News Flash:

Penalitati pentru cei care nu au depus declaratiile de venit

1 August 2001
994 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ieri a fost ultima zi in care contribuabilii ieseni puteau depune fara probleme declaratiile de impozit pe venit

Iesenii care nu au depus pana ieri la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Iasi declaratia de impozit pe venit risca sa plateasca si penalitati. Ieri a fost ultima zi, stabilita prin lege, in care contribuabilii au avut posibilitatea sa predea declaratiile de impozit pe venit fara a se pune problema calcularii penalitatilor. Iesenii s-au dovedit ceva mai sarguinciosi in ultima zi a intervalului, deoarece numarul celor prezenti la ghiseele Directiei de Finante a fost mult mai mare decat in zilele precedente. Cu toate acestea, procentul declaratiilor depuse nu a crescut substantial fata de cel de 56% inregistrat in penultima zi a intervalului. "Programul a fost pana la ora 18, dar nu i-am refuzat nici pe cei care au venit dupa acea ora. Au fost organizate zece ghisee la Administratia Financiara, trei la Directia de Finante si unul la Mall, deci nu se poate pune problema ca persoanele interesate nu au avut unde depune declaratiile. Era necesara doar putina bunavointa. Nu a venit nici o decizie prin care sa se decida prelungirea termenului, dar nici nu cred ca este nevoie pentru ca cei constienti de obligatia pe care o au puteau veni pana acum", a afirmat purtatoarea de cuvant a Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Iasi, Maria Taran.
Cei care nu au depus pana ieri declaratiile vor fi sanctionati in primele 30 de zile de intarziere cu 10% din valoarea impozitul, pentru cel mult 60 de zile cu 30%, iar pentru mai mult de 60 de zile cu 50% din impozit. Penalitatile vor fi calculate si aplicate dupa emiterea deciziilor de impunere.

Teoretic, de astazi, incepe emiterea deciziilor de impunere

De astazi, organul fiscal va trebui teoretic sa inceapa emiterea deciziilor de impunere pe baza declaratiei de venit. Prin aceasta se va reglementa daca statul va trebui sa mai primeasca bani de la contribuabili sau invers. Operatiunea de eliberare si distribuire a declaratiilor de impunere se preconizeaza ca va dura in intreaga tara pana in septembrie. In cazul celor care trebuie sa plateasca statului impozit suplimentar si nu au depus declaratia de impozit pe venit, acestia vor fi depistati pe baza centralizari celei de a doua fise fiscale. De la persoanele care au depus pana acum documentele inspectorii fiscali au constat ca statul va trebui sa incaseze in plus in jur de 23 de miliarde de lei si va trebui sa restituie circa 13 miliarde de lei. In cazul in care platile anticipate cu titlu de impozit vor fi mai mici decat impozitul anual stabilit in decizia de impunere anuala, diferenta se plateste in termen de 30 de zile de la data comunicarii pentru sume mai mari de un milion de lei si in 60 de zile, in cel mult doua rate lunare egale, pentru valorile mai mari de un milion de lei. De altfel, din luna martie a existat la Trezorerie un cont deschis special spre a face plati pentru cei care preconizau ca vor mai avea de achitat statului impozit. In cazul in care statul va avea de restituit contribuabililor impozit, atunci banii vor putea fi compensati cu alte impozite si taxe. Diferentele ramase dupa compensare se restituie de organul fiscal in 60 de zile din momentul deciziei de impunere. O categorie de contribuabili avantajati de noua maniera de impozitare sunt cei care care au lucrat doar trei luni la o societate in cursul anului trecut, dar cu toate acestea statul va trebui sa le restituie diferente de impozit deoarece la calcul se va lua in considerare intregul an fiscal 2000. In cazul in care nu vor depune declaratiile de impozit pe venit dezavantajati vor fi cei care au de primit diferente de impozit de la stat. "In plus, acestora li se vor calcula penalitati pentru faptul ca nu au predat la timp declaratia de impozit pe venit, iar in momentul in care se vor prezenta la fisc vor primi si diferenta de bani", a mai afirmat purtatoarea de cuvant a Directiei de Finante iesene, Maria Taran.
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1358 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014496 (s)