Local

Pe linga faptul ca Ion Creanga a zapacit candidatii la bacalaureat, guvernatii au facut o gafa de proportii

Publicat: 04 iul. 1999

•Ministerul a trimis un barem de punctare gresit •Greseala a fost reparata in doua ore •Elevii au avut o proba de examen inedita: redactarea unui drept la replica adresat redactorilor sefi de ziar, prin care solicitau dezmintiri in legatura cu o stire oarecare

Ieri elevii au sustinut prima proba scrisa a bacalaureatului – la romana. Subiectele au fost o noutate pentru elevi, anul acesta noutatea constind intr-o scrisoare oficiala pe care elevii trebuiau sa o redacteze catre redactorul sef al unui cotidian prin care solicitau o dezmintire in legatura cu o informatie aparuta in ziar. „A existat pericolul ca elevii sa semneze cu numele propriu in cadrul respectivei scrisori, dar scolile au luat masuri si au atentionat elevii ca tebuie sa foloseasca un nume neutru. De asemenea, ministerul a trimis imdiat o nota care a fost transmisa in scoli prin care elevii erau anuntati ca trebuie sa foloseasca numele George sau Georgiana Savinescu. Din cite stim nu a fost nici un elev care sa se fi semnat cu propriul nume”, ne-a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ.
Subiectul care a pus insa in incurcatura elevii a fost „Real si fantastic in opera lui Ion Creanga”. „Nimeni nu se astepta la un asemenea subiect. Creanga la bac nu stiu sa se mai fi dat pina acum. Mie mi-a trebuit jumatate de ora ca sa-mi aduc aminte ce-am invatat despre Creanga in liceu. Si abia mi-am adus aminte citeva lucruri”, ne-a spus unul dintre candidatii la bac. Camelia Gavrila crede insa ca subiectul mai dificil a fost comentariul poeziei „Plumb” de George Bacovia. „Poezia pesimista a lui Bacovia nu place tuturor tinerilor. De aceea cred ca unii elevii au agreat mai putin acest subiet si l-au tratat mai superficial. Oricum, subiectele au fost echilibrate si se pot lua note de trecere, iar elevii pregatiti pot obtine note peste 7”, a precizat Camelia Gavrila. Cert este ca la proba de limba straina s-au obtinut foarte multe note de 10 – 778, dar si destule note de 5 – 402. Singurul incident care a tulburat ieri desfasurarea probei scrise la romana a fost baremul de punctare, care era gresit trimis de la minister. Dupa o jumatate de ora, ministerul a trimis baremul corect ce a fost transmis prin fax solilor. „Liceele care nu au avut fax au apelat la agenti economici sau o institutie din apropiere care le-au ajutat”, a mai adaugat Camelia Gavrila.
Simona RELEAloading...

Adauga un comentariu