Secretele istoriei

Pe urmele sotiei regelui Iacob al II-lea al Angliei – Mary de Modena

Publicat: 06 ian. 2015
3

Mary s-a nascut la 5 octombrie 1658 la Palatul Ducal din Modena, Italia ca primul copil si singura fiica a Ducelui de Modena Alfonso al IV-lea d’Este si a sotiei lui, Laura Martinozzi. Mary a avut un frate mai mic, Francesco, care a devenit Duce de Modena la varsta de doi ani, dupa decesul tatalui lor cand Mary avea patru ani. Mama lor, Laura, a fost regenta pana in 1674 cand Francesco a devenit major.

Mary a fost descendenta a regelui Henric al II-lea al Frantei si a Caterinei de Medici.

Vezi si Viata lui Henric al III-lea al Angliei

Mary s-a casatorit cu Iacob, Duce de York la 20 septembrie 1673 printr-o ceremonie catolica si la 21 noiembrie 1673 printr-o ceremonie anglicana. Laura, mama Mariei, si-a acompaniat fiica in Anglia.

Casatoria a avut aspecte dinastice si politice. Iacob avea doua fiice protestante, Mary si Anne din prima casatorie cu Anne Hyde. Un fiu din a doua casatorie ar putea deveni intr-o zi un rege romano catolic. Desi Mary era frumoasa si avea farmec, englezii n-o placeau din cauza romano-catolicismului ei.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Dupa mai multe avorturi spontane, in 1688, Mary da nastere unui fiu, Iacob. Evenimentul a cauzat multe speculatii. Au existat zvonuri ca de fapt copilul s-a nascut mort si a fost schimbat sau ca regina nici n-a fost insarcinata. Zvonurile au deveni ingrijoratoare cand Iacob a reunit doua sesiuni extraordinare ale Consiliului sau pentru a audia marturii care sa dovedeasca ca micul Print de Wales era fiul sau si al reginei, desi fiice lui lui Iacob puneau la indoiala legitimitatea copilului.

La cateva luni de la nasterea mostenitotului, a izbucnit Revolutia glorioasa. Mary a plecat in Franta la 10 decembrie 1688 impreuna cu fiul ei. Fiica cea mare a lui Iacob, Mary, impreuna cu sotul sau, William de Orange au fost invitati de Wings sa preia tronul.

In exil, ca oaspeti ai regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei la Castelul din Saint-Germain-en-Laye, Mary a nascut o fiica, Louisa Maria Teresa Stuart, care a murit de variola la varsta de nouasprezece ani.

Regina Mary a murit la Saint-Germain-en-Laye de cancer la san. Mormantul ei a fost distrus in timpul Revolutiei Franceze.

Adauga un comentariu