Local

Pedeapsă-record dată de magistrații ieșeni! Aproape un secol de pușcărie! Membrii rețelei foloseau un limbaj codificat! – VIDEO

Publicat: 22 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Magistrații ieșeni au dispus ieri condamnarea a 12 ieșeni la o pedeapsă totală de aproape 100 ani de închisoare. Un singur bărbat a primit o pedeapsă cu suspendare, celelalte condamnări fiind cu executare în regim de detenție. În plus, inculpații au fost obligați la plata unor despăgubiri în valoare totală de aproape 350.000 de lei

Sentință-record emisă ieri de magistrații ieșeni! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea lui Mihai Ursu la 11 ani de pușcărie, în vreme ce Cristian Holban a primit o pedeapsă de zece ani și șase luni de temniță, iar Roxana Ursu – șapte ani și patru luni de detenție. În același dosar, Vasile Simionică, Adrian Cazacu, Mihai Surugiu și Mihaela Surugiu au fost condamnați la câte șase ani de închisoare, Gabriel Arnăutu a primit o pedeapsă de patru ani și patru luni de detenție, în timp ce Virginia Postolache a fost condamnată la patru ani, opt luni și 20 de zile de pușcărie.

De asemenea, Victor Goga a fost condamnat la șase ani și patru luni de detenție, Cristinel Airimioaei a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de pușcărie, iar Valeriu Anghel a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar cu suspendare. Acesta din urmă a fost obligat la prestarea unei munci neremunerate, pentru 120 de zile, la Căminul de Bătrâni „Sf. Împărați Constantin și Elena” sau la Stadionul „Emil Alexandrescu”.

Acuzațiile aduse de procurori în acest caz sunt de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă.

„Instanța admite în parte acțiunea civilă promovată de ANAF și obligă inculpații la plata sumei totale de 346.556 de lei”, au menționat magistrații ieșeni.

Totodată, aceștia au dispus confiscarea de la inculpați a peste 5.000 de pachete cu țigări fără timbru de acciză sau cu timbre de acciză din Republica Moldova. Sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Zeci de percheziții

Procesul celor 12 a început în urmă cu mai bine de un an. Asta, după ce anchetatorii au efectuat primele rețineri în cauză din luna martie 2018.

„Începând cu luna septembrie 2017, inculpații Ursu Mihai, Ursu Roxana, Goga Victor, Holban Cristian și Airimioaei Cristinel au constituit un grup infracțional organizat având ca scop comercializarea pe raza municipiului Iași a țigărilor provenite din contrabandă. Membrii grupului au acționat cu preponderență pe raza municipiului Iași, în vecinătatea unei piețe agroalimentare (Nicolina – n.r.), potențialii beneficiari ai produselor de contrabandă fiind selectați din două surse, respectiv din rândul clienților ocazionali ai pieței agroalimentare și din categoria clienților „fideli”.

S-a constatat faptul că, pentru a ascunde activitatea infracțională, inculpații își luau mai multe măsuri de prevenție, respectiv inculpații Holban, Simionică și Arnăutu locuiau fără forme legale la alte adrese decât acelea de domiciliu și conduceau autoturisme care nu erau înmatriculate pe numele lor, foloseau un limbaj codificat și le solicitau persoanelor cu care interacționau să procedeze în acest mod, dezvoltarea unui mecanism privind schimbul reciproc de informații cu privire la eventualele acțiuni ale organelor de ordine sau la prezența în zona pieței agroalimentare a unor autoturisme posibil a fi folosite de către acestea, folosirea de antemergător”, au precizat procurorii DIICOT Iași.

Conform anchetatorilor, colaborarea dintre membrii grupului, în afară de divizarea lucrativă a activității, potrivit rolurilor specifice (aprovizionare, depozitare, transport, vânzare, deținere de către beneficiari) mai cuprindea alte aspecte, respectiv atenționarea reciprocă cu privire la prezența și controalele desfășurate de către organele de Poliție și alte autorități ale statului, care ar fi de natură să surprindă activitatea infracțională.

„Membrii grupului stabileau unde se află organele de Poliție sau de jandarmi, direcția de patrulare a acestora în interiorul și în vecinătatea pieței, autoturismele utilizate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cel mai bun traseu de urmat pentru evitarea lor. Pe data de 27 martie 2018 au fost efectuate 25 de percheziții domiciliare, ocazie cu care a fost găsită și ridicată cantitatea de 4.000 de pachete cu țigări fără timbru de acciză sau cu timbru de Republica Moldova, sumele de 25.000 de lei și 7.850 de euro, provenind din activitatea de contrabandă”, au încheiat anchetatorii.

Adauga un comentariu