Secretele istoriei

Pe urmale marelui chirurg al evului mediu, Guy de Chauliac

Publicat: 08 ian. 2015
3

Guy de Chauliac (n. c. 1300 – d. 1368) (sau Gui(do) de Chauliac) a fost chirurg francez, unul dintre cei mai mari ai evului mediu.

S-a nascut in Chaulhac, departamentul Lozère, intr-o familie modesta. Mai intai studiaza latina, indrumat de preotul parohiei natale. Urmeaza studiul medicinei la Toulouse, apoi la Montpellier (unde il are ca profesor pe celebrul Henri de Mondeville). Obtine doctoratul in 1325, dar isi continua aprofundarea cunostintlor la alte mari universitati, anume Bologna, Paris.

Isi practica meseria cutreierand o mare parte a Europei devenind celebru mai ales in tratarea bollior de ochi. Diversi aristocrati francezi si germani apeleaza la el, printre care Johann von Luxemburg (Ioan de Boemia). Acesta isi pierduse vederea la ochiul drept (1337), se pare ca datorita unei boli ereditare. Trei ani mai tarziu, Guy de Chauliac il opereaza la cel stang, dar operatia nu are succes si regele Boemiei ramane fara vedere.

Vezi si MEDICI care au fost,de fapt, CRIMINALI IN SERIE – FOTO

Guy de Chauliac a fost medicul personal a trei papi: Clement al V-lea, Clement al VI-lea si Inocentiu al VI-lea.

Vezi si Paracelsus, una din cele mai controversate personalitati ale Renasterii

Guy de Chauliac a fost cel mai faimos chirurg al epocii sale. A dovedit o mare indemanare in operatiile pentru hernie si cataracta. In cazul cancerului intervenea prompt cu bisturiul, iar tratarea antraxului si a anumitor afectiuni ale pielii o efectua cu ajutorul cauterului. Pentru tratamentul fracturilor recurgea la suspensie, cu ajutorul scripetelor si greutatilor. Era un adept al tratamentului ranilor cu pomezi si plasturi, care insa intarziau vindecarea, deoarece nu lasau natura sa lucreze nestingherita.

A scris o singura carte, Chirurgia Magna, tratat ce insumeaza toate cunostintele medicale ale epocii. Lucrarea a fost publicata in 1363 in latina. Aici sunt descrise substante narcotice ca opiul si extrasul de mandragora. Acest tratat a servit drept referinta, secole de-a randul, pentru multe alte scrieri medicale ulterioare, fiind deseori copiata si tradusa.

Cu toate meritele sale, Guy de Chauliac a fost criticat de Francesco Petrarca in opusculul Invective impotriva unui medic, deoarece marele poet, tributar conceptiilor epocii, considera ca medicii trebuie sa faca minuni si nu i-a iertat micile sale erori.

Adauga un comentariu