News Flash:

Pe cand vom plati si aerul pe care-l respiram?

13 Aprilie 2001
1371 Vizualizari | 0 Comentarii
•Taxa pe ploaie •Fiecare familie din oras va plati lunar o suma insignifianta pentru preluarea apei pluviale •Un calcul sumar indica o contributie suplimentara de aproximativ 757 lei/luna

Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal (RAJAC) Iasi si-a propus sa castige, indiferent de situatia meteo. Daca ninge sau ploua, iesenii vor plati din toamna acestui an o cota suplimentara pentru apa pluviala. "Facturarea apei pluviale incercam sa o punem la punct in acest an dintr-un motiv foarte clar. Costurile de canalizare, inclusiv cu preluarea apei pluviale din oras, au adus regiei, in anul 2000, o pierdere de 38 de miliarde lei. Pentru anul acesta estimam incasarile din facturarea apei pluviale la aproximativ 15 miliarde lei", a declarat Gheorghe Nichita.
Managerul RAJAC a mentionat ca preluarea apei pluviale de catre reteaua de canalizare atrage cu sine o serie de costuri din procesul de epurare. "Am avut pierderi importante din activitatea de canalizare si nu dorim sa le perpetuam", a subliniat Gheorghe Nichita.
RAJAC va include, pentru populatie, costul suplimentar al apei pluviale incepand cu trimestrul al III-lea, respectiv din luna octombrie. Pentru agentii economici, plata acestui bir va fi inclusa in factura lunii aprilie. Dupa calculele facute de Tudor Tudose, purtatorul de cuvant al RAJAC, fiecare familie din oras va plati lunar o suma insignifianta pentru preluarea apei pluviale. Un calcul sumar indica o contributie suplimentara de aproximativ 757 lei/luna. Potrivit Regulamentului pentru furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, aprobat prin HCJ 28/2000, este acceptata la facturare o cantitate de apa pluviala egala cu 0,3 mc/mp/an. Aceasta cantitate de referinta este aplicata atat suprafetelor construite cat si a celor neconstruite. Presupunem ca la un bloc de 20 de apartamente se va lua in calcul, pentru facturarea apei pluviale, o suprafata de 400 mp (200 mp reprezentand suprafata acoperisului blocului si 200 mp fiind suma cotelor indivize aferente fiecarui apartament ce alcatuiesc spatiul din jurul blocului). Pentru o baza de calcul de 0,3 mc/mp/an rezulta un volum de apa pluviala de 120 mc/an. Fiecarui apartament ii va reveni o cota de 6 mc apa pluviala/an. La valoarea actuala, de 1.514 lei/mc, cat reprezinta tariful de canalizare, o familie va plati anual 9.084 de lei pentru apa pluviala. Introducerea tarifului pentru apa pluviala face parte dintr-un program al RAJAC de diminuare a pierderilor. (O.M.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015283 (s)