Eveniment-Social

Pensie linistita pentru spargatorii de locuinte

Publicat: 18 oct. 2007
1

• Doua sute de dosare de furturi cu AN (autor necunoscut) zac prafuite pe birourile politistilor ieseni • Oamenii legii ridica din umeri si incearca sa iasa basma curata, absolvindu-se de vina ca nu i-au gasit pe spargatorii de case • In general, sutii sustrag obiecte de valoare, dar de mici dimensiuni

In fiecare an, zeci de dosare cu furturi din locuinte zac prafuite pe birourile politistilor, fara ca autorul acestora sa fie cunoscut. Cel mai tragic este ca de foarte multe ori, hotul nici nu mai este prins si la pensie poate chiar sa isi aminteasca cu nostalgie ca in tinerete a cochetat cu furturile din locuinte si sa ranjeasca pentru ca i-a tras pe sfoara pe oamenii legii. In termeni politienesti, aceste dosare poarta denumirea de furt cu AN (autor necunoscut). Daca timp de zece ani nu este gasit hotul, fapta se prescrie, adica faptasul nu mai raspunde in fata legii pentru furtul comis, si poate trai in societate ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. In cadrul Biroului de Investigatii Criminale de la Politia municipiului exista un grup de lucru format din cinci ofiteri care se ocupa de furturile din locuinte. Oamenii legii ridica din umeri si incearca sa iasa basma curata, absolvindu-se de vina ca nu i-au gasit pe spargatorii de case. Politistii recunosc ca este foarte greu sa prinzi un asemenea hot care sparge locuinte, pentru ca, de cele mai multe ori, acesta actioneaza cu foarte mare grija, astfel incat nu lasa nici o urma, nici o amprenta. In general, pentru a-i prinde pe hoti, oamenii legii apeleaza la tot felul de tertipuri si se bazeaza foarte mult pe informatiile pe care le obtin de la familia pagubita, precum si de la vecini sau posibili martori ai faptei comise. In primele noua luni ale acestui an s-au inregistrat 390 de furturi, dintre care mai bine de jumatate, adica 200, sunt cu autor necunoscut. „In primele luni ale acestui an s-a inregistrat o scadere a furturilor din locuinte in proportie de 14 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest fapt se datoreaza faptului ca foarte multe dosare au fost solutionate, iar cei care au comis furturile sunt deja inchisi”, a declarat Lucian Mursa, seful Politiei municipiului.

Ce se fura si de unde

Este absolut normal ca furturile din locuinta din Iasi si chiar din tara sa scada, atata timp cat hotii si-au gasit un alt front de lucru, mai prosper. Presa nationala si internationala vuieste de cat de multe furturi se inregistreaza intr-o zi in afara granitelor tarii. Iar surpriza cea mai mare este ca acestea sunt comise chiar de romani sau rromi cu cetatenie romana. In tara sau in strainatate, sutii romani sunt vestiti pentru inventivitate si riscurile la care se supun pentru a sustrage diverse bunuri de valoare. In general, acestia sparg butucul de la usa, escaladeaza geamul sau se prefac ca sunt cine stie ce lucratori care, sub pretextul ca fac anumite verificari prin casa, au mana libera sa fure. Si aceasta se intampla mai ales daca proprietarul locuintei este neatent sau isi lasa musafirul nepoftit nesupravegheat mai mult timp.
Casele in constructie, vilele luxoase, dar si apartamentele de bloc reprezinta o atractie pentru spargatorii de locuinte. Sutii se feresc sa sustraga obiecte foarte mari, pentru ca astfel probabilitatea de a fi vazuti si prinsi este foarte mare. In general fura obiecte mici, dar de valoare mare, cum ar fi bijuterii din aur, bani, electronice, telefoane mobile, precum si cosmetice scumpe, de firma. Evident ca aceste obiecte sunt furate cu scopul de a fi vandute uneori la suprapret.

Comentarii
 • Mai oameni buni de ce nu vreti sa intelegeti ca spargatorii de apartamente sunt cunoscuti si tolerati chair de catre politisti.
  Modul de operare este simplu.
  Hotii ,de cele mai multe ori minori stau ciorchine la scarile de bloc sau pe strada, cu acordul politistilor de la „ordine publica”(SECTIA A V-cea ESTE RENUMITA PENTRU ASEMENEA TOLERANTE ILEGALE) isi urmaresc zilnic victimele ,iar apoi actioneaza.Se strang bani grei din acete furtuuri care apoi sunt impartiti cu „protectorii” din politie.Asa iau nastere AN-le.
  Eu cunosc un asemnea caz este cel al talharului din strd, Clopotari,care pana acum a fost facut scapat de catre politiei,mai mult decat atata toti cei care vin si-l reclama ajung victime certe ale activitatii ilegale ale politistilor.
  Va dau un exemplu:acum cativa ani un tanar politist din Ciurea il pusese sub urmarire penala pe numitul balan ilie din clopotari pentru furt de animale , inclusiv gaini din gospodariile taranesti(ciurea ,piciorul lupului).Rezultatul ?
  Hotul ramane liber,tatal lui este rasplatiti cu permis pentru port-arma,iar tanarul politist este „transferat „intr-un sat tocmai de langa Bacau, iar munca sa este musamalizata total.

 • de ce nu sunt prinsi hoti de locuinte?
  pt ca politisti stau toata ziua in birouri si asteapta sa cada cite un amarit ca sal determine sasi recunoasca si celelalte furturi cu autori necunoscuti, sau sa cada un recidivist mai vechi in materie si sai faca ceva avantaje ca sa recunoasca si alte fapte decit cele care lea facut el
  .cam asa lucreaza Domni politisti din iasi

Adauga un comentariu