Boli si tratamente

Pe scurt si esentialul despre colesterol

Publicat: 25 iul. 2018
25

Nivelul colesterolului bun (HDL) la o persoana este un factor-cheie in reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Principalele cauze ale hipercolesterolemiei sunt: alimentatia necorespunzatoare, obezitate, activitate fizica scazuta, fumatul si consumul de bauturi alcoolice, factori genetici. Exista doua tipuri de colesterol: cel bun (HDL) si cel rau (LDL). Controlul colesterolului este una din functiile principale ale ficatului. Intr-adevar, este afectat atunci cand grasimile pe care le consumam sunt de slaba calitate.

In colesterol, celulele primesc cantitatea de grasimi de care au nevoie. Daca acesta nu este tipul potrivit, sanatatea dumneavoastra va fi afectata, iar vene si arterele sunt infundate. Colesterolul produce multe simptome care pot fi observate atat la nivel fizic, cat si functional, cum ar fi: umflarea si amortirea extremitatilor, ameteli si dureri de cap, respiratie neplacuta, greutate si indigestie, probleme vizuale, constipatie, dureri in piept, slabiciune si oboseala, tulburari ale pielii, intoleranta alimentara.

Valori normale pentru colesterol. Exista valori ideale pentru nivelul de colesterol, insa fiecare pacient este diferit, de aceea rezultatele analizelor trebuie interpretate de medic. Valorile difera in functie de sex, varsta, istoric medical si stil de viata.

Iata insa care sunt limitele de alerta:

Colesterol total: Nivel ideal: sub 200 mg/dl

Nivel ridicat: peste 240 mg/dl

Colesterol LDL: Ideal: sub 100 mg/dl

Ridicat: peste 160 mg/dl

Colesterol HDL: Ideal: peste 160 mg/dl

Prea scazut: sub 40 mg/dl (risc mare de boli cardiovasculare)

Trigliceride: Nivel ideal: sub 150 mg/dl

Ridicat: peste 200 mg/dl

O alta forma de grasime prezenta in sange o reprezinta trigliceridele. Si acestea pot fi detectate printr-o simpla analiza de sange. Un nivel crescut de trigliceride, care este de obicei asociat si cu valori anormale de LDL, creste riscul de ateroscleroza si boli cardiace.

Adauga un comentariu