National

Pe ce isi cheltuie romanii salariile

Publicat: 07 iul. 2015
1
Ne investim salariile in mancare, haine si impozite si prea putini dintre noi isi cumpara case sau terenuri. Potrivit unui studiu INS, romanii cheltuie luna de luna aproape 90% din salariu si prea putini reusesc sa puna bani deoparte. Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii din Romania s-au situat, in primul trimestru, la valoarea de 2.577 lei, in timp ce cheltuielile s-au ridicat, in medie, la 2.263 lei, cea mai mare parte fiind orientata catre consum, impozite si contributii, arata datele Institutului National de Statistica INS, publicate marti.
 
Veniturile totale medii lunare au reprezentat in primul trimestru, in termeni nominali, 2.577 lei pe gospodarie si 967 lei pe persoana. Totodata, cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in acelasi interval, in medie, de 2.263 lei lunar pe gospodarie (850 lei pe persoana) si au reprezentat 87,8% din nivelul veniturilor totale. Datele INS releva, de asemenea, ca din veniturile totale, veniturile banesti au fost in medie de 2.211 lei lunar pe gospodarie (830 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 366 lei lunar pe gospodarie (138 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (53,3% din veniturile totale ale gospodariilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (25,2%), veniturile din agricultura (1,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,4%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,0%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (14,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12,6%).
Adauga un comentariu