National

Pensiile românilor, în pericol? Un fost ministru al Finanțelor avertizează: ,,Banii plasați la aceste bănci sunt în pericol de a fi readuși în pilonul II de pensii”

Publicat: 25 iun. 2022
Fostul ministru de finanțe în guvernarea PSD – Orlando Teodorovici spune că banii românilor din pilonul II sunt în pericol

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a venit cu o serie de explicații de ce banii românilor din Pilonul II de pensii sunt în pericol și cum poate fi pusă în aplicare legea din 2019 pentru majorarea pensiilor.

„Românii nu trebuie ajutați, ci trebuie să primească ceea ce merită să primească. Legea pensiilor făcută de PSD… Eu recunosc că, în 2019, am fost cel care și-a asumat impactul bugetar. Ea trebuie și poate fi aplicată. Depinde cum se aplică legea (pensiilor – n.r.). În mod normal trebuie să crească baza, pensiile mici trebuie să crească, mai mult decât cele din vârf, adică pensiile mari”, a declarat fostul ministru de Finanțe.

Acesta susține că există și banii pentru care se pot mări pensiile românilor.

„La nivel de impact bugetar, există, fără niciun fel de problemă, și banii necesari pentru ca această lege să fie aplicată”, a subliniat Teodorovici.

„Nu trebuie pusă problema de bani când vine vorba de pensionari. Ei sunt singurii din această țară care au finantat, când lucrau, când erau în viața activă, economia tarii. E ca si cum și-ar fi pus banii, contribuțiile sociale, într-un pilon 3 al pensiilor, într-o zonă privată, adică ar fi avut dobândă și randament ridicat. Pentru că atunci când ajung la pensie, ei să obțină acești bani înapoi și chiar o sumă mai mare. Teoretic si practic, aceasta lege trebuie si poate sa se aplice. Și faptul că astăzi nu se aplică nu înseamnă că nu se poate”, a argumentat Eugen Teodorovici, legat de aplicarea legii pensiilor elaborate de PSD.

Legat de faptul că în prezent la pilonul 2 sunt mai puțini bani, fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru spune că principala cauză sunt plasamentele făcute, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.

„Este din cauza plasamentelor care se fac, care se încadrează într-o marjă foarte strictă. Înțeleg că aceasta este principala cauză care a dus la scăderea ponderii contribuțiilor. Situația îi obligă să fie foarte precauti, și de aici posibilitatile limitate de a-si spori investițiile in baza banilor”, a declarat Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, fostul ministru de finanțe în guvernarea PSD – Orlando Teodorovici spune că banii românilor din pilonul II sunt în pericol.

„Este un lucru despre care nu se vorbeste in zona publica. La pilonul II, o parte dintre cei șapte administratori de pensii care sunt în România și gestionează pilonul II au expunere pe cele două banci rusesti de la care România a decis sa se retraga. Asta înseamnă că banii plasați la aceste bănci sunt în pericol de a fi readusi in pilonul II de pensii, inclusiv randamentul prevăzut pentru ei. Trebuie clarificat cu Ministerul de Finanțe care a decis să se retragă din aceste banci. Nu spun că e bine, că e rău, însă banii plasați acolo, banii angajaților plasați acolo sunt într-un oarecare risc”, a anunțat Teodorovici.

 
Adauga un comentariu