News Flash:

Pensii suspendate pentru cei care obtin venituri dintr-o activitate profesionala

31 Mai 2007
1515 Vizualizari | 2 Comentarii
• Un numar de 67 de persoane vor trebui sa restituie pensiile, pentru ca au fost descoperite ca incaseaza venituri si dintr-o activitate profesionala
In urma verificarilor efectuate de Casa Judeteana de Pensii (CJP) Iasi, s-a constatat un numar de aproximativ 67 de cazuri in care, persoanele care primesc pensii de invaliditate, pensie anticipata, anticipata partial sau pensie de urmas obtin venituri si dintr-o activitate profesionala. In aceasta situatie CJP va lua masuri de suspendare a platii pensiei si de stabilire a debitelor pentru perioada in care beneficiarii au desfasurat activitati salarizate la diferiti angajatori si au incasat si pensie. Pensia de invaliditate se acorda asiguratilor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale si tuberculozei, a unei boli obisnuite si a accidentelor care nu au legatura cu munca. Intrucat, invaliditatea de gradul I si II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, beneficiarul unei astfel de pensii nu poate cumula pensia de invaliditate cu venituri obtinute dintr-o activitate profesionala. Angajatorii pot sa angajeze astfel de persoane abia dupa ce si-au incetat calitatea de pensionari, daca starea de sanatate s-a imbunatatit si persoana isi poate relua activitatea. Pensionarii de gradul III, care se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, pot desfasura activitati profesionale, in baza unor contracte de munca cu fractiuni de norma de pana la maxim 4 ore pe zi, putand astfel sa cumuleze pensia de invaliditate cu veniturile obtinute dintr-o activitate profesionala. Beneficiaza de pensie anticipata sau anticipata partial, asiguratii care au realizat complete de cotizare, precum asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani. Acestia pot solicita pensionarea cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare. Pensia de urmas, se acorda copiilor si sotului supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Pensia de urmas se suspenda in cazul in care urmasul realizeaza, dintr-o activitate profesionala, venituri brute lunare mai mari de un sfert din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pentru anul 2007, de 1.270 lei. "Persoanele care primesc pensie de invaliditate, pensie anticipata partial sau anticipata, precum si pensia de urmas care desfasoara si activitate profesionala, li se va suspenda plata pensiei si li se va institui titlul de instituitor pentru pensiile incasate", a declarat Adriana Grecu, director executiv CJP.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

silviu  | #13252
aha se da militaria jos din pod.am vrea sa auzim astfel de stiri din toata tara
silviu  | #13253
Astfel de stiri am vrea sa auzim din toata tara
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1370 (s) | 22 queries | Mysql time :0.020555 (s)