Eveniment-Social

Peisaje iesene si ilustratii de altadata

Publicat: 08 iul. 1999

Consecventa ideii de promovare a culturii si artei, Fundatia „Emil Alexandrescu” din Gradina Copou ofera generosul spatiu expozitional tuturor artistilor, atit celor care se intituleaza profesionisti, cit si celor neprofesionisti. Ultima dintre expozitiile gazduite de acest pavilion este cea a Mariei Luca si Georgetei Cordun Tarabuta.
Maria Luca, ajunsa la apogeul cariei sale de artista, ofera peste 40 de lucrari de pictura, printre care florile si peisajul sint pe prim-plan. Interesant este ca pictorita, membra a Asociatiei Artistilor Plastici din Iasi, isi restringe sfera creatiei artistice in zona Iasului si imprejurimilor. Citeva exemple sint edificatoare: „Casa pe strada Ion Creanga”, „Peisaj de iarna cu Biserica Nicorita”, „Peisaj cu case din Tatarasi” etc. Toate aceste lucrari semnifica predilectia pictoritei pentru imagini de ansamblu in care, normal, natura ocupa primul loc. Florile Mariei Luca au o sensibilitate deosebita, ea reusind sa impresioneze prin colorit si prin organizare compozitionala.
Cunoscuta de acum ca doctorita, scriitoare si graficiana de exceptie, Georgeta Cordun Tarabuta, mult mai modesta in ceea ce priveste numarul lucrarilor, ofera in spatiul expozitional amintit citeva grafici de exceptie, precum si, in premiera, ilustrate pentru vederi despre Iasul de altadata si de azi. Expozanta a vrut ca, prin cele sase vederi propuse privitorilor (Manastirea Golia, Colegiul National etc.), sa atraga atentia asupra faptului ca frumusetile Iasului sint ignorate de institutiile turistice care s-ar putea imbogati daca ar valorifica macar o parte din ceea ce ofera orasul.
Pentru iubitorii literaturii subliniem ca Georgeta Cordun Tarabuta si-a lansat cu prilejul versinajului expozitiei amintite volumul de note de calatorie „Drumuri si popasuri”.
Magda OLTEANUloading...

Adauga un comentariu