News Flash:

Pelinul, panaceul amar

27 Septembrie 2010
2810 Vizualizari | 0 Comentarii
Pelinul
Folosit la sfarşitul secolului trecut ca afrodiziac, mai ales de francezi, pelinul a devenit în zilele noastre, datorită efectelor sale miraculoase în tratarea diverselor maladii, una dintre cele mai căutate şi mai apreciante plante.

Indicat anorexicilor

Planta cu gust amar este un excelent antiinflamator al mucoasei gastro intestinale, antiastenică, colagogă, diuretică, detoxifiantă, emenagogă, excitantă asupra secreţiilor gastrice, favorizand activitatea cerebrală, laxativă. Pelinul stimulează capacitatea de rezistenţă a organismului şi este: febrifug, stomahic, vermifug, antireumatic, antiseptic intestinal şi urinar, calmant psihic, bun diuretic, reglator al activităţii glandei tiroide şi cel mai bun tonic existent pe piaţa actuală. Se recomandă în gastrită hipoacidă, atonii gastrice, boli ale aparatului digestiv cu hipotonie gastrică, anorexie, convalescenţă, astenie, dispepsii cu constipaţie, febră, gripă, pneumonii, inflamaţii cronice ale aparatului digestiv, dereglări tiroidiene, intoxicaţii, stări de somnolenţă, lentoare mentală, senzaţie de vomă, dar şi împotriva viermilor intestinali. Extern, pelinul vindecă candidoza, vaginitele atrofice, prin spălări vaginale cu tinctură diluată în apă, şi plăgile
purulente.

Retete pentru acasa

Planta se foloseşte sub formă de tinctură, pulbere, dar de real ajutor sunt însă şi vinul, şi siropul de pelin. Pulberea de pelin se obţine prin măcinarea cat mai fină a plantei cu ajutorul raşniţei de cafea. Pulberea se păstrează în borcane de sticlă, închise ermetic, în locuri întunecoase, pentru maximum două săptămani. Se administrează o jumătate de linguriţă cu pulbere, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Pentru prepararea tincturii de pelin avem nevoie de 15 linguri cu pulbere, peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic, se lasă la macerat două săptămani, apoi se filtrează. Soluţia obţinută se pune în sticle mici, închise la culoare. Se administrează de patru ori pe zi, cate 50 de picături diluate în puţină apă.

Vinul combate balonarea

Vinul din pelin este un stimulent al activităţii digestive şi un excelent remediu în combaterea balonării şi a indigestiei. Mod de preparare: într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite în prealabil, ce se lasă la macerat trei săptămîni, apoi se strecoară. Se iau una, pană la trei linguri din acest vin, înainte sau după masă.

Sirop impotriva constipatiei

Siropul de pelin este un tonic digestiv, reduce balonarea şi reglează tranzitul intestinal, mai ales la persoanele care suferă de constipaţie cronică. Panaceul se pregăteşte astfel: un borcan de 400 ml se umple pe sfert cu frunze tăiate de pelin proaspăt, iar restul se completează cu miere. Se închide borcanul ermetic şi se lasă o lună la macerat. Se iau trei linguri pe zi, înaintea meselor principale.

Alina durerile reumatice

Pentru stimularea poftei de mancare şi, în general a digestiei, se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită. Cantitatea obţinută se bea fracţionat, înainte de mesele principale. In afecţiunile hepato-biliare se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la două căni cu apă şi se bea o jumătate de cană după mesele principale. Persoanelor infestate cu viermi intestinali li se recomandă să amestece două linguriţe cu plantă, cu miere şi să consume pasta obţinută dimineaţa, pe stomacul gol.

In cazul luxaţiilor, nevralgiilor sau a reumatismului se foloseşte plasturele cu pelin. Mod de preparare: se amestecă două linguri cu pelin mărunţit, cu miezul proaspăt de la patru felii de paine, se adaugă vin sau oţet şi se amestecă pană la omogenizare. Compoziţia obţinută se aplică pe locul afectat, după care se acoperă cu o bucăţică de plastic şi se lasă astfel vreme de patru ore.

Adjuvant in tratamentul cirozei umede

Pelinul este totodată şi un excelent adjuvant în lupta cu ciroza umedă, avand rolul de a elimina lichidul. Se ia pelin uscat, se freacă în palme, se aruncă beţele, apoi se raşneşte pentru a se obţine pulberea de pelin. Tratamentul se urmează trei săptămani şi se foloseşte după cum urmează: în prima săptămană se ia cate o linguriţă, cu o oră înainte de masă, de trei ori pe zi, după care se bea o cană cu ceai diuretic îndulcit cu miere. A doua săptămană, se iau două linguriţe de pelin, tot de trei ori pe zi, iar a treia săptămană cate trei linguriţe, de trei ori pe zi. Tratamentul se poate repeta după o pauză de trei săptămani.

Contraindicatii

Pelinul nu se administrează femeilor însărcinate şi nici celor care alăptează deoarece laptele capătă un gust amar. Nu se fac cure îndelungate, pentru că pot apărea tulburări digestive şi nervoase. Tratamentul cu pelin este contraindicat în afecţiunile acute intestinale.

indicat anorexicilor contraindicatii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021064 (s)

loading...