Titlurile zilei

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020. Scandalul uriaș care a umbrit întreaga sărbătoare a Cuvioasei de la Iași. Gardurile au fost forțate într-o acțiune fără precedent – GALERIE FOTO EXCEPȚIONALA

Publicat: 15 oct. 2020
Pelerinajul la Sfânta Parascheva 2020 a dus la un scandal uriaș în fața Catedralei Mitropolitane, sărbătoarea Cuvioasei de la Iași fiind umbrită de incidente
Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt

Ziua de 14 octombrie 2020 va rămâne pentru totdeauna în istoria municipiului Iași. Pelerinajul la Sfânta Parascheva 2020 a fost de departe cel mai greu din ultimele decenii, cu restricții, scandaluri, îmbrânceli și cu mii de oameni veniți din afara orașului sperând că vor putea ajunge să se închine la racla cu moaștele Cuvioasei. Măsurile organizatorice impuse de Mitropolia Moldovei și Bucovinei au avut darul de a-i întărâta pe mai mulți oameni care au forțat gardurile puse de forțele de ordine. Câteva sute au trecut peste decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și au intrat la baldachinul din curtea lăcașului de cult

Huiduieli, îmbrânceli, smerenie și bucurie, prin toate acestea au trecut mii de credincioși, care au asistat la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie. Liturghia săvârșită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de pelerinajul Sfintei Parascheva 2020, a fost una cu totul specială din cauza restricțiilor impuse de autorități. În afara celor 500 de credincioși care au asistat în perimetrul pus pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în jur s-au adunat alte câteva mii de persoane dornice să asiste la Liturghia săvârșită. Zeci de persoane au rupt cordonul de jandarmi și au ajuns la racla Cuvioasei, ceea ce a făcut să fie trecută cu vederea decizia autorităților de a nu permite accesul celor din afara Iașului.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2020. Proteste cu sute de oameni pe pietonalul din centrul municipiului Iași

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) privind interdicția celor care nu sunt din municipiul Iași să participe la hramul Cuvioasei de la Iași nu a mai fost luată în calcul. După Liturghia oficiată de ÎPS Teofan pe pietonalul Ștefan cel Mare, în jurul Catedralei s-au dezlănțuit sute de persoane. Scandalagii au protestat vreme de zeci de minute din mai multe părți, cerând să fie lăsați să ajungă la raclă. Fără a respecta distanța fizică, fără a purta măști de protecție, mânați de unele persoane, oamenii au forțat gardurile și au ajuns în fața raclei fără vreo restricție. Doar că nimeni nu și-a mai asumat faptul că decizia CJSU nu a fost respectată și că sute de oameni s-au bulucit către racla cu moaștele Cuvioasei.

Ordin MAI peste decizia CJSU? Accesul a fost permis tuturor fix în ziua sărbătorii Sfintei Parascheva

După scandalul de după Liturghia oficiată pe pietonal și buluceala sutelor de oameni nemulțumiți de restricții, brusc accesul a fost permis tuturor. Astfel, pelerinii nu au mai fost legitimați, iar lumea a intrat care și cum a putut. S-a speculat faptul că decizia a venit direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar Gruparea Mobilă de Jandarmi de la Bacău l-a pus în aplicare. Cu alte cuvinte, decizia CJSU de săptămâna trecută privind limitatea accesului la racla cu moaștele Cuvioasei a fost brusc anulată. În aceste condiții, a mai fost nevoie de o astfel de decizie dacă totul s-a anulat în doar câteva minute?

ÎPS Teofan, discurs despre pandemia COVID-19 de sărbătoarea Sfintei Parascheva

Înainte de toate aceste aspecte care au umbrit pelerinajul la Sfânta Parascheva 2020, sărbătoarea și-a urmat cursul firesc. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut un discurs care a îndemnat la calm, dar în care evidenția că moaștele Cuvioasei au primit pelerini și în vremuri mai grele decât cele actuale.

„Suntem, cu mila Domnului, în interiorul Sfintei Liturghii de sărbătoarea Sfintei Parascheva. Din 1641, sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva sunt la Iași. De atunci până astăzi, într-un șirag neîntrerupt de pelerini, Sfânta Parascheva constituie cascada lină și curată de apă vie izvorâtă din Hristos Domnul pentru însetații acestei lumi. În vreme de bucurie și împliniri, credincioșii au venit la racla Sfintei să mulțumească. În vreme de secetă, sfintele moaște ale Cuvioasei au străbătut câmpurile aride și ploaia n-a întârziat să apară. În perioada de ciumă, molimă sau epidemii înfricoșătoare, Sfânta Parascheva i-a primit pe toți, i-a întărit și binecuvântat. Sunt nenumărate mărturii ale celor care au găsit lângă sfintele ei moaște tămăduire de boală, liniște în frământare sufletească, răspuns în probleme dificile, direcție clară în întortocheatul drum al vieții”, a spus ÎPS Teofan în fața mulțimii de credincioși.

Omagierea medicilor răpuși de COVID-19, moment principal al Liturghiei de Sfânta Parascheva

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva au fost omagiate trei persoane care au lucrat în domeniul medical și care au trecut la cele veșnice în aceste vremuri de pandemie, fiind afectate de COVID-19. Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost acordată post mortem Marianei Andrioaie, care a fost medic în Botoșani, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamț, și Tatianei Costin, care a fost infirmieră în Bacău. Toate cele trei persoane au decedat după ce s-au infectat cu COVID-19. Pe scenă au fost reprezentanții familiilor care au primit distincția.

„Anul acesta suntem mai puțini la Sfintele Moaște spre închinare. Suntem mai puțini pentru că nu toți au avut posibilitatea să vină la Iași pentru a-i mulțumi Sfintei, pentru a o ruga să nu contenească să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru sănătatea, îndreptarea, mângâierea și mântuirea noastră”, a mai spus ÎPS Teofan.

Comentarii
 • Eu fac o distincție clară între obiectul venerației și instrumentul prin care se face venerația. Instrumentul i-o adunătură de popi tembeli, lacomi și profund corupți în fibra morală, aflați în fibrilații, nu atât că le-au scăzut încasările, ci că lumea s-ar putea să vadă că există viață și în afara lor. Uitați-vă bine la faptele popimii mizerabile și abjecte: pozele din piață. În față, mimează distanțarea, pe rânduri, ca pionierii pe stadioane. În spate, pe fundal și pe lateral, se văd turmele (ăsta e termenul pe care ei îl folosesc). Claie peste grămadă, în prostie și obscurantism. Ce-i de făcut ? Române, dacă nu vrei să mai fii oaie, tunsă și mulsă de acești escroci, ieși din turmă ! Judecă lumea cu propriul cap !

 • Costel mai merge, dar Cugetatoru’ ?
  Daca nu ai nimic comun cu religia, biserica sau libertatea de gandire, stai deoparte si lasa-i pe altii sa se bucure de libertatile lor si nu mai incerca, ca un Necugetator, sa jignesti si sa ataci niste drepturi constitutionale(nici pentru astea nu ai respect?) si niste traditii care au meritul sa fi tinut in randul maselor Morala.
  Ce alta institutie, organizatie sau miscare/ideologie mai aminteste macar de Inaltele Valori Morale?
  Doar biserica, care, adevarat, are si ea „pacatele” ei fiind infiltrata de cei cu shortzuletze.
  Stai linistit Necugetatorule, latri ca un TFList spalat la creier, nu esti in stare sa vezi Speranta si Salvarea dincolo de promisiunile desarte.
  Nu stii macar ca imunizarea in gloata este cea mai rapida si mai durabila?
  Danemarca, Suedia, Belarusia au practicat-o si au terminat-o cu Pandemia, cu cat te feresti mai mult, amani mai mult si tot nu scapi de virus. Guvernul ne forteaza sa amanam si sa ramanem expusi virusului si umiliti sa ne izolam, ca nu cumva se ne unim si sa luam masuri impotriva celor care vor sa culeaga „Bomboana de pe Coliva”, ultimele Profituri inainte de a fi loviti de Marea Resetare/Criza.
  Mai bine remarcai ca redactiaa pus un titlu mincinos la articol: „Gardurile au fost forțate într-o acțiune fără precedent” – GALERIE FOTO EXCEPȚIONALA.
  In afara de faptul ca pozele alterneaza ce 7-8 ori intre biserica si slujba de afara si ca nu s-a urmarit o prezentare logica, de bun simt, sau cronologica a evenimentului, nu exista nici o poza cu „Gardurile fortate”(?)
  Ziaristii de azi spalati si ei la freza, ca nu au nici macar creier, nu sunt in stare sa spuna adevarul fara a minti, chiar daca ar vrea si ar fi platiti s-o faca – ineptitudine profesionala.
  Lasa Morala sa creasca, chiar si intr-o gradina plina de buruieni, va creste mai puternica, mai rezilienta ca sa invinga buruienile din jur, fii cu adevarat Cugetator.

 • Morala voastră? Pomohaci. Danciu Victorin. Corneliu Onilă. Preuteasa care face prunci din priviri, cu seminariștii. Machidon Petrescu. Starețul de la Prislop. Valeriu Roman. Asta din cazurile de deasupra, la vedere. Dacă nu e cu homosexuali, atunci e cu iubitori de arginți. Dacă nu e cu iubitori de arginți, atunci e cu informatori la securitate. Dacă nu e cu informatori, atunci e cu vanitate, mai mare decât catedrala … mântuirii. Dacă nu e cu vanitoși, e cu depravați. Bețivi, afemeiați, ticăloși. Vai de capul vostru, prăpădiților. Eu înțeleg că voi umblați cu metafizici, însă gardurile alea s-au dărâmat prin mecanisme cât se poate de … fizice. Sub presiunea turmelor voastre ! Așa că puneți mâna pe drujbe, motocoase, pe topoare și pe greble, fiindcă grădina voastră n-are numai buruieni, are și jivine periculoase. Însă, sistemul vostru e făcut așa încât să nu poată fi reformat. E un feudalism al corupției și Mafiei.

 • Mai avem o problemă, părințele. Una așa de mare, că nici mama sofismelor voastre, de două parale, n-o poate rezolva. Adică nici un iepure nu se mai poate scoate din joben, la situație. Chestiunea stă așa. Un laic poate fi ticălos, mizerabil, corupt. S-au mai văzut cazuri, nu-i așa ? El nu va pretinde, vreodată, că e altceva, disimulat în vorbe încțlcite și iraționale, răstălmăcite din Biblie. Însă, un cleric poate fi ticălos, mizerabil, corupt, însă mieros, în sutană, înfășurat în fum gros de tămâie și cu aer smerit, nu-i așa ? Vorba învățătorului vostru: ”i s-a tulburat mintea de la un pahar de limonadă. Limonada aceea avea ceva necurat în ea. Și avem martori pentru aceasta”. Haidaaaa, plimbă ursu de-aici. P.S. Religia, predată de acești ipochimeni, n-are ce căuta în școală. Afară cu religia din instituțiile statului !

 • Să vă dau la …MUIE..cu sfântă cu tot !! De unde scoateți ,,cocalarilor” ,atatia sfinți..!???…eu, crestin ortodox ,stiu asa *(am 55 ani) ,si bac-ul ,,luat”……de sf treime ati auzit….de unde scoateti atatia sfinti….???? Lepadaturi ordinare,mizerabili de popi ordinari !!… am terminat facultatea de teologie…ce ma indrumati sa fac?…..sa s.g ,..p..a..sau sa plătească parintii mei ….cocalarilor…IISUS ,cand a intrat in piață ,descult,cu o ,,zdreanță pe EL,..a dat cu ciomagul i toată splendoarea lui…in mizerii de oameni care santeti voi acum……

 • Lui Costel Necugetatotul,
  Ai sarit cu oistea’n gard ca Irimia proorocul,, mai facut popa desi nu sunt, mai invinuit de credinta desi eu sunt agnostic si nu iau apararea popilor de care amintesti tu, deci proorocirile tale ca si ale lui Irimia nu s-au potrivt. Am spus-o dar nu vrei sa iei nota de reamarcile mai subtile, biserica este infestata si infectata cu tot felul de „podoabe”.
  Dar important este faptul ca in disperarea lor oamenii nu au alta alternativa; la cine sa se duca?
  Ce ar capata oamenii de la tine, daca ar ajunge ca tu sa-i ajuti?
  Ce stii tu sa faci in afara faptului ca injuri, jignesti si atribui calitati, capacitati si valori dupa cum te taie capul, fara o logica deductiva, fara tact si fara blandetea celui care poate sa ajute.
  Daca critici ceva vin-o si cu solutia constructiva, in loc de biserica sa punem PNLul, de exemplu, ca el a dat ce mai mare dovada de umanism, onestitate si competenta profesionala, sau cam asa ceva.
  Daca ii scoti pe acesti amarati de clerici sfertodocti din scoli, cine o sa mai predeie, chiar asa schiop si pe sarite lectii de Morala?
  Daca ai la indemna alte cadre specializate, spune-mi si mie si sa ii schimbam.
  Astept o replica mai eleganta, mai inteligenta si mai constructiva de la tine, poate asa ajungem la vre-un rezultat. Jignirile nu ajuta la nimic, calmul luciditatea si rationamentul dau solutii intotdeauna cand le pierdem si ajungem violenti pierdem si sansa de a realiza ceva care sa ne ajute la toti.

 • Nu ești agnostic, asta e sigur. Ești din zonele arondate bisericii și dogmaticii, asta e SIGUR (în ce mă privește). Discursul stă mărturie. Ești și sofist pe deasupra, scoți iepuri din joben. Un sofism e acela privind faptul că doar popii sunt abilitați în domeniul predării Moralei. Vorbă mare, coana` asta, Morala. Da, știu oameni capabili să predea Filosofie Morală, inclusiv variante adaptate diverselor nivele de școlarizare. Bineînțeles, în perspectivă laică. Oricum, apreciez puseul de sinceritate: ”acești amărâți de clerici ortodocși din școală” – așa este. Ei fac parte din aparatul de propagandă și corupere al popimii, ăsta e unicul rol. Adevărate monumente de prostie, ignoranță, incultură și obediență, lasă urme lucioase, ca la melci, pe unde trec. Și numai faptul că poartă o etichetă, cum că ”fac educație morală” – asta îi abilitează să tâmpească elevii, prin școli ?! Mmmm. Ceva nu-i în ordine. Cred că știu de unde să te iau. Din zona celor care umplu ore lungi de prelegeri filo-ortodoxe, apoi, la o adică, se declară … agnostic. Mă rog, e la modă.

Adauga un comentariu