National

Pensiile românilor se recalculează. Cu cât ar putea fi mai mari începând cu 1 ianuarie 2023

Publicat: 05 aug. 2022
Pensiile românilor se recalculează

Legea pensiilor urmează să fie modificată, iar Guvernul promite o majorare de la 1 ianuarie 2023. Anul acesta, pensionarii au primit o majorare de 10% a punctului de pensie.

Se recalculează pensiile românilor, iar la sfârșitul anului 2022, legea ar trebui să fie gata, potrivit declarațiilor făcute recent de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit acestuia, este nevoie de sursa bugetară pentru a rezolva inechitățile din sistem, „pentru că eu nu cred ca cineva se gândea să rezolve inechităţile prin tăierea din banii celor care au pensii mai mari şi să dea la ceilalţi, eu nu cred că se poate aşa.”

Pensia medie se învârte pe la pragul de 1.600 de lei

Peste cinci milioane de pensionari există în acest moment în România, mulți dintre ei chinuindu-se să trăiască de pe o zi pe alta. Pensia medie se învârte pe la pragul de 1.600 de lei, în timp ce un sfert dintre pensionari sunt nevoiți să se descurce cu venituri de 1.000 de lei pe lună.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu.

Pensionarii beneficiază de o majorare de 10%

În 2022, pensionarii beneficiază de o majorare de 10% a punctului de pensie, mai exact de la 1.442 lei la 1.586 lei, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%. Potrivit unor surse, de la 1 ianuarie 2023, ar fi vorba de o creştere de 10%.

„În paralel, noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită.

Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşte de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a declarat Marius Budăi.
Adauga un comentariu