Actualitate

Peisajele de vis de la Castelul Balcic. Domeniul de pe coasta Marii Negre a fost locul de suflet al «Mamei Regine»

Publicat: 05 sept. 2018

La doar 64 de kilometri de Vama Veche, pe malul bulgaresc al Marii Negre, in fostul Cadrilater, se afla Castelul de la Balcic, una din marile iubiri ale Reginei Maria. Acesta este locul in care «Mama Regina» a dorit ca inima ei sa ramana pentru totdeauna.

Din 1913, in timpul celui de-al doilea Razboi Balcanic, sudul Dobrogei a fost anexat Regatului Romaniei. Acest teritoriu a apartinut Romaniei pana in 1940, cand a revenit sub stapanirea bulgarilor, in urma Tratatului de la Craiova. Odata cu Cadrilaterul, Romania a pierdut si Balcicul, care au trecut sub stapanirea bulgarilor. Atunci, caseta cu inima reginei au fost aduse la Bran.

Regina Maria descoperise acest loc superb la inceputul anului 1920, cand perioada sa de glorie atingea cote internationale. Se indragostise de aceasta regiune de vis, cu vedere la mare, si a ales-o ca resedinta de vara pentru familia regala.

Constructia edificiului a inceput in anul 1925 si a durat 4 ani. La indicatiile reginei, arhitectii s-au straduit sa ii dea un aspect local, specific caselor de lemn cu etaj proeminent intalnite pe coasta bulgara a Marii Negre. Pe drept cuvant, regina nu il considera un palat regal, ci mai degraba "o casa smerita, taraneasca, prin nimic monumentala, dar fara gres, in felul ei", cum avea sa-l descrie in jurnalele ei.

Peretii varuiti in alb, interiorul simplist si numarul mic de camere demonstreaza acest lucru. Castelul se integreaza discret in peisajul natural. Frumusetea Castelului Balcic este data atat de imprejurimile fermecatoare, cat si de stilurile arhitecturale diverse in care a fost construit: stilul maur, stilul mediteraneean, stilul romanesc si stilul bulgaresc traditional.

Palatul Reginei Maria de la Balcic impresioneaza mai mult prin obiectele din incita sa: cateva vile, Izvorul Sfant, Puntea Suspinelor, Fantana de argint, Gradina lui Allah, Gradina Ghetsimani, Aleea Valului albastru, Digul, Capela Stella Maris, Coltul Magnolia, Templul Apei, Tronul Reginei Maria, Restaurantul Coroana, Aleea Vinului si mormantul reginei.

Fiind o mare iubitoare de arta si de frumos, regina a dorit sa amenajeze gradini botanice in stil cretan, care sa dea mai multa viata acestei resedinte princiare si un aer de relaxare. Acestea se afla la marginea marii si cuprind peste 3.000 de specii de plante si flori, dar indeosebi o multitudine de cactusi – gradina de cactusi este a doua ca marime si ca numar de specii din Europa.

Un alt punct de atractie in gradina domeniului este Pivnita regala de vinuri, in care poti avea parte de o degustare din cele patru celebre soiuri pe care le produc: vin de gheata (din struguri culesi dupa ce da prima zapada), Merlot cu zmeura (un cupaj de 20% Merlot si 80% zmeura), vin de smochine si vin de migdale.loading...

Adauga un comentariu