Eveniment-Social

Pe Litoral turistii vor beneficia de asigurare

Publicat: 29 iun. 1999

•La mare, preturile se pastreaza la un nivel acceptabil •Exista produse pentru fiecare tip de buzunar •Ultima noutate: taxa de 5% din valoarea biletului de cazare •In Venus, un singur hotel e plin, dar biletele au fost cistigate la un concurs

Dupa adevaratul scandal al poluarii Litoralului Marii Negre, turistii romani au preferat sa aleaga drept loc de petrecere a concediului de vara statiunile asa-zise cu pretentii. Desi practica tarifele cele mai piperate, la ora actuala cel mai mare aflux de vizitatori se inregistreaza in Neptun-Olimp, considerata a fi una din putinele statiuni romanesti neafectata de poluare.

Nivelul preturilor – deocamdata acceptabil

Pentru a veni in sprijinul turistilor din Iasi care urmeaza sa plece la mare, vom prezenta in rindurile ce urmeaza citeva din preturile produselor cele mai cautate pe Litoral. Astfel, in Venus, o ciorba se poate minca la pretul de 7.000 de lei, iar o portie de cartofi pai, intre 7.000 si 8.000 de lei. O sticla de bere poate fi achizitionata la pretul de 7.000 – 8.000 de lei, iar cafeaua – 4.000 de lei. Cei mai ieftini mici pot fi cumparati din sat Mamaia, intre 1.700 si 2.000 de lei, in restul statiunilor pretul putind urca pina la 2.500 de lei.
Acest nivel al preturilor se va mentine pina in jurul datei de 15-20 iulie, cind se asteapta o majorare destul de semnificativa, atit a bunurilor de larg consum, cit si a tarifelor practicate la cazare.

Surpriza procentului de 5%

Incepind cu acest an, Consiliul Local Mangalia a impus o taxa intre 3-5% din valoarea biletului de cazare. Aceasta suma variaza in functie de categoria hotelului si a serviciilor oferite. Practic, aceasta taxa inlocuieste bine-cunoscuta taxa de statiune, care pina in acest an era in suma fixa. Banii se vor folosi pentru curatarea plajelor si pentru diferite cheltuieli legate de intretinerea statiunilor, aceasta masura aplicindu-se in Mangalia, Neptun-Olimp, Jupiter, Venus, Cap Aurora. Aceasta taxa se plateste la receptia hotelului, in momentul in care se face cazarea turistilor. Alaturi de acest procent de 5% din valoarea biletului de cazare, fiecare turist va mai plati, la sosirea la hotel, 10.000 de lei pentru salubrizare.

Fiecare turist beneficiaza de asigurare

Pentru prima data, in contractele incheiate intre hotel si beneficiar, este stipulat faptul ca fiecare companie hoteliera va plati despagubiri clientilor in cazul in care intervin unele situatii neprevazute. Astfel, in contract putem citi urmatoarele: „In tarifele mentionate este inclusa si asigurarea turistilor in structurile de cazare, care contine asigurare pentru deces, invaliditate si pagubele materiale cauzate turistilor”. In acelasi contract se precizeaza faptul ca turistii sunt obligati sa-si lase spre pastrare la receptia hotelului bunurile de valoare.

Preturile practicate de agentiile de turism – mai reduse

In fiecare an, foarte multi turisti pleaca pe Litoral fara a-si cumpara in prealabil, prin intermediul unei agentii, bilete la hotel, plecind, asa cum se spune, pe cont propriu. „Agentiile de turism practica un pret mai scazut fata de tarifele pe care un turist trebuie sa le plateasca daca doreste sa inchirieze o camera fara o rezervare prealabila”, ne-a declarat Costel Gradinaru, din cadrul agentiei M&M Tour. „Pe linga faptul ca acestia risca sa plateasca doua-trei sute de mii de lei in plus, exista pericolul de a nu gasi camere libere, majoritatea fiind inchiriate de catre diferite agentii din toata tara”.

Litoralul romanesc sufera de absenteism

Cu citeva exceptii, numite Neptun-Olimp, in care in aceasta perioada afluxul de turisti este maxim, majoritatea statiunilor se prezinta cu un numar mai redus de vizitatori fata de anii precendenti. Cum inca nu toate Universitatile si institutele de invatamint superior din tara nu au intrat inca in vacanta, iar elevii au terminat scoala abia saptamina trecuta, in Costinesti numarul de turisti este foarte scazut, asteptindu-se insa o crestere in perioada imediat urmatoare. In Venus, un singur hotel era plin, datorita faptului ca majoritatea turistilor au cistigat biletele de mare in urma unui concurs desfasurat la Bucuresti. Desi sezonul estival s-a deschis de o perioada destul de buna de timp, plaja din Mamaia este inca plina de scoici, existind doar mici portiuni de nisip curat.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu