol, iar numarul de kilometri de sosea rapida a ajuns cu greu la 648. Mare parte au fost construiti, ce-i drept, dupa 1990.

Vezi si Pe 20 decembrie 1989 Timisoara a devenit primul oras liber de comunism

Ceausescu si-a dat seama ca n-avea rost sa cheltuiasca o gramada de bani pe autostrazi pe care sa nu circule mai nimeni, asa ca s-a orientat ulterior spre transportul naval si feroviar. Sfarsitul anul 1989 ne-a prins cu doar 130 de km de autostrada: Bucuresti-Pitesti si transonul Fetesti-Cernavoda, dupa care, in capitalism, s-au mai construit inca vreo 400 de km, adica o medie de cca 16,5 km pe an, potrivit observator.tv.

Acum, batrana doamna a infrastructurii romanesti poate fi cu greu considerata o autostrada. Gardul de sarma care ar trebui sa impiedice animalele sa ajunga pe carosabil este distrus in proportie de 95%, iar parapetii de metal care separa sensurile de mers sunt si ei avariati.

Adauga un comentariu