Actualitate

Pe ce dată va demisiona din funcția de premier, Nicolae Ciucă. Florin Cîțu: „Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliţia”

Publicat: 25 nov. 2021
Nicolae Ciuca in uniforma militara
Nicolae Ciucă își va demisia pe data stabilită, conform acordului coaliției

Astăzi, Executivul Ciucă așteaptă să primească votul de încredere în Parlament, necesitând un minim de 234 de voturi. Premierul Nicolae Ciucă a fost propunerea Partidului Național Liberal, asta după ce s-a decis ca funcția de premier să fie ocupată prin rotație.

Nicolae Ciucă va ocupa această funcție mai mult de un an, după care, confort acordului semnat, va trebui să-și dea demisia.

Când își va da premierul Nicolae Ciucă demisia

În urma negocierilor purtate de către alianța PNL-PSD-UDMR, s-a stabilit faptul ca premierul să fie prin rotație, liberalii având întâietate prin propunerea lui Nicolae Ciucă. Acesta va ocupa această funcție până pe data de 25 mai 2023, când va trebui să își dea demisia, conform acordului semnat astăzi, 25 noiembrie 2021, înainte de ședința plenului reunit din Parlament.

„Această coaliţie este doar una guvernamentală, până în 2024. Este o noutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliţia, dar după stabilirea ei a trebuit să găsim o soluţie pentru a asigura calmul pentru ambele partide şi pentru electorat. Cred că e ceva nou şi felul în care va funcţiona.

Aşa cum vedem lucrurile acum, cred că pe 25 mai 2023 prim-ministrul Ciucă va trebui să demisioneze, poate chiar cu câteva zile înainte, şi apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta, este o soluţie pe care am convenit-o”, a declarat Florin Cîţu.

Nicolae Ciucă, declarații privind coaliția PNL-PSD-UDMR

Înainte de primirea votului de învestire, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat faptul că deși mulți nu cred în această alianță PNL-PSD-UDMR, totuși în momentul actual ea oferă stabilitate. Acesta a declarat că în momentul negocierilor, aceștia nu s-au concentrat pe diferențe ci pe ceea ce ce îi unește. Nicolae Ciucă a mai afirmat faptul că în programul de guvernare, sunt prevăzute multe măsuri pentru modernizarea României.

„Ne aflăm într-un moment în care putem să garantăm stabilitate. Eu și toți miniștri din acest guvern ne angajăm să facem tot ce ține de noi. Pentru ca am văzut că au existat persoane surprinse de actuala coaliție de guvernare. Au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât cele care ne unesc. Noi am trecut peste diferențe și am ales să ținem cont de ce ne unește, interesul românilor. În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am ales să venim în fața dumneavoastră cu un program stabil. (…) Scopul nostru comun constă în modernizarea României, de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor. Unul din programele cheie e Anghel Saligny.

Nu putem avea o țară modernă fără drumuri, rețele de apă și gaze. Al doilea e programul de conectare a zonelor istorice. (…) PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. Procesul de modernizare a României necesită măsuri concrete și urgente pentru digitalizarea serviciilor publice. Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare. Nu ne putem permite luxul animozităților politice care pot genera noi crize, mai ales atunci când o criză vine cu costul vieții cetățenilor României”, a declarat acesta privind programul de guvernare.

Comentarii
  • Ce nu e clar? Dupa ce ajunge premier, e mai greu sa demisioneze, asa din senin, fara motiv. Si apoi tinutul de scaun totdeauna este mai puternic. O sa vedeti! Probabil Florin o sa-l cheme pe Neculai la o bere si o sa fie si un prilej sa schimbe functiile…..asa cu pace.

Adauga un comentariu