Actualitate

Pelerinaj la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pelerinaj la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula
În fiecare an, mii de credincioși vin în pelerinaj la Mănăstirea Nicula

Pelerinaj la icoana făcătoare de minuni. Zilele acestea, pelerinii au început să se îndrepte către Mănăstirea Nicula din Cluj. Aici, anual, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, multă lume vine pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni.

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România. Mănăstirea este renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai mari sărbători din an. Maica Domnului este şi ocrotitoarea marinarilor. Prefectura Cluj anunță că peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mănăstirea Nicula. Pelerinajul este închinat acestei sărbători, la care participă anual un număr mare de persoane.

Pelerinaj la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Conform Prefecturii Cluj, începând de miercuri, s-au instituit posturi și patrule mixte. Toate acestea au rolul de a preveni și descuraja producerii unor fapte antisociale și de a îndruma persoanele. Totodată este supravegheată respectarea măsurilor de protecție și distanțarea fizică la pelerinajul de la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Astfel, la fața locului, au fost asigurate echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru decongestionarea unor aglomerări de persoane. De altfel, sunt puse la dispoziție substanțe dezinfectante, dar și puncte de prim-ajutor. În plus, în localitatea Nicula și pe traseele de afluire / defluire vor fi interzise băuturile alcoolice și comerțul ambulant.

Pe toată perioada cât vor sta la Mănăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să poarte mască de protecție. De asemenea, pelerinii trebuie să respecte și măsurile de distanțare fizică.

„Se va acționa pentru supravegherea, dirijarea și îndrumarea traficului rutier, inclusiv a mijloacelor de transport în comun. Vom beneficia în acest sens și de supraveghere aeriană prin intermediul unor aparate de tip dronă”, susțin reprezentanții Prefecturii clujene.

Care este programul manifestărilor

Programul manifestărilor religioase se desfășoară în intervalul 12-15 august. Se va desfășura o liturghie arhierească în fiecare din aceste zile, de către mai mulți episcopi. Accesul autoturismelor va fi restricționat în zona mănăstirii, iar autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula.

În ziua praznicului, sâmbătă, 15 august 2020, de la ora 09:00, tot la altarul de vară, Mitropolitul Andrei va oficia Sfânta Liturghie. Acesta va adresa pelerinilor și o cuvântare, conform comunicatului Biroului de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
Această icoană a fost zugrăvită în anul 1691 de către preotul Luca din Iclod

Icoana în jurul căreia s-a dezvoltat pelerinajul a fost zugrăvită în anul 1691 de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii. Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699. În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Astfel, an de an, mii de credincioși vin în pelerinaj la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Aceștia se închină și se roagă în poienile din jurul Mănăstirii Nicula.

Adauga un comentariu